Hjortsvang: Hjortsvang Museum tager sig ud fra sin bedste side her i solskinnet kort tid inden den officielle åbning.
De gamle bindingsværksbygninger knejser over de snorlige græskanter og nyrevne grusstier. Inden for i enden af den gamle ladebygning er en hel købmandsforretning med disk, kaffemølle, vægt og sågar et baglokale vokset frem henover vinteren.
Købmandsforretningen tager udgangspunkt i Linnerup Sogns Brugsforening, som den tog sig ud i 1908, og den er blevet til med hjælp fra museets frivillige - deriblandt Thorvald Mikkelsen.
- Vi har fået 20.000 kroner fra borgerbudgettering til købmandsforretningen og har selv lagt omkring det samme oveni. Meget er bygget op af forskellige materialer, vi havde til at ligge; en gammel fransk dør fra Østergaard, kirkedøren fra Linnerup Kirke, men uden den frivillige arbejdskraft ville det ikke kunne lade sig gøre. Vi har trods alt bygget et helt rum op fra bunden med gulve, loft og vægge, konstaterer museumsleder Martin Holm.
Museumsleder Martin Holm og de frivillige på Hjortsvang MuseumDe koster noget rullepølse, ost og franskbrød, men giver så meget positivt igen.
Gode snakke trækker
Vi møder ham på det lille kontor, hvor han får sin formiddagskaffe med netop Thorvald Mikkelsen.
Den 63-årige tidligere grafiske trykker og ansat på Glud og Marstrand gennem 36 år har været frivillig på Hjortsvang Museum i et års tid.
- Jeg gik på seniorpension, men kunne godt bruge noget at bruge min tid på, så derfor meldte jeg mig som frivillig på museet, fortæller Thorvald Mikkelsen, der oprindeligt kommer fra Enner, men som boede i Tørring, da han begyndte i Hjortsvang.
Tiden, samværet og arbejdet på museet er Thorvald Mikkelsen blevet så glad for, at han på trods af, at kærligheden i efteråret trak ham til Viborg, er forsat med at komme i Hjortsvang to dage om ugen.
- Jeg har faktisk truet med at stoppe, da jeg flyttede, men så var der lige et projekt, der skulle laves færdig, og så blev jeg så glad for at kommer herned, hjælpe til og få en god snak, at jeg blev hængende. Indtil videre har jeg i hvert fald har lovet, at jeg bliver året ud, så må vi jo se, lyder det med et smil fra Thorvald Mikkelsen, der altså nu kører de omkring 70 kilometer fra hjemmet i Viborg til Tørring to gange om ugen, uden at der er hverken løn eller kilometerpenge med i ligningen.
Løn i ost og franskbrød
Samlet set er der omkring et dusin frivillige på Hjortsvang Museum, og i følge Martin Holm er de uundværlige for museets drift og udvikling.
- Det er meget forskelligt, hvor mange der kommer, ingen forpligter sig til noget. Nogle dage er her fire frivillige andre dage syv. I dag er her ikke så mange, for der er vist forårsrengøring i forsamlingshuset, lyder det med et smil fra Martin Holm.
I flokken af frivillige er der bl.a. Inger på 88, der sørger for at tilplante krukkerne med stedmoderblomster og holde de "unge" frivillige lidt i ørerne, en anden frivillig er i gang med at anlægge en kålhave, og Thorvald og Ove er ansvarlige for haven og udenomsarealerne. Et ansvar, de - helt frivilligt- har taget så meget på sig, at de har planlagt deres campingferier sådan, at der altid er en hjemme til at slå græsset.
-Er det ikke fantastisk? De koster noget rullepølse, ost og franskbrød, men giver så meget positivt igen. Vi har det rart, og det vigtigste optagelseskriterie som frivillig er, at man bidrager til den gode stemning på museet, fortæller Martin Holm.
Brændevin og telefonsnak
Han har selv været på museet siden maj 2020 og kunne ved sidste sæsonåbning præsentere en krostue, som rammen om fortællingen om Den gale onsdag i 1848, hvor rygtet om hærgende tugthusfanger fra Tyskland, spredte sig som en løbeild op gennem Jylland og fik folk til at bevæbne sig og nedgrave sølvtøj.
Årets sæsonnyhed bliver købmandsforretningen, hvor tanken er, at der skal sælges lokale produkter, som f.eks. mel fra Uldum Mølle eller specialøl, og man kan leje sig ind til begivenheder på museet.
- Vi har indrettet forretningen, som den så ud omkring 1908, lige hvor den gamle købmand Mølgaard overdrog sin forretning til Linnerup Sogns Brugsforening. Det var dengang, der ingen afgifter var på brændevin, og man kunne sælge alt fra fajance til dyrefoder.
- Købmandsforretningen var et socialt samlingssted, hvilket blot blev forstærket, da byens første telefon blev sat op i forretningen. 10 borgere betalte i begyndelsen hver 10 kroner om året, for at alle kunne ringe gratis, men det tog hurtigt overhånd med snakkeriet, så der blev sat central- og tidsbegrænsninger på, fortæller Martin Holm om det tidsbillede, han ønsker at skabe med forretningen.
Hjortsvang Museum åbner for sæsonen 7. maj kl. 10 til 16. Herefter og frem til udgangen af september har museet åbent mandag til fredag kl. 10-15 og lørdag, søndag og helligdage kl. 13-16.