Annonce
Tørring Folkeblad

Broåbning: Trolden Gudar har fået en plads ved åen

Trolden Gudar  har nu fået plads på Tørring Camping. Den store træfigur er lavet af snedker Hans Madsen fra Skovby. Privatfoto: Tørring Camping
Tørring Camping har fået en ny fastligger, der ikke lige umiddelbart render af pladsen. Navnet er Gudar, og han er skabt af den lokale trækunstner Hans Madsen.
Annonce

Tørring: Håret er ildrødt, næsen og ørerne er store, og smilet er skælmsk. Tørring Camping har fået en ny beboer i form af en træfigur af sagnfiguren Trolden Gudar, der efter sigende skulle have været med til at danne Gudenåen.

Bag skulpturen står trækunstneren Hans Madsen fra Skovby ved Rask Mølle.

Han lavede tilbage i 2017 en række trækunstværker til Tørring Camping med udgangspunkt i nordisk mytologi. Men efter campingpladsen blev lagt om, var der  ikke længere plads til kunstværket, og det er nu blevet flyttet til Hjortsvang Museum.

Campingmutter Betina Nygaard Johansen var dog ked af helt af miste Hans Madsens finurlige kunstværker på pladsen, og hun spurgte ham derfor, om han havde lyst til at lave et nyt værk til Tørring Camping, og sådan blev Gudar-skulpturen skabt.

Annonce

I godt humør

Trolden er placeret så han kigger medstrøms op ad Gudenåen, da det er den vej han i følge sagnet flygter med den skønne Else.

Sagnet om trolden Gudar

Der var engang en halvgud ved navn Gudar. Han røvede en pige i Tinnet Krat, hvor Gudenåen har sit udspring.

Pigen hed Else, og hendes skønhed var kendt vidt og bredt. Gudar bandt hende til en kærre og bortførte hende.

For at forhindre forfølgere, styrede han hestene i indviklede sving og slyngninger, da de kørte væk.

Elses ulykkelige far gik til den kloge mand i Tørring for at få hjælp til at fange pigerøveren.

Først sendte den kloge mand ilden efter Gudar, fordi ilden er hurtigst, men den kloge mand kunne ikke styre ilden og brændte sine fingre.

Så måtte han sende vandet, og han kaldte derfor alle bække og kilder sammen. Frådende fulgte denne vandmasse Gudars spor i alle dets slyngninger og rev jorden op, så der blev dannet store dale.

Vandet nåede Gudar ved Randers Fjord. Gudar druknede, mens pigen, den skønne Else, blev reddet sammen med hestene.

Opmærksomme gæster og forbipasserende vil måske også bemærke, at trolden ser ganske fornøjet ud - i modsætning til en anden mere nedtrykt skulptur af trolden Gudar, der står ved Nørskovs Højskole i Bjerringbro.

- Men her i Tørring har han jo også lige fået fat på Else og er på vej væk med hende, så han er i vældig godt humør, forklarer Betina Johansen.

Ifølge historien på Bjerringbro-egnen var Gudar i øvrigt far til en skøn pige, der stak af med en fremmed mand. Kort fortalt blev Gudar sur over forholdet og kastede en sten, der ramte jorden vest for Bjerringbro. Stenen skabte Gudenådalen trillende til Randers.

Sådan ser den Bjerringbro'ske version af trolden Gudar ud. Han står ved Nørskovs Højskole og er bygget af af træ fra en belgisk minestryger i 1991. Arkivfoto

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce