Annonce
Ugeavisen Tønder

Vandet stiger: Nu tager Tonnesen sagen i egen hånd

Bo Tonnesen overvejer selv at bygge et lille dige i sin have. Den seneste tid har familien jævnligt oplevet, at Vidåen går over sine bredder. Foto: Betina Skjønnemand
Bo Tonnesen bor som nærmeste nabo til Vidåen. Nu ser han sig nødsaget til at lave sit eget dige, da Vidåen stadigt oftere går over sine bredder.
Annonce

Tønder: Familien Tonnesen har boet som nærmeste nabo til Vidåen gennem mange årtier. Det har altid været et godt naboskab, og det er det sådan set stadig. I hvert fald for det meste.

Der er nemlig kommet lidt hår i suppen de seneste år.

For Bo Tonnesen, hvis hus ligger omkring 30 meter fra Vidåen, er begyndt at gå lovligt meget op i vejrudsigter. Mere end godt er, hvis han selv skal sige det. Hver dag tjekker han nemlig, hvor meget nedbør, der er på vej. Og i den seneste tid har vejrudsigterne været nedslående. Der er - som de fleste har opdaget - kommet en helt del vand fra oven, og dermed også i Vidåen.

- Jeg elsker at bo, hvor jeg bor, og jeg er stor fan af Vidåen. Men når vandet efterhånden jævnligt står helt oppe omkring huset, er det hele knapt så idyllisk, konstaterer Bo Tonnesen.

Senest - i oktober sidste år - stod vandet over 10 centimeter op ad husmuren. Og det selvom han havde lagt sandsække ud i haven ud mod åen.

- Vi kan nærmest fornemme, at der kommer en bølge af vand i Vidåen. Hvis det har regnet meget, så går der lige mellem et halvt og et helt døgn, så kommer der en hel bølge, hvor vandet stiger kraftigt i åen. Vidåen er blevet en kæmpe flaskehals efter Snæbelprojektet, og efter at der heller ikke længere er mulighed for at regulere vandstanden i vidåen, siger Bo Tonnesen.

- Jeg elsker at bo, hvor jeg bor, og jeg er stor fan af Vidåen. Men når vandet efterhånden jævnligt står helt oppe omkring huset, er det hele knapt så idyllisk.

Bo Tonnesen, nabo til Vidåen

Annonce

Bygger selv dige

Også i den seneste tid er der som bekendt kommet masser af nedbør, og det er da også lige før, at Bo Tonnesen kan bryste sig af at have fået egen pool i haven. Græsplænen er blevet en sump, og vandpytter er blevet til små søer i haven.

- Heldigvis har vi ikke i denne omgang haft vandet helt oppe ved huset. Men det er kun fordi, vi har ladet sandsækkene ligger fra sidste efterår, og den løsning er hverken køn eller holdbar, konstaterer Bo Tonnesen.

Han kunne godt ønske sig, at kommunen ville være behjæpelig med at løse problemerne med den øgede vandstand i Vidåen, men indtil det sker, har han besluttet at tage sagen i egne hænder. Han vil bygge sit eget lille dige i baghaven.

- Som tingene udvikler sig nu, er det ikke en holdbar situation for os. Så jeg har nogle folk til at kigge på, om vi kan etablere vores egen lille forhøjning ned mod åen, så vi kan undgå de værste vandmasser, forklarer Bo Tonnesen.

Han håber, at det lille dige kan skabe ro i sjælen og tørre sko for familien fremover.

- Med udsigten til at vi fremover får endnu mere nedbør, så må vi tage sagen i egen hånd, konstaterer han.

I oktober sidste år stod vandet højt op omkring huset. Man kan endnu se, hvor højt vandet stod. Foto: Betina Skjønnemand
Her er et billede fra oktober, hvor der stod blankt vand i Bo Tonnesens have, og hvor vandet nåede helt op til huset. Privatfoto
Hele haven var oversvømmet. Det håber Bo Tonnesen nu at kunne forebygge ved at lave sit eget dige. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce