Annonce
Ugeavisen Tønder

Store træer må lade livet i Skulpturhaven

Evald Østergaard fra firmaet Frede Andersen får en snak med afdelingsleder i Vej og Park, Christian Kjær-Andersen om de store træer. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I forbindelse med første etape af Byrums- og klimatilpasningsplanen for Tønder Midtby skal nogle af Skulpturhavens store træer fældes. De erstattes dog tildels af nye.
Annonce

Tønder: Første etape af den stort anlagte Byrums- og klimatilpasningsplan for Tønder Midtby - i daglig tale blot midtbyplanen - er en forskønnelse af området omkring Skulpturhaven og Mølledammen. Det første spadestik til forskønnelsen, der blandt andet indeholder en ny træpromenade og en svævende cirkelbro, blev taget i sidste uge, og dermed er projektet officielt skudt i gang.

Som et led i forskønnelsen må nogle af Skulpturhavens store træer lade livet. En del af de træer, der fældes, er svækkede og ramt af sygdom,.

- Nogle af træerne er svækkede, og skulle have været fældet under alle omstændigheder i løbet af en overskuelig årrække. Så har vi valgt at tage det hele på én gang, forklarer afdelingsleder i Vej og Park ved Tønder Kommune, Christian Kjær-Andersen.

- Nogle af træerne er svækkede, og skulle have været fældet under alle omstændigheder i løbet af en overskuelig årrække.

Christian Kjær-Andersen, afdelingsleder Tønder Kommune

Annonce

Skaber udsyn

Blandt de fældede træer er de fire store popler, der stod nærmest parkeringspladsen mod Hostrups Hotel.

- De kunne måske godt være blevet stående nogle år endnu, men popler vokser meget hurtigt, og har derfor også en begrænset levealder. Så vi valgte, at de skulle lade livet nu. Og det skaber også et helt andet indblik i parken, konstaterer Christian Kjær-Andersen.

I stedet for de fire store popler plantes nye egetræer. Men det går en rum tid, før de syner af meget, da egetræer vokser langsomt.

Udover de fire store popler ved indgangen, fældes også en del træer ud mod Mølledammen, der skal vige pladsen for den nye træpromenade. En del af disse er hestekastanjer, der er svækkede af sygdom, og andre er små birketræer.

Annonce

Sikkerhed kommer først

Endelig fældes også de to store og markante kastanje-træer, der står centralt i parken. Det er de træer, som gør mest ondt at fælde, hvis man spørger Christian Kjær-Andersen, der betegner sig selv som en "skov-mand".

- Det gør lidt ondt at skulle fælde de træer. Faktisk har vi været meget i tvivl. Men man kan tydeligt se, at de var angrebet af svamp, og selvom de ikke lige er i fare for at vælte hverken i år eller næste år, så må vi alligevel tage sikkerheden alvorligt. Hvis der falder en rådden gren ned fra 20 meters højde, og rammer nogen, der sidder under træet, så er det altså noget, man dør af, forklarer Christian Kjær-Andersen, og fortsætter:

- Vi gør blandt andet alt det her for, at parken skal blive mere kendt og brugt. Så nytter det jo ikke noget, hvis det kan være farligt at færdes i parken.

I stedet for de to store centrale kastanje-træer plantes ét nyt træ, som enten bliver en eg eller en lind.

Byrums- og klimatilpasningsplanen for Tønder Midtby

Byrums- og klimatilpasningsplanen for Tønder Midtby er en del af Tøndermarsk Initiativet, og er udarbejdet i samarbejde med borgere og interessenter i byen.

Byrums- og klimatilpasningsplanen har i alt syv fokusområder i Tønder.

Ud over Skulpturhaven er det Skibbroen, Gråbrødrekvarteret, Torvet, Gågaden, Aktivitetsbåndet langs Laurentiusstrømmen og derudover oplevelsesruter i bymidten.

Anlægsarbejdet i Skulpturhaven slutter inden juli 2020.

De fire store popler tættest på parkeringspladsen ved Hostrups Hotel var blandt de træer, der måtte lade livet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det er den store motorsav, der er i brug i Skulpturhaven i øjeblikket. Fældningen forventes af være færdig allerede torsdag aften. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der er godt gang i forskønnelsen omkring Skulpturhaven og Mølledammen, der er en del af midtbyplanen for Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Nogle træer fældes for at give plads til den nye træpromenade langs Mølledammen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Store træer fældes i Skulpturhaven i Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Store træer fældes i Skulpturhaven i Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Store træer fældes i Skulpturhaven i Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce