Annonce
Tørring Folkeblad

50 år med børn i institution: Fra ro og regelmæssighed til læring

Ovenpå Hoppeline-koncert gør det godt med et stykke fødselsdagskage. Foto: Ingrid Trier
Tørring Børnehave var den første af sin slags i Tørring-Uldum Kommune. Mandag fejrede institutionen 50 års fødselsdag med røde pølser, kage og børnekoncert.
Annonce

Tørring: De omkring 90 børn i Tørring Børnehave står pænt og venter på at få udleveret et stykke kage, mens de puster ud ovenpå at have danset begejstret med på Hoppelines sansemotoriske sange.

Vi er taget på besøg i Tørring Børnehus, for i dag er en helt særlig dag. Børnehaven, der var den første af sin slags i den gamle Tørring-Uldum Kommune, fylder nemlig 50 år.

Noget der, corona eller ej, naturligvis skal fejre, har institutionsleder Tore Knudsen slået fast. Han har derfor hyret børnebandet Hoppeline til at give koncert på legepladsen, bestilt røde pølser og is til frokost og fået køkkenet til at bage muffins, som børnene kan tage med hjem som erstatning for den forældrekaffe, der normalvis ville have været.

I løbet af weekenden er der blevet lagt 100 sten, som børnene har malet på, rundt i byen, og ved børnehavens indgang er der tilmed lavet en mindre udstilling af samtlige stuefotos, der er taget siden 1970.

Annonce

Fra planter til tavler

- Det er lidt sjovt at tænke på, at nogle af vores børn faktisk kan have bedsteforældre, der er blevet passet her, siger Tore Knudsen og fortæller om, hvor meget der er ændret i synet på børn gennem de 50 år.


Børn i dag er enormt individualiserede, fordi de afspejler voksensamfundet, der også dyrker individualismen. I 1970'erne tænkte vi meget mere på kollektivet.

Tore Knudsen


- I 1970'erne så man barnet som en plante, der bare skulle have nogle vækstbetingelser, som ro, renlighed og regelmæssighed. Hvis de voksne bare lod være med at gøre noget forkert var alt godt, fortæller Tore Knudsen og forsætter:

- Efterfølgende gik det helt over i den anden grøft, hvor børn blev set som tomme tavler, hvor der bare skulle puttes en masse læring på. I dag er vi nok et sted midt imellem, hvor børn, skal have frihed, men også skal udfordres, fortæller Tore Knudsen og peger over på en kvinde på legepladsen.

Ovenpå Hoppeline-koncert gør det godt med et stykke fødselsdagskage. Foto: Ingrid Trier

Hun hedder Inger Dalgaard og var blandt de pædagoger, der i 1970 blev ansat i Tørring Børnehus, og som i en årrække også var leder af huset. Dengang var der 40 børn, en leder, to pædagoger og tre pædagogmedhjælpere i huset.

I dag er Inger Dalgaard forlængst gået på pension, men hun er alligevel blevet inviteret med til fødselsdagen som æresgæst.

- I begyndelsen var vores opgave som pædagoger at beskæftige børnene. Vi lavede alle sammen det samme på samme tid. Alle børn - også dem, der snart skulle begynde i skole - skulle sove til middag på samme tid. Sikke et hyr det var at få ro, og hold op hvor producerede vi mange ler-ting og tegninger, husker Inger Dalgaard fra de første år i Tørring.

Annonce

Individualister

I nutidens børnehus kan det til tider også være svært at få ro men af andre årsager, mener Tore Knudsen.

- Børn i dag er enormt individualiserede, fordi de afspejler voksensamfundet, der også dyrker individualismen. I 1970'erne tænkte vi meget mere på kollektivet. Dengang skulle man nærmest aftale med naboen, om det var tid til at skifte til korte bukser, fortæller Tore Knudsen, der selv er et barn af 1970'erne.

I dag har børnehaven et stort fokus på at lære børnene at fungere i fællesskaber og at kunne sige pyt, tak og undskyld.

- Vi skal kunne bære over med hinanden og sige undskyld, så vi mener det. Taknemmelighed er også vigtigt, men kan være svært, når vi er kommet til at lære børnene, at de bare skal have og have og have, lyder det fra Tore Knudsen, inden børnene begynder at komme ind fra den regnvåde legeplads klar til de røde pølser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Politirapporten uge 48

Tørring Folkeblad

Tørring-butikker øger åbningstiden: Blomsterhandel bliver døgnåben og sportsbutik tilbyder morgen- og aftenshopping

Annonce