Annonce
Tørring Folkeblad

Affaldsselskab forklarer: Derfor bliver skraldeordning dyrere

Den øgede fokus på sortering har presset prisen på genanvendeligt affald. Foto: Mads Dalegaard
Det er dyrere at hente flere spande, og prisen på genanvendeligt affald er i bund. Det er de væsentligste årsager til, at de fleste Hedensted-borgere til næste år får et ordentligt nøk opad på skralderegningen.
Annonce

Tørring: En gennemsnitlig prisstigning på 1000 kroner om året for at få hentet sit skrald.

Det kan borgerne forvente, når en ny affaldsordning til maj næste år træder i kraft.

Målet er, at meget mere af det, vi i dag smider til forbrænding, skal gå til genbrug, og derfor vil hver husstand i Hedensted Kommune fremover få to spande med flere fraktioner i hver.

Men det er ikke uden omkostninger at øge sorteringen ved hver enkelt husstand, lyder det fra affaldsselskabet AFLD, som hvert år håndterer mere end 325.000 tons affald for de seks midtjyske ejerkommuner, heriblandt Hedensted.

- Der er ikke stor efterspørgsel på de genanvendelige materialer i affaldet lige nu, og blandt andet derfor bliver affaldssortering dyrere for borgerne. Det er altså ikke for at tjene penge, vi skal sortere mere, men for at beholde ressourcerne i et kredsløb, forklarer Preben Friis-Hauge, formand i affaldsselskabet.

Annonce

Markedet er presset

Alle lande i EU skal til at sortere i 10 fraktioner i husstandene, nemlig pap, papir, mad, restaffald, metal, glas, plast, mad- og drikkevarekartoner, tekstiler og farligt affald.

På det nuværende marked for genanvendelige råvarer er der dog ingen, der vil give mange penge for produkterne.

- Den øgede fokus på sortering gør, at verdensmarkedet for genanvendeligt affald er presset. For eksempel er prisen på papir indsamlet ved husstandende faldet med 36 procent siden april sidste år, og prisen på jern, der normalt er en efterspurgt ressource, er ligeledes faldet med 35 procent siden januar sidste år, og det påvirker prisen hos borgerne, fortæller Preben Friis Hauge.

Dertil kommer, at der er udgifter til at etablere en ny sorteringsordning, og at det er dyrere at få hentet to spande end en.

- Vi må bare håbe, at markedet og forbrugerne følger med, så det på sigt kommer til at betale sig at genbruge råvarerne. Det er disse cirkulære kredsløb, der skal op at køre, for at der på sigt bliver en god økonomi i at sortere, siger Peter Friis Hauge.

Byrådet i Hedensted skal godkende den nye affaldsplan endeligt på sit møde i oktober.


Nye affaldsspande skal indkøbes, og prisen, kommunerne kan få for genanvendelige produkter som papir og jern, udvikler sig i den forkerte retning. Det har betydning for borgerne.

Peter Friis Hauge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Iværksætterlysten trives trods corona: Flere kvinder springer ud i livet som selvstændig

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 3

Tørring Folkeblad

Testcenter i Hedensted lukker

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 2

Annonce