Annonce
Tørring Folkeblad

63-årige Thorvald er frivillig på museet: Pendler fra Viborg til Hjortsvang to dage om ugen

Thorvald Mikkelsen er blandt andet ansvarlig for haven på museet, hvor græskanterne står snorlige. Campingferierne koordineres med en anden frivillig på museet, så der altid er nogen hjemme til at slå græsset. Foto: Mads Dalegaard
- Jeg manglede noget at give mig til, efter jeg gik på seniorpension, fortæller Thorvald Mikkelsen, der to dage om ugen er frivillig på Hjortsvang Museum og bl.a. har været med til at opbygge museets seneste attraktion - en købmandsbutik anno 1908.

Hjortsvang: Hjortsvang Museum tager sig ud fra sin bedste side her i solskinnet kort tid inden den officielle åbning.

De gamle bindingsværksbygninger knejser over de snorlige græskanter og nyrevne grusstier. Inden for i enden af den gamle ladebygning er en hel købmandsforretning med disk, kaffemølle, vægt og sågar et baglokale vokset frem henover vinteren.

Købmandsforretningen tager udgangspunkt i Linnerup Sogns Brugsforening, som den tog sig ud i 1908, og den er blevet til med hjælp fra museets frivillige - deriblandt Thorvald Mikkelsen.

Annonce
Endnu mangler der lidt varer på hylderne, men rammen omkring Hjortsvang Museums nye købmandsforretning er på plads. Foto: Mads Dalegaard

- Vi har fået 20.000 kroner fra borgerbudgettering til købmandsforretningen og har selv lagt omkring det samme oveni. Meget er bygget op af forskellige materialer, vi havde til at ligge; en gammel fransk dør fra Østergaard, kirkedøren fra Linnerup Kirke, men uden den frivillige arbejdskraft ville det ikke kunne lade sig gøre. Vi har trods alt bygget et helt rum op fra bunden med gulve, loft og vægge, konstaterer museumsleder Martin Holm.

De koster noget rullepølse, ost og franskbrød, men giver så meget positivt igen.

Museumsleder Martin Holm og de frivillige på Hjortsvang Museum

Gode snakke trækker

Vi møder ham på det lille kontor, hvor han får sin formiddagskaffe med netop Thorvald Mikkelsen.

Den 63-årige tidligere grafiske trykker og ansat på Glud og Marstrand gennem 36 år har været frivillig på Hjortsvang Museum i et års tid.

- Jeg gik på seniorpension, men kunne godt bruge noget at bruge min tid på, så derfor meldte jeg mig som frivillig på museet, fortæller Thorvald Mikkelsen, der oprindeligt kommer fra Enner, men som boede i Tørring, da han begyndte i Hjortsvang.

Thorvald Mikkelsen havde egentlig sagt, han ville stoppe som frivillig på Hjortsvang Museum, da han flyttede til Viborg, men som en anden frivillig på museet udtrykker det, så skal man jo ikke sådan lige "rende af pladsen". Foto: Mads Dalegaard

Tiden, samværet og arbejdet på museet er Thorvald Mikkelsen blevet så glad for, at han på trods af, at kærligheden i efteråret trak ham til Viborg, er forsat med at komme i Hjortsvang to dage om ugen.

- Jeg har faktisk truet med at stoppe, da jeg flyttede, men så var der lige et projekt, der skulle laves færdig, og så blev jeg så glad for at kommer herned, hjælpe til og få en god snak, at jeg blev hængende. Indtil videre har jeg i hvert fald har lovet, at jeg bliver året ud, så må vi jo se, lyder det med et smil fra Thorvald Mikkelsen, der altså nu kører de omkring  70 kilometer fra hjemmet i Viborg til Tørring to gange om ugen, uden at der er hverken løn eller kilometerpenge med i ligningen.

Annonce

Løn i ost og franskbrød

Samlet set er der omkring et dusin frivillige på Hjortsvang Museum, og i følge Martin Holm er de uundværlige for museets drift og udvikling.

- Det er meget forskelligt, hvor mange der kommer, ingen forpligter sig til noget. Nogle dage er her fire frivillige andre dage syv. I dag er her ikke så mange, for der er vist forårsrengøring i forsamlingshuset, lyder det med et smil fra Martin Holm.

Købmandsbutikken er indrettet i den ene ende af laden og indgangen består af den gamle kirkedør fra Linnerup Kirke. Foto: Mads Dalegaard

I flokken af frivillige er der bl.a. Inger på 88, der sørger for at tilplante krukkerne med stedmoderblomster og holde de "unge" frivillige lidt i ørerne, en anden frivillig er i gang med at anlægge en kålhave, og Thorvald og Ove er ansvarlige for haven og udenomsarealerne. Et ansvar, de - helt frivilligt-  har taget så meget på sig, at de har planlagt deres campingferier sådan, at der altid er en hjemme til at slå græsset.

-Er det ikke fantastisk? De koster noget rullepølse, ost og franskbrød, men giver så meget positivt igen.  Vi har det rart, og det vigtigste optagelseskriterie som frivillig er, at man bidrager til den gode stemning på museet, fortæller Martin Holm.

Annonce

Brændevin og telefonsnak

Han har selv været på museet siden maj 2020 og kunne ved sidste sæsonåbning præsentere en krostue, som rammen om fortællingen om Den gale onsdag i 1848, hvor rygtet om hærgende tugthusfanger fra Tyskland, spredte sig som en løbeild op gennem Jylland og fik folk til at bevæbne sig og nedgrave sølvtøj.

Årets sæsonnyhed bliver købmandsforretningen, hvor tanken er, at der skal sælges lokale produkter, som f.eks. mel fra Uldum Mølle eller specialøl, og man kan leje sig ind til begivenheder på museet.

I baglokalet til købmanden i Hjortsvang blev der sandsynligvis både drukket brændevin, udvekslet sladder og diskuteret politik. Foto: Mads Dalegaard

- Vi har indrettet forretningen, som den så ud omkring 1908, lige hvor den gamle købmand Mølgaard overdrog sin forretning til Linnerup Sogns Brugsforening. Det var dengang, der ingen afgifter var på brændevin, og man kunne sælge alt fra fajance til dyrefoder.

- Købmandsforretningen var et socialt samlingssted, hvilket blot blev forstærket, da byens første telefon blev sat op i forretningen. 10 borgere betalte i begyndelsen hver 10 kroner om året, for at alle kunne ringe gratis, men det tog hurtigt overhånd med snakkeriet, så der blev sat central- og tidsbegrænsninger på, fortæller Martin Holm om det tidsbillede, han ønsker at skabe med forretningen.

Hjortsvang Museum åbner for sæsonen 7. maj kl. 10 til 16. Herefter og frem til udgangen af september har museet åbent mandag til fredag kl. 10-15  og lørdag, søndag og helligdage kl. 13-16.

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted og Odder får hver otte millioner til lokal udvikling: Hør hvordan du kan bidrage til at fordele pengene

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Det er dejligt endelig at se, at nogle medlemmer af regionsrådet faktisk er lydhøre for problematikken omkring responstider

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Regionsrådsmedlemmer reagerer på kritik af responstider: Der skal være kvalitet og tryghed i ambulancedriften i hele regionen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Buschauffør blev overfuset og slået: Politi leder efter gerningsmanden

Hedensted/Juelsminde Avis

Danmark skal være et land, der melder sig ind - og ikke ud - når der er brug for at tage ansvar i den verden, vi er en del af

Hedensted/Juelsminde Avis

KD støtter friplejehjem i Løsning: Ældre bør have frit valg, når de skal på plejehjem

Tørring Folkeblad

Unge tog ansvar, efter møller skrev på Facebook: - Det er positivt, at nogen tør stå frem og stå ved, hvad de har gjort

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Sådan kombinerer du sommerferie og vægttab

Hedensted/Juelsminde Avis

Det er vigtigt at måle alle infrastruktur-investeringer efter samfundsøkonomisk rentabilitet, hvilket helt forsvinder i debatten om timedrift og togfond

Tørring Folkeblad

Salmeforfatter fortæller om livet

Tørring Folkeblad

Nyt tilbud: Nu kan seniorrådet træffes på biblioteket

Tørring Folkeblad

Cyklist blev påkørt og fik hjernerystelse: Bilist kørte videre

Annonce