Annonce
Tørring Folkeblad

40 år i ambulance: Det er godt at være lidt hård i filten

Jens Peder Brejnbjerg er ofte blevet spurgt til sit arbejde, som en del opfatter som stressende og til tider hårdt. Selv kalder han det spændende og udfordrende. Foto: Michael Svenningsen

Jens Peder Brejnbjerg har i 40 år arbejdet som ambulancebehandler - et arbejde med op til 24-timers vagter og med ofte barske opgaver, som han dog tager med stor sindsro.

Annonce

Tørring: Når alarmen lyder i vagtstuen hos Falck/Responce i Brædstrup, er det fire gange om ugen Tørring-borgeren Jens Peder Brejnbjerg, der på få sekunder springer ind i stationens udrykningskøretøj.

Hvad der venter, er altid uvist - og det er præmissen, når man er ambulancebehandler. Men det er også hele pointen for Jens Peder Brejnbjerg. Sådan trives han bedst, og sådan har han med ufortrødent gå-på-mod arbejdet de seneste 40 år.

- Fra jeg var en knægt, har jeg altid ønsket at blive redder. I dag bliver jeg stadig ofte spurgt, om det ikke er et stressende og til tider hårdt arbejde. Jeg kalder det spændende og udfordrende, fortæller Jens Peder Brejnbjerg.

Jeg ser mit arbejde som en indsats - en hjælp, når ulykken er sket. Og med det in mente har jeg altid følt mig tilpas i mit arbejde.

Jens Peder Brejnbjerg
Annonce

Fylder ikke hjemme

Gennem de seneste fire årtier har den i dag 65-årige herre oplevet lidt af hvert. Lige meget om opgaven har været stor, af fatal karakter eller midt mellem de scenarier, har han altid taget det med sindsro.

- Jeg har jo nok altid været af den gamle type - altså lidt mere hård i filten. Det, tror jeg, er godt. Det har i hvert fald altid fungeret for mig, siger han.

For opgaverne skal løses - med blå blink og sirene samt hurtige og sikre beslutninger. Og efterfølgende skal det hele parkeres og ikke fylde yderligere. Krisehjælp tilbudt efter større ulykker og særlig barske episoder har han aldrig haft behov for.

- Jeg ser mit arbejde som en indsats - en hjælp, når ulykken er sket. Og med det in mente har jeg altid følt mig tilpas i mit arbejde. Jeg tager ikke mine arbejdsoplevelser med hjem, og jeg bærer det ikke videre i mine tanker. Det går jo ikke, lyder begrundelsen fra Jens Peder Brejnbjerg.

Annonce

Først maskinarbejder

Selvom drengedrømmen var at blive Falck-redder, valgte Jens Peder Brejnbjerg i første omgang at uddanne sig til maskinarbejder. Han fik efterfølgende arbejde hos den lokale smed i Tørring, hvorefter han blev lastbilchauffør nogle år med kørsler i ind- og udland.

- I 1979 søgte jeg en stilling hos Falck og gjorde alvor af min drengedrøm. Dengang ansatte man til mit held ofte håndværkere, for så kunne vi mellem udrykninger gå på stationen og holde bygningerne ved lige. Siden er det blevet til rigtig meget efteruddannelse, fortæller han.

- Branchen har udviklet sig meget. Engang bød min hverdag også på autohjælp og kreaturkørsler, tilføjer han og smiler.

De seneste tre år har Jens Peder Brejnbjerg været tilknytttet Falck/Responce i Brædstrup. Før det var han i en 10-årige periode afløser på 50 forskellige stationer rundt i det jyske og fynske med enkelte afstikkere til også Sjælland. Men i langt de fleste af årene var han dog tilknyttet Vejle Vagtcentral.

Annonce

Tålmodighed i travlhed

Og så er der livet derhjemme - i Tørring på Slårupvej. Basen, som Jens Peder Brejnbjerg gennem de seneste 35 år har delt med sin samlever Jane Rønsholt.

Parret har en søn på 32 år, og Jane Rønsholt en datter og søn fra et tidligere forhold.

Gennem tiden har de været vant til skæve arbejdstider - og med forståelse også fundet ud af det hele midt i hverdagen - mellem skole, madpakker og vagtplaner.

- Jane og jeg mødte hinanden på skadestuen i Vejle. Hun arbejdede dengang på Vejle Sygehus som social- og sundhedsassistent.

- Selvom hun nogen gange har knurret lidt, har hun været utrolig tålmodig og ladet mig dyrke mit arbejde, som har fyldt rigtigt meget, siger Jens Peder Brejnbjerg.

Annonce

Slut for nu

Fritiden var i en årrække også ret booket, forklarer han. Her blev biler sat i stand og solgt videre, mens også jagt i og uden for landets grænser har fyldt en del.

I dag ynder Jens Peder Brejnbjerg stadig at tage på jagt, og ellers går han ture, når der skal lades op til en 24-timers vagt i ambulancen - eller på vagtcentralen, sammen med en kollega.

Og når vagten melder sig, er han klar. Sådan har det, ifølge ham selv, altid været.

- Det er hammer-spændende at møde ind på en vagt - uvis om, hvad der kommer til at ske. Og når alarmen lyder, handler det om samarbejde - at have klare linjer for, hvem der gør hvad, og hvor tingene ligger i ambulancen, siger han.

Selvom arbejdslivet stadig synes at køre derudaf for Jens Peder Brejnbjerg, så stopper det dog inden længe.

- Jane og jeg skal ud at rejse. Det har vi altid holdt af, og nu skal vi dyrke det lidt mere. Vores kommende tur går til Vietnam og Thailand.

- For der er jo andet i verden end ambulancekørsel - også selvom det i sig selv har været en ganske fantastisk rejse, lyder det fra Jens Peder Brejnbjerg.

Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Grundtvig for nydanskere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Teater på sognegården

Tørring Folkeblad

BID bliver virtuelt

Annonce