Annonce
Ugeavisen Tønder

Stokrose trodser elementerne: Har fundet vej op gennem havesten

En stokrose har fundet vej gennem et lillebitte hul i en sten, der lå i Bent og Edith Nielsens have. Bent Nielsen er imponeret over, at naturen går sine egne veje. Nu sørger han for, at stokrosen får vand nok, så knopperne kan folde sig ud i fuldt flor om få dage. Foto: Martin Franciere
I Bent og Edith Nielsens have har en stokrose trodset elementerne og skudt op gennem en havesten. Havestenen havde et lillebitte hul, som rosen altså har fundet vej igennem. Bent Nielsen er imponeret over naturen.
Annonce

TØNDER: Da vinteren slog om i forår, og planterne begyndte at spire, troede Bent Nielsen knap sine egne øjne, en dag han gik i haven. For foran det lille snoede vandfald i haven, havde en stokrose valgt at skyde op gennem en af havens sten. I stenen var der et lille bitte hul.

- Det var sørme ikke stort. Hullet var nok kun to-tre millimeter i diameter, forklarer den 88-årige pensionerede mekaniker.

Som barn blev han af faren, der var gartner i Gl. Holte på Sjælland, tvunget til at hjælpe til med havearbejdet, fortæller han. Så da faren udtrykte ønske om, at sønnen også skulle være gartner, afslog Bent Nielsen.

- Jeg havde fået nok af det, og jeg sagde til ham, at jeg hellere ville være mekaniker, husker han.

Annonce

BP på Torvet

Arbejdet førte ham til Tønder, hvor han først arbejde hos BP på Torvet, og siden slog sig ned med eget værksted, Bents Auto, på Viddingherredsgade. Frem til pensionen i 1994 arbejdede han for Tønder Fjernvarme.


Nu nyder jeg at gå i haven. Jeg bruger let tre-fire timer i haven hver dag.

Bent Nielsen, tidligere mekaniker med grønne fingre


I mange år var det hustruen, Edith Nielsen, der tog sig af havearbejdet på Plantagevej, hvor parret bor. Men i takt med, at hun fik grøn stær og synet blev svagere, har Bent Nielsen overtaget havetjansen.

Bent Nielsen har det meste af livet arbejdet som mekaniker. Hans far var gartner, og ville have, at sønnike blev det samme. Men det ville Bent Nielsen ikke. Nu nyder han at gå i haven hver dag - til gengæld kunne han aldrig finde på at rode med biler. Foto: Martin Franciere

- Nu nyder jeg at gå i haven. Jeg bruger let tre-fire timer i haven hver dag, siger Bent Nielsen og tilføjer, at han aldrig kunne finde på at rode med biler.

- Det skal jeg fanme ikke, lyder svaret prompte.

Annonce

Imponeret over stokrosen

Nu passer og plejer han haven. Og han er især opmærksom på stokrosen, som skyder gennem stenen. Der er masser stokroser i haven, og Bent Nielsen formoder, at en af dem har kastet et frø præcis under den kartoffelstore sten.

Stokrosen har forceret et lillebitte hul på to-tre millimeter. Over stenen er rosens stængel halvanden til to centimeter tyk. Foto: Martin Franciere 

Bent Nielsen forventer, at stokrosen blomstrer meget snart. Den er fuld af store knopper, men om blomsterne bliver hvide, blå eller rosa, ved han ikke. Men det gør heller ikke noget.

- Jeg er imponeret. Den skal nok blive til noget, lyder det fra mekanikeren, der mod sin barnevilje har fået grønne fingre med alderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce