Annonce
Tørring Folkeblad

Butikker takler nedlukning vidt forskelligt: Nogle lukker helt andre har fuld gang i webshoppen

Indehaveren af Din Boghandler i Tørring, Birgitte Eriksen, er hver dag i butikken mellem 11 og 14, hvor hun udleverer forudbestilte varer via bagdøren. Foto: Morten Pape
Usikkerhed om hjælpepakker og varighed af nedlukningen får nogle butikker til at lukke helt, mens andre satser på at kunne holde en pæn omsætning via eksempelvis deres webshop.

Hedensted/Juelsminde/Tørring: Nogle butikker har fuld gang i webshoppen eller fjernsalg, mens andre holder helt lukket under den nuværende nedlukning af butikslivet.

Avisen har talt med en række butikker om deres forskellige overvejelser.

1 Winnie's Uldum

Winnie Sørensen åbnede tøjbutikken Winnies i Uldum i februar sidste år. Arkivfoto: Morten Pape

Uldum: Winnie Søremsen åbnede sin tøjbutik Winnies i Uldum kun 12 dage inden den første coronanedlukning i marts. Hun gør i lighed med sidste gang alt, hvad hun kan for at holde gang i sin butik under nedlukningen.

Det sker via hendes webshop, live-salg på Facebook, fjernsalg via butiksdøren og udbringning af forudbestilte varer. Hun frygter ikke at miste kompensation fra hjælpepakker ved at lave salg under nedlukningen.

- I følge min revisor er jeg ikke i nærheden af at have en omsætning eller store nok faste udgifter til, at det kan blive et issue for mig. Folk er rigtig gode til at bakke op og bestille varer hos mig, men jeg har selvfølgelig ikke noget nær det salg, jeg ville have haft, hvis jeg havde åbent i butikken, lyder det fra Winnie Sørensen, der er alene om sin forretning.

Arbejdet med fjernsalg, live-salg og så videre handler for butiksindehaveren ikke udelukkende om økonomi.

- Da jeg er så nystartet, har jeg i større grad brug for at gøre opmærksom på min butik, og at jeg stadig er her. Derfor forsøger jeg for eksempel også at lave daglige opdateringer på de sociale medier, fortæller Winnie Sørensen.

2 Din Boghandel Tørring

Tørring: Birgitte Eriksen fra Din Boghandel i Tørring er godt klar over, at hun risikerer at miste noget kompensation ved at holde sin butik åben for fjernsalg, men hun er alligevel ikke i tvivl om, at det er det rigtige for hende at gøre.

- Det fjernsalg jeg har, er ikke noget, vi kan leve af, men det handler også om at bevare synligheden over for kunderne, så de ikke glemmer mig og måske begynder at købe deres bøger i Bilka eller på nettet, lyder det fra Birgitte Eriksen, der med et glimt i øjet også siger, at hun jo skal have tiden til at gå med et eller andet.

Hun har åbent for bestillinger over telefonen og giver mulighed for afhentning af varer ud ad butiksbagdøren hver dag mellem 11 og 14 og tilbyder desuden at bringe ud i lokalområdet.

Birgitte Eriksen har sendt sin ene ansatte hjem og håber på at få lønkompensation, når hjælpepakkerne kommer. Ved at have åbent for fjernsalg mister hun mulighed for kompensation for halvdelen af sine faste udgifter, og hvis hendes omsætning under nedlukningen er højere end 70 pct. af samme periode sidste år, vil hun ikke kunne få noget kompensation.

- Men hvis jeg kom op i det niveau, vil jeg da også have armene i vejret, for så ville jeg alligevel kun have mistet 30 pct. Det ville stadig være bedre end det, vi kan hente i hjælpepakker. Bekymringerne er store lige nu, men folk fandt os i den første del af coronatiden, og mange understregede, at de gerne ville handle lokalt, så det håber jeg da, de gør igen, lyder det fra Birgitte Eriksen.

Hun understreger desuden, at fjernsalg ud ad bagdøren ifølge virk.dk er helt lovligt.

- Men vi må ikke tage imod kontanter, og vi må f.eks. heller ikke bytte varer eller tage imod gavekort, og kunderne må selvfølgelig heller ikke komme ind i butikken, lyder det fra Birgitte Eriksen.

3 Langelund Glud Sølv og Ure

Hos Langelund køber man via webshoppen og kan afhente varerne ved butikken i et bestemt tidsrum. Foto: Morten Pape

Hedensted: Lene Langelund fra urmager og smykkeforretningen Langelund Glud Sølv og Ure er i disse dag rigtig glad for, at hun for tre år siden gik i gang med at etablere en webshop.

- Den er helt oppe og køre nu, og jeg har en ansat til at passe den. Den er lidt som en butik nummer to, men det betyder, at vi stadigvæk kan tilbyde kunderne at handle, siger Lene Langelund.

Når varerne er bestilt og betalt via webshoppen, henter kunderne dem ved butiksdøren på Østerbrogade.

Lene Langlund har sendt to ansatte i butikken hjem på lønkompensation, men ellers regner hun ikke med at have brug for hjælpepakker.

- Allerede i december oplevede vi en stor vækst i webshoppen, så jeg forventer ikke at få brug for andre hjælpepakker, siger hun.

4 Sportigan Hedensted

Indehaverne af Sportigan i Hedensted Grethe og Finn Christensen har efter opfordring fra deres kæde lukket butikken helt. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Hedensted: Sportsbutikken Sportigan på Østerbrogade i Hedensted har lukket helt for salg.

- Vores kæde har opfordret os til at lukke helt. Vi har ikke nogen webshop, og kæden anbefaler ikke, at vi tilbyder fjernsalg, forklarer Grethe Christensen, der har butikken sammen med sin mand Finn.

Årsagen er, at Sportigan er usikker på, om butikken vil kunne få del i hjælpepakkerne, som endnu ikke er meldt ud, hvis de har en omsætning i butikken.

- Hvis vi har omsætning, så kan vi måske ikke få del i hjælpepakkerne. I og med, at vi ikke ved, hvor længe nedlukningen varer, så har vi været nødt til at lukke ned for salg, siger Grethe Christensen.

I foråret var butikken ikke lukket, så derfor var der ikke behov for at søge hjælpepakker.

- Fordi vi nu er tvangslukket, tør vi ikke gøre noget, der kan kaste os ud i en økonomisk krise, så vil vi hellere være på den sikre side, siger Grethe Christensen.

5 Buchs Boghandel

Nikolaj Buch fra Buchs Boghandel oplevede pludselig stor interesse for spil og puslespil i 2020. Bogsalget eksploderede også. Det har givet polstring til den nuværende nedlukning. Arkivfoto: Elisabet D. Hyttel

Juelsminde: Hos Buchs Boghandel på Odelsgade i Juelsminde er der ingen adgang i butikken, men kunder kan stadig købe en bog, spil eller lignende.

Det foregår via henvendelse på telefonen eller via beskeder på Facebook. Betaling skal ske over mobilepay eller ved overførsel fra bankkonto, og varen udleveres i butiksdøren.

- Jeg synes, det er vigtigt at vise, at vi stadig er her og kan servicere dem, der har behov for det. Og samtidig få det salg ud af det, vi kan, siger indehaver Nikolaj Buch.

Han er positiv overrasket over modtagelsen blandt kunderne.

- Det er gået okay, faktisk, men vi kan ikke opnå åbningsomsætningen på nogen måde. Det, vi har solgt indtil videre, sælger vi vel på en normal åbningsdag. Men vi gør det som sagt også mest for at vise vores ansigt, siger Nikolaj Buch.

Om bestillingssalget får betydning for størrelsen på en mulig kompensation, ved boghandleren ikke.

- Det er et større puslespil. Jeg har prøvet at undersøge det flere steder, men jeg kan ikke finde rundt i det. Og der er slet ikke åbnet for søgning af den kompensation, jeg vil kunne gøre brug af, endnu, siger Nikolaj Buch.

Målt på omsætning var 2020 et fantastisk år for butikken trods coronakrisen.

- Hold op, vi havde travlt. Det betyder, at vi har noget at tære af nu. Så hvis der skulle gå noget tid, før vi kan åbne, så går det nok, men selvfølgelig ikke forever, siger boghandleren.

6 Odd K

Odd Kristiansen har haft tøjbutikken Odd K i Juelsminde i mange år. Den tvungne lukning er det værste, han har prøvet i sin tid som forretningsmand. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Juelsminde: Tøjbutikken Odd K i Juelsminde har været lukket siden 23. december og indehaveren Odd Kristiansen forsøger sig ikke med onlinesalg eller andre alternativer.

- Vi har ikke haft nogen hjemmeside, siden vi gik ud af Din Tøjmand (butikskæde, red.). Så det har ikke været muligt for os at sælge varer den vej. Og alt det med bagdørsbutik med udlevering af varer har jeg ikke lyst. Jeg tror heller ikke, vi må, siger indehaveren og fortsætter:

- Jeg har også to mand ansat. Hvis jeg skal opnå en lille smule hjælp med lønrefusion og de ting, som muligvis kommer nu, så skal jeg passe med på, hvad jeg gør salgsmæssigt i den periode, jeg søger lønrefusion for.

Odd Kristiansen er i gang med at se på hvilken hjælp, han kan få, men han efterlyser bedre vejledning og mere information fra myndighedernes side.

Han håber, at butikken såvel som alle andre kan åbne igen senere på måneden.

- Hvis vi skal have butikker, som overlever, så skal vi altså snart til at i gang. For mange hænger i stroppen, siger Odd Kristiansen.

Hans forretning kom udmærket igennem 2020 og er ikke i fare for at lukke. Men det kan være 200.000 til 300.000 kroners omsætning, den går glip af i januar.

Rent personligt er den midlertidige lukning heller ikke sjov.

- Jeg vil sateme gerne arbejde igen. Lige nu kan jeg sætte mig i butikken, men der sker jo ikke en hujende fis. Der er så stille i byen, siger Odd Kristiansen.

Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Loppemarked i Lindved bliver det største i mange år

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Ole fik mandfolk til at køre mountainbike, nu er han nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Frisør åbner skønhedshus få uger inden barsel

Tørring Folkeblad

Hvilken Café skal Tørring have? Kom og giv dit input

Hedensted/Juelsminde Avis

Byrådskandidat i replik: Hvorfor lurepasser Kristendemokraterne?

Hedensted/Juelsminde Avis

Ide om lokalt kunstprojekt blev til landsomspændende tegneskole: Hans Kjær kæmper for, at børn bruger deres sanser gennem kunst

Hedensted/Juelsminde Avis

De satsede på sensommeren, og nu bliver festerne en realitet: Her kan du komme til byfest og sommerlige arrangementer

Kultur

Teenage-drenge droppede fodbolden, men så opfandt træner-trio nyt koncept

Hedensted/Juelsminde Avis

Kommunens grønne arealer skal plejes bedre

Hedensted/Juelsminde Avis

Kom med på guidet kystvandring

Hedensted/Juelsminde Avis

Nu kan man få vaccination uden tidsbestilling i Hedensted

Tørring Folkeblad

Ugens politirapport: Uge 30 Tørring og omegn

Hedensted/Juelsminde Avis

Lad os gøre hjemmepasning af de mindste endnu mere attraktiv

Hedensted/Juelsminde Avis

Hjerteforeninger i parløb om aktiviteter

Tørring Folkeblad

Læser undrer sig: Højt græs i vejrabatter spærrer for udsynet

Hedensted/Juelsminde Avis

Hvem skal have prisen for Årets initiativ? Afgiv din stemme her

Tørring Folkeblad

Tilløbsstykke: Folk væltede ind til loppesalg på 125 år gammel slægtsgård i Vonge

Tørring Folkeblad

Mellemrummet - det værdifulde ingenting

Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 29

Tørring Folkeblad

Garnbutik lukker

Tørring Folkeblad

Fra 30 kvm lejlighed i Esbjerg til 205 kvm villa i Hedensted: Ungt par har fundet lykken i kommunen

Hedensted/Juelsminde Avis

Kursus skal lære pårørende at tackle frustrationer, stress og isolation

Tørring Folkeblad

Flere forretninger har fortsat svært ved at skaffe varer på grund af corona: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Annonce