Annonce
Tørring Folkeblad

24-årige Kasper fra Tørring åbner egen forretning i Vejle

Tatovør Kasper Friis ser frem til at byde folk velkommen i sin nye forretning. Friis Tattoo ligger i Vestergade 24a, 1. sal. Foto: Lars Saugbjerg
Friis Tattoo er navnet på en ny forretning i Vestergade i Vejle. Her sidder Tørring-drengen Kasper Friis klar med tatovør-nålen, klar til at dekorere din krop med kunst.
Annonce

Tørring/Vejle: Trods sin unge alder har Kasper Friis livserfaring. Både fra erhvervs- og privatliv. Han blev far allerede som 18-årig.

- Så bliver man voksen lidt hurtigere. Det bliver man nødt til, konstaterer iværksætteren, der netop har åbnet sin egen forretning, Friis Tattoo, der ligger Vestergade 24a 1. sal i Vejle.

Tatovøren er opvokset i Tørring, og har blandt andet arbejdet som automekaniker, telefon-reparatør og murerarbejdsmand.

Den første tatovering lavede han som 18-årig på en kammerat.

- Den blev god, så jeg fik lov til at lave en til. Og den blev rigtig god, smiler Kasper Friis.

Annonce

Job som tatovør

Da Kasper Friis havde lavet sine første tatoveringer, blev han tændt.

- Jeg købte en masse udstyr fra en tattoo-shop, der netop var lukket. Og så begyndte jeg stille og roligt at tatovere venner og bekendte. Det blev ret hurtigt populært i vennekredsen, det var dog kun drenge, jeg tatoverede, fortæller han.

I en årrække besøgte han forskellige tatovører, kiggede dem over skuldrene, blev inspireret, fik råd, vejledning - og blev endnu mere tiltrukket af branchen.

På højre arm har Kaper Friis denne tatovering. Den bliver brugt som forretningens logo. Foto: Lars Saugbjerg

På et tidspunkt blev Kasper Friis af en kammerat opfordret til at gå "all in". Vennen havde købt Tattoo Fashion i Horsens, og havde brug for kreative talenter.

- Så blev jeg ansat. Og det var uden nogensinde at have tatoveret en pige. En lidt skæv streg kan man altid redde på en fyr, men pigernes tatoveringer skal bare være "spot on", fint og feminint, uden plads til fejl. Allerførste kunde hos Tattoo Fashion var en pige. Det var eddermame... en udfordring. I dag er størstedelen af mine kunder kvinder, siger Kasper Friis.

Annonce

Ældste over 70

En måling foretaget af YouGov i 2013 viser, at 13 procent af alle mænd er tatoveret, mens det er tilfældet for 17 procent af kvinderne. Tallet er formentlig noget højere i dag.

Det seneste år har Kasper Friis tatoveret op mod 1000 mennesker.

- Mange af dem er "hr. og fru Danmark". Jeg var nemlig den eneste, der kunne dansk i Tattoo Fashion, så hr. og fru Danmark havde et godt øje til mig.

Aldersgruppen 40+ var også en del af kundestrømmen.

- Den ældste, jeg hat tatoveret var over 70. I øvrigt er det da ret fedt at tænke på, at der er mange, som går rundt med noget, jeg har lavet. Det er en fed følelse, især hvis man pludselig før øje på sin tatovering på gaden.


Drømmen har altid været at få mit eget sted. Jeg har altid tænkt: Hvis jeg øver mig længe nok, så får jeg på et tidspunkt min egen forretning

Kasper Friis, tatovør


Annonce

Fik sin fars opbakning

Kunst på kroppen tiltaler mange. Det er en del år siden, at en tatovering kunne vække forargelse; i dag er det de færreste, der forbinder tatovører med storbyens kriminelle rockertyper, der lufter kamphund og kører Harley.

Da Vejles nye tatovør i sin tid luftede sin interesse for faget, var hans forældre dog ikke meget for idéen.

- De har aldrig rigtig støttet tattoo. Min far er selvstændig og har altid sagt, at han ville støtte mig i hvilken som helst forretning - men lige tattoo, nej, det ville han ikke have med at gøre. Han havde et lidt gammeldags syn på tatovører.

- Men efter at jeg havde arbejdet et stykke tid hos Tattoo Fashion, løsnede han op og fik et mere nuanceret syn på mit arbejde, og i dag har jeg heldigvis min fars fulde opbakning. Det betyder meget for mig, lyder det fra Kasper Friis.

- Uden opbakningen havde jeg ikke taget springet som selvstændig tatovør, tilføjer han.

Annonce

Sådan foregår det

Det skønnes at op mod 600.000 danskere er tatoveret. Og intet tyder på, at vi i nær fremtid dropper kropsudsmykningen. Tatoveringer er populære. Det hænger sammen med identitet og ønsket om at lade individualismen komme til udtryk i den kropslige selviscenesættelse.

Da avisen besøgte Friis Tattoo var forretningen stadig ved at blive bygget op. Alt bliver holdt i sort og rødt. Foto: Lars Saugbjerg


Jeg har selv seks tatoveringer, og tager jeg en trøje på, kan du ikke se dem.

Kasper Friis, tatovør


I gamle dage gik sømænd bare ind hos tatovøren og valgte en tegning på væggen. Sådan er det ikke i dag, hvor kunderne efterspørger meget specifikke motiver, som de nogle gange selv medbringer.

Når man vælger sin tatovør, handler det naturligvis om vedkommendes talent, men også om kemi og tillid.

- Vi taler jo meget med kunderne om motivet, der ofte har en stor betydning for dem. Og sidder man syv timer sammen, kan man ikke undgå at komme forholdsvis tæt på hinanden. Det er vigtig med en god stemning og atmosfære, lyder det fra Kasper Friis.

Booker man en tid, begynder dagen med en snak om opgaven. Tatovøren tegner, kreerer, tilretter og præsenterer det færdige design, hvorefter nålen skal på arbejde.

- Nogle kommer også med et færdigt design, et evighedstegn, en stjerne eller en dato for eksempel. De fleste tatovører gør dog alt hvad de kan, for ikke at tegne efter. Hvis nogen kommer med en tegning, prøver man altid at ændre lidt. Ingen har lyst til at lave en direkte kopiering, så man prøver at sætte sit præg på tatoveringen - men selvfølgelig kun hvis det er okay med kunden, smiler den 24-årige kunstner.

Hvor stammer ordet fra?

Ordet tatovering har den vestlige verden fået af James Cook, der i sin beretning om en ekspedition til Tahiti i årene 1768-71 beskrev den lokale befolknings anvendelse af denne form for kropsudsmykning, som de kaldte tattow.

Senere forskere har gengivet det tahitiske ord som ‘tatau’, men har ikke kunnet enes om, hvorvidt ordet kommer af ’tatata’, der betegner hammerens slag på tatoveringsredskabet, eller af ’tatatu’, der kommer af malaysisk eller javanesisk ’tatu’, og betyder sår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Politirapporten uge 48

Tørring Folkeblad

Tørring-butikker øger åbningstiden: Blomsterhandel bliver døgnåben og sportsbutik tilbyder morgen- og aftenshopping

Annonce