Annonce
Ugeavisen Tønder

Søndag indvies Byens Torv i Sæd

Her ses Lars Thomsen og Hanne Frisk fra Sæd-Ubjerg lokalråd på Byens Torv, da gravemaskinerne lige var gået i gang. På søndag klippes snoren, og det nye torv kan for alvor tages i brug. Arkivfoto: Betina Skjønnemand
Annonce

Sæd: Søndag eftermiddag klokken 15 klippes den røde snor til Byens Torv i Sæd.

Begivenheden markerer enden på et langt forløb, men begyndelsen på et nyt kapitel i byen, hvor torvet nu kan agere omdrejningspunkt og samlingssted for aktiviteter, events, samvær og overnattende gæster i byen.

Det er Sæd-Ubjerg lokalråd, der har stået for projektet, som er finansieret af Den Grønne Ordning - penge, der er kommet lokalbefolkningen til gode efter opførelsen af en række vindmøller i området.

Den 5200 kvadratmeter store grund, der huser Byens Torv, ligger på hjørnet af Sønderbækvej og Sprøjtehusvej.

Det nye samlingssted i Sæd omfatter en multibane med kunstgræs, krolf, kæmpeskak, petanquebane og tre såkaldte stærehoteller. I de små hytter kan overnattende gæster nu booke en overnatning.

- Det eneste, vi mangler, er vores køkken og toilet. Det har trukket ud med at få matrikelgodkendelsen på plads, og derfor har forsyningen ikke kunne etablere kloakledningen, siger formanden for lokalrådet i Sæd-Ubjerg, Hanne Frisk Hansen i en pressemeddelelse.

Den Grønne Ordning

Formålet med Den Grønne Ordning var at fremme lokalbefolkningens accept af og engagement i udbygningen med vindmøller på land. Ordningen gav tilskud til, at man lokalt kunne investere i anlægsarbejder, der styrker landskabelige eller rekreative værdier i kommunen og kulturelle og informative aktiviteter i lokale foreninger.

Dette tilskud blev givet for at gøre de berørte lokalområder mere positivt stemt overfor etablering af vindmøller.

Tilskuddet fra Den Grønne Ordning stoppede den 21. februar 2018.

For Sæd-Ubjerg og Jejsing betyder tilskuddet fra de seks vindmøller, der er opsat ved Vindtved, at de to landsbysamfund får tilført 4,5 millioner kroner hver i løbet af en 30-årig periode.

Annonce

Lang proces

Arbejdet med Byens Torv startede tilbage i januar i år.

- Selve etableringen af Byens Torv har stået på siden januar, og vi er meget begejstrede for resultatet. Nu er der noget for enhver alder og smag, konstaterer Hanne Frisk.

Indvielsen starter med klipning af den obligatoriske røde snor klokken 15, hvorefter der vil være taler fra Hanne Frisk, formand for udvalget for Bosætning og Landdistrikter, Leif Høeg Jensen (V), og Landdistriktskoordinator, Karin Lorenzen Kjærgaard.

Herefter sættes der gang i forskellige aktiviteter på torvet, ligesom der vil være smagsprøver på den lokale most og øl. Der vil også være en grillpølse til de sultne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce