Annonce
Tørring Folkeblad

Byen græder, og minister Mattias er fej: Asylcenters naboer gik på gaden trods silende regn

Demonstrationen mod en ny tungere type flygtninge på asylcentret i Sandvad samlede søndag eftermiddag 175 deltagere. Foto: Leif Baun
Borgere fra Sandvad og nabobyerne demonstrerede i weekenden mod planerne om at genåbne byens asylcenter, med en ny beboergruppe. Beboerforeningsformand frygter, at centret med måske 100 pladser bliver fyldt med særligt tunge flygtninge, der kan have en kriminel løbebane på cv'et.

Sandvad: - Vejret lige nu er helt symbolsk. Himlen græder. Byen græder også, råber og er i orkan over Udlændingestyrelsens og Røds Kors' forsøg på at sluse en anden gruppe kriminelle flygtninge ind og forsøge at holde det hemmeligt.

Sådan siger Kirsten Paugan i øsende regnvejr søndag eftermiddag, mens Sandvad Beboerforening og Hovedkær Lokalråds demonstration går gennem landsbyen med det stormomsuste asylcenter. Der var ingen høtyve, men fakler, en traktor, en havetraktor og to lastvogne i optoget - samt 175 mennesker.

Asylcentret i Sandvad

Asylcentret i Sandvad er indrettet i byens gamle plejehjem, Sandvad Centret, der blev opført i 1964.

I starten af 2020 blev det meldt ud, at asylcentret i Sandvad lukkede på grund af et stærkt faldende antal asylansøgere.

Senere i 2020 genåbnede centret i Sandvad, nu som et karantænecenter, der skulle huse flygtninge smittet med covid-19.

I september 2021 meldte Udlændingestyrelsen ud, at centret i Sandvad igen skulle fungere som asylcenter for flygtninge med særlige behov.

I forrige uge kunne Ekstra Bladet fortælle, at flere af de 13 flygtninge, som senere i november flytter ind på centret, er dømt for personfarlig kriminalitet - herunder mord.

Siden er der bl.a. arrangeret borgermøde og demonstration i byen.

Vi gik fra Sandvad Autoværksted i sydenden af byen, hen ad Engvej og forbi Sandvad Sognegård til Asylcenter Sandvad, ledsaget af bil- og kompressorhorn.

Annonce

De to arrangerende foreninger tog tidligt kontakt til en gruppe på Langeland, der har kæmpe imod at få den samme gruppe flygtninge placeret midt i byen.

Vejret lige nu er helt symbolsk. Himlen græder. Byen græder også, råber og er i orkan over Udlændingestyrelsens og Røde Kors' forsøg på at sluse en anden gruppe kriminelle flygtninge ind og forsøge at holde det hemmeligt.

Kirsten Paugan, formand for Sandvad Beboerforening

- Når man er i krise, så er det godt at tale med nogen, der har prøvet det samme. Det her er et indgreb i vores private verden. Vi plejer at have solskin og glæde her. Det har myndighederne lige vendt op og ned på, siger Kirsten Paugan.

Feje Mattias Tesfaye

Næste tiltag bliver formentlig en bustur til Christiansborg for at få politikerne i tale, nu den hovedansvarlige ikke vil komme til Sandvad trods direkte invitation. Hvad Sandvad synes om det, fremgik af flere bannere og skilte med teksten "Mattias den Feje". Ordene gælder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Jeg synes, det er fejt af ham at lade en embedsmand (Grith Poulsen, Udlændingestyrelsen, red.) stå på mål for det her, og hun gjorde det ikke ret godt. Jeg synes, vi har en god sag. Ellers stod jeg her ikke.

"Sandvad vil ha' ro, dér hvor vi skal bo,” lød råbet gennem byens gader.

Så tæt ligger børnenes skolecykelsti og busstoppested på asylcentret i Sandvad, hvor der fremover efter Udlændingestyrelsens mening skal huses flygtninge med domme for personfarlig kriminalitet. Foto: Leif Baun

Kirsten Paugan ryster på hovedet af, at den svære gruppe flygtninge skal placeres lige midt i byen. Sådan er det ikke, hvor de bor nu. Der er i de ude midt i en skov. Udlændingestyrelsen indrømmede på borgermødet fredag aften, at man ikke havde kigget på et kort for at se, hvilken sammenhæng af busstoppested, skolecykelsti, festlokaler og legeplads asylcentret ligger i.

- Det gjorde man heller ikke på Langeland. Men det vil være mit råd til dem, at det skal de nok til at begynde på. Der er i hvert fald en kæmpe udfordring med placeringen her, konstaterer hun.

Annonce

10 års godt samliv sat over styr

Sandvad har ellers haft et fint "samliv" med asylcentret i de 10 år, det har været i landsbyen. Der er rejst mange frivillige kræfter, spillet meget fodbold, spist sammen og været godt naboskab.

Demonstration mod tunge flygtninge på asylcenter Sandvad 07.11.2021.En af arrangørerne er Kirsten Paugan, formand for Sandvad Beboerforening. Foto: Leif Baun

- Det har jeg svært ved at se fortsætte. Røde Kors har sat alt det over styr, som vi har givet, og begået et kæmpe tillidsbrud. Efter det kan jeg ikke tro på, at der kun kommer 14 af den særlige gruppe asylansøgere.

- De bliver sluset ind fem ad gangen, men der kan måske laves op til 100 pladser efterhånden, så hvor stopper det? spørger hun.

Demonstrationstoget søndag eftermiddag strakte sig mellem Engvej og Vongevej i Sandvad. Foto: Leif Baun

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) gik med i optoget. Han er bosat på egnen og husker ikke, der i hans tid har været så mange på gaden i en sag som denne søndag eftermiddag.

- Jeg har ikke hørt nyt siden fredag, og der er ikke noget, vi kan gøre lige nu. Vi afventer, at der bliver sat dato på det samråd, som den ansvarlige minister er kaldt i, siger han.

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Næsten 300 borgere i Hedensted Kommune vil gerne på Arne-pension: Jeg håber virkelig, at de partier, der stadig er modstandere af ordningen, med tiden vil ændre holdning

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Så henter julebusserne igen unge studerende sikkert hjem til jul

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Lokal virksomhed får handicappris: - Det er vores pligt over for nærsamfundet at give folk en chance

Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er altså ikke korrekt, når Bæredygtig Landbrug påstår, at deres konventionelle landbrug ikke forurener

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Har du holdt kaffepause i dag?

Tørring Folkeblad

Boligselskab vil renovere og nedrive boliger for millioner: - Måske skal der genhuses, men det skal ske med ro i maven

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokalt bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug går imod forslag: Økologi er ikke løsningen

Hedensted/Juelsminde Avis

Teater Jævn kommer også til at drysse kultur ud over kommunen i 2022

Give Avis

Arrangør aflyser med få dages varsel: Corona sætter en stopper for julemarked

Tørring Folkeblad

Musikskolen spiller julekoncert i kirken

Hedensted/Juelsminde Avis

Først ved tredje barn fik Jakob sin barsel: - Pludselig gav det mening, hvorfor køkkenet lignede lort

Hedensted/Juelsminde Avis

Tredje kviktestcenter åbner i Hedensted Kommune: Får indvirkning på åbningstiderne i Hornsyld

Tørring Folkeblad

Adventsmøde i Hammer

Tørring Folkeblad

Julesangskoncert i Langskov

Hedensted/Juelsminde Avis

Perlerække af julekoncerter på vej: Her kan du opleve dem

Tørring Folkeblad

Stort julebanko erstatter Gudenåfestens bankospil

Tørring Folkeblad

Julekoncert med Anne Dorte Michelsen

Tørring Folkeblad

Syng julen ind i Aale og Tørring

Give Avis

Aflyst: Julemarked på Tinnetgaard

Hedensted/Juelsminde Avis

Forslag til det nye byråd: Kontakt alle landmænd i Hedensted Kommune og tilbyd gratis omlægningstjek til økologi

Hedensted/Juelsminde Avis

Butikker er klar til mundbind, men dagligvarebutik håber personalet kan vælge frit

Hedensted/Juelsminde Avis

Sommerspil fejrer 50-års jubilæum næste år: Søger skuespillere, sangere og dansere i alle aldre - også "gamle"

Tørring Folkeblad

Bror i mindeord om 78-årig: Hun gik fra skrivebordet ind for at hvile sig i sengen, hvor hun døde uden én eneste sygedag i sengen i hele sit liv

Annonce