Annonce
Ugeavisen Tønder

Tønders nye genbrugsplads åbner på fredag

Den nye genbrugsplads i Tønder åbner på fredag. Den nye plads er meget større end den nuværende, og byder på en række forbedringer for både kunder og personale. Foto: Claus Thorsted

Fredag den 11. januar kl. 9 åbnes portene til Tønders nye genbrugsplads for første gang. Åbningen af den 20.000 kvm. store og 22,5 mill. kroner dyre genbrugsplads er et halvt år forsinket, men den nye plads gør livet lidt lettere for brugerne.

Annonce

Tønder: Alt godt kommer til den, som venter.

Sådan lyder et gammelt ordsprog, som kommer til at holde stik, hvis man taler om Tønders nye 20.000 kvm. store genbrugsplads.

Oprindeligt var planen, at pladsen skulle stå klar til brug 1. marts 2018, men blød jord gjorde, at 35.000 ton jord måtte graves væk, og en tilsvarende mængde nyt køres på, inden etableringen af den nye genbrugsplads for alvor kunne gå i gang. Men nu skulle det være ganske vist.

Den nye genbrugsplads på Skovænget i Tønder slår portene op fredag den 11. januar kl. 9.00.

Tønders nye genbrugsplads

Den nye genbrugsplads på Skovænget i Tønder åbner fredag den 11. januar kl. 9.Grunden er 25.000 kvm., hvoraf de 20.000 kvm. bruges til den nye genbrugsplads. De resterende 5000 kvm. optages af et nyt regnvandsbassin.

Der bliver separat indgang til grenpladsen, hvor der kan afleveres haveaffald alle årets dage døgnet rundt.

Tønders nye genbrugsplads er forberedt til, at der kan gives adgang til pladsen hele døgnet. Dette bliver formentlig ført ud i livet senest i år 2020.

Tønder Forsyning inviterer til åbent hus på den nye genbrugsplads fredag den 18. januar mellem 13 og 17.

Den nye genbrugsplads har kostet 22,5 mill. kroner at etablere.

I begge sider af vejen er der plads til, at man kan parkere, når affaldet skal de rigtige steder hen. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Nye tiltag

Der er et par nye tiltag på den nye genbrugsplads, der skal gøre det både nemmere og sikrere at tage en tur på genbrugspladsen.

Først og fremmest bliver der nu en særlig indgang, som giver adgang til grenpladsen, hvor man kan komme af med sit haveaffald. Denne del af pladsen er altid åben, og man kan altså komme af med sit haveaffald hele døgnet alle årets dage. Og har man kun haveaffald, behøver man slet ikke ind på selve genbrugspladsen. Det betyder, at der vil blive en del mindre trafik.

- Vi har i øjeblikket omkring 90.000 besøg årligt på den nuværende genbrugsplads i Tønder. Med den adskilte adgang til grenpladsen regner vi med, at vi i sommermånederne kan halvere det antal biler, der skal ind på selve pladsen, så det vil give en del ekstra plads, forklarer Kjeld Rasmussen, der er affaldsingeniør hos Tønder Forsyning.

Det bliver også mere sikkert at færdes på genbrugspladsen. Den nye genbrugsplads har nemlig også en adskilt adgang, hvor kun de store lastbiler, der skal hente affaldet på pladsen, må køre. Dermed kører private biler og de store lastbiler ikke på de samme områder, hvilket øger sikkerheden betydeligt.

Endelig bliver livet også lidt lettere for de mennesker, der arbejder på genbrugspladsen. Dels er der fine omklædningsfaciliteter og opholdsrum, ligesom der er et nyt stort mødelokale på pladsen, hvor der blandt andet er plads til skoleklasser på besøg på pladsen.

Også udenfor bliver tingene nemmere. En del af affaldet skal nemlig nu ikke længere placeres i containere, men kan læsses af direkte i båse. Det betyder, at affaldet kan fjernes med gummiged og læsses direkte på lastbilerne i stedet for, at der hele tiden skal tømmes containere, som hurtigt bliver fyldt op.

Det store mødelokale skal huse gæster og personalemøder. Der er plads nok til, at blandt andet skoleklasser kan sidde og få undervisning. Og mødelokalet er naturligvis møbleret med genbrugsmøbler. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Lukker ned

Den nye genbrugsplads på Skovænget 14 åbner som nævnt fredag den 11. januar. Dermed er det slut med at anvende den hidtidige plads på Håndværkervej, og det vil heller ikke være muligt at bruge genbrugspladsen i Tønder tirsdag, onsdag og torsdag i denne uge. Her lukker den gamle genbrugsplads ned, og containere og øvrige ting fra den gamle plads flyttes til den nye genbrugsplads, der så kan tages i brug fredag kl. 9.

Den 18. januar mellem 13 og 17 inviterer Tønder Forsyning til åbent hus på den nye genbrugsplads, hvor man kan få en rundvisning, og der vil blive budt på en pølse.

Til venstre kan man læsse affald af direkte ned i store båse, som kan tømmes med gummiged. Til højre placeres containere, som man kender det fra genbrugspladsen i dag. Og et flytbart hegn sikrer, at der ingen falder ned. Foto: Claus Thorsted
Et særligt rum til kemikalier og elektronik er også på plads. De sorte runde ting på bagvæggen er udsugning, der sikrer, at alt foregår sikkert for alle parter. Foto: Claus Thorsted
Grenpladsen er åbent hele døgnet, og har man kun haveaffald, behøver man slet ikke ind på selve pladsen. Men der er naturligvis mulighed for, at man kan aflevere haveaffald og andet affald via samme indgang. Så fortsætter man blot ind på pladser. Foto: Claus Thorsted
En bom sikrer, at kun personbiler kan komme ind på grenpladsen. Bommen kan naturligvis flyttes, så de store lastbiler, der skal fjerne haveaffaldet kan komme til. Her viser affaldsingeniør Kjeld Rasmussen, hvordan bommen virker. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce