Annonce
Ugeavisen Tønder

Udstilling og bog markerer genforeningen

På Schackenborg blev Dannebrog hejst for første gang efter 1864 til afstemningsdagen den 10. februar 1920. Foto: Lokalhistorisk arkiv
En ny bog og en tilhørende udstilling skal på turné i Tønder Kommune i forbindelse med markeringen af 100-året for genforeningen.
Annonce

Tønder: Torsdag den 30. januar ser en ny bog og en udstilling dagens lys i Schweizerhalle i Tønder. Det er de lokalhistoriske arkiver i Tønder Kommune, der har samarbejdet om at lave bogen og udstillingen, der skal bidrage til markeringen af 100-året for genforeningen i 1920.

Bogen består af bidrag fra arkiverne, der hver især efter eget valg, ud fra kilder og materiale i deres arkiver, fortæller de historier fra afstemningstiden og genforeningen, som er de mest vigtige, interessante og spændende fra hvert arkivs lokale område.

På den måde fortæller Arkivsamvirket historien om, hvordan afstemningen og genforeningen foregik i Tønder Kommune, og hvilken betydning den havde for dem, der boede i området i på det tidspunkt.

Annonce

Gode historier

Der er mange gode historier om en særlig begivenhed, blandt andet kongens besøg i juli 1920, efter at Sønderjylland havde stemt sig hjem, men også om, hvordan afstemningen foregik på afstemningsdagen, om hvordan de stemmeberettigede rejste hjem for at stemme, om hvordan afstemningen satte streg under, hvor man hørte til – alt sammen illustreret med mange fine fotos.

Annonce

Udstilling og bog går hånd i hånd

Bogen matcher en udstilling om genforeningen i Tønder Kommune, hvor historierne fra bogen også findes, om end i kortere udgave. Udstillingen er blevet til på samme måde som bogen - med bidrag fra hvert af arkiverne i Tønder Kommune. Udstilling og bog supplerer hinanden, så bogen følger med, der hvor udstillingen vises.

Udstillingen vises ved arrangementer og aktiviteter over hele Tønder Kommune i 2020 – og selvfølgelig også til Tønder Kommunes store folkefest i flyhangaren på Zeppelinbasen den 27. juni 2020.

Ved præsentationen i Schweizerhalle vil der blive sunget, som der blev det i 1920. Derfor har Arkivsamvirket genoptrykt en original sangbog fra 1920, som blev brugt i Toftlund. Den skal der synges fra på dagen og ved arrangementer og aktiviteter rundt omkring i Tønder Kommune i 2020 for at markere 100-året for genforeningen.

Alle er velkomne til den 30. januar klokken 14 i Schweizerhalle, og tilmelding er ikke nødvendig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce