Annonce
Ugeavisen Tønder

Tæppefald: Kulturelt fyrtårn i Tønder står for fald

Intet har været helligt for Tønders revyhold og tekstforfatterne. I 2014 blev Tønder Festivalens dengang meget aktuelle økonomisk kvaler taget under kærlig og kontant behandling. - Håndlavede regnskaber til håndlavet musik, lød en af de store replikker, som ikke mindst Dirk Andresen i glansrollen som festivalleder Carsten Panduro leverede. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard
Tønder Amatørscene har siden 1975 haft fornøjelsen at fornøje Tønder med 39 revyer. Men nu slutter festen. Revy nummer 40 i april næste år bliver den sidste.
Annonce

TØNDER: Sig "Soduko do...", Henriette og Pernille, Johanne og den lille prins, og og og...

Meget har Tønder Amatørscene med den årlige Tønder Revy budt sit publikum gennem rigtig mange år. 39 revyer er det blevet til siden 1975. Men nu er enden nær.

Tønder Revyen har gennem alle årene været et stort udstyrstykke. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Når den 40. Tønder Revy går over Schweizerhalles scenebrædder i april næste år, er det efter alt at dømme den sidste i rækken.

- At lave revy på højt niveau, vinde danmarksmesterskaber og have meget høje ambitioner kræver et stort overskud af tid og kræfter. Vi vil ikke gå på kompromis, og må derfor erkende, at tiden og kræfterne ikke længere rækker til de fire måneders hårdt arbejde det kræver at skabe en Tønder revy, siger formanden for Tønder Amatørscene og instruktør for de sidste mange revyer, Tommy Juhl.

Revyens måske mest ikoniske nummer var "Sudoko"-snakken, der indbragte Tønder et dansk mesterskab ved den danske reyvfestival i 2007. Den nationale succes blev fulgt op med endnu et vinder-indslag med sangnummeret "Kollisionskurs". I den originale besætning var det Hanne Callsen og Ketty Juhl Hansen, der serverede løjerne. Da Tønder Revyen tog glansnummeret med ved en senere lejlighed, var det med Hanne Callsen (t.v.) og Pia Hansen ved bordet. Foto: Hans Christian Gabelgaard

Tønder Revyen startede i de små tilbage i 70'erne med forestillinger i Tønderhus. De bærende kræfter og impulserne kom fra Tønders daværende lærerseminar, og Majbritt Agerbæk var adskillige år som instruktør i spidsen for løjerne.

Efter at revyen flyttede til Schweizerhalle i slutningen af 80'erne, voksede amatørscenens ambitionsniveau. De sidste mange år har den årlige Tønder-revy været et festfyrværkeri med live-orkester, fest, farver og firnuligheder, der begejstrede årligt op til 2000 publikummer. Det gør den årlige forestilling til et kulturelt fyrtårn i Tønder.

Gennem årene har Tønder Revyen vundet adskillige titler ved Dansk Revy Festival, og Tønder Revyen har repræsenteret Danmark ved revyfestivaller i både Norge og Sverige.


At lave revy på højt niveau, vinde danmarksmesterskaber og have meget høje ambitioner kræver et stort overskud af tid og kræfter.

Tommy Juhl, formand, Tønder Amatørscene, Tønder


Trumps valgkamp i 2017 var naturligvis også et oplagt emne fra Tønders revyhold. Foto: Claus Thorsted

-  Vi er heldigvis altid blevet taget rigtig godt imod af byens borgere. Det har givet store glæder og virkeligt store oplevelser for os som forening og frivillige i fællesskab at lave revyer, der har haft show, sjov og satire i centrum, siger Tommy Juhl.

Farvel og mojn til revyen betyder dog ikke, at Tønder Amatørscene bliver udfases.

De sidste mange år dannede Tommy Juhl som instruktør og Susanne Sønnichsen som forestillingsleder makkerpar om den årlige Tønder Revy. Foto: André Thorup

- Vi glæder os til i fremtiden stadig at producere forestillinger på et højt niveau, men bare i mindre målestok. Foreningen er således allerede ved at lave en forestilling, der vil løbe af stablen til november. Men dét er en anden historie, som vi vil fortælle om senere, lyder det fra Tommy Juhl, der åben over for, at andre på et tidspunkt overtager det brandet "Tønder Revy", som amatørscenen har opbygget.

Annonce

Farvel med manér

Årets Tønder Revy blev som så meget andet i disse corona-tider aflyst.

Tommy Juhl og hans stab er indstillet på at sige farvel til revyen med manér.

- Vi glæder os til at fyre den af en sidste gang for vores trofaste publikum. Så glæd jer til den 21. til 25. april 2021, hvor vi ser frem til at invitere til en forrygende forestilling, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce