Annonce
Tørring Folkeblad

Corona giver udfordringer for idrætslivet: Fodboldklub vil sætte forældre i gang med at afspritte bolde

For Hedensted IF's fodboldspillere betyder corona-restriktionerne blandt andet, at de skal møde omklædte op til træningen, og ved børneholdene vil forældrene blive bedt om at hjælpe til. Arkivfoto: Mads Hansen
I Hedensted bliver forældre sat i sving med at rengøre fodbolde, og i Uldum er det pt. ikke muligt for børn at dyrke kampsport. Selvom mange måske havde drømt om at alting var tilbage til normalen efter sommerferien, vil corona-restriktionerne forsat kunne mærkes i fritidslivet.
Annonce

Hedensted: Hjælp til ekstra rengøring af bolde, redskaber og omklædningsrum, færre pladser på de enkelte hold og besked om at møde omklædt hjemmefra.

Det er den virkelighed, som  spejdere, fodboldspillere, gymnaster, ja alle, der går til en aktivitet i fritiden skal indstille sig på, når de i denne tid genoptager deres fritidsaktivitet efter sommerferien.

For der er forsat en række corona-restriktioner at tage hensyn til i fritids-og foreningslivet, fortæller Teresa Egballe, leder af Kultur og Fritidsforvaltningen i Hedensted Kommune.

- Vi havde nok alle sammen drømt om, at vi kunne gøre, som vi plejer efter sommerferien, men desværre er det ikke helt sådan, virkeligheden er, lyder det fra Teresa Egballe, der får mange henvendelser fra udbydere af fritidsaktiviteter i denne tid om, hvad de må og ikke må.

- Mange foreninger har ikke forholdt sig til retningslinjerne inden sommerferien, da det først er aktuelt for dem nu. Men indtil videre er det de samme retningslinjer, der gælder nu, som før sommerferien, fortæller Teresa Egballe.

Det indebærer blandt andet ekstra rengøring af redskaber og andre kontaktflader, at der minimum skal være fire kvm. pr. deltager i lokalet, og at man som udgangspunkt skal holde to meters afstand ved fysisk aktivitet og sang.

Regler, der forholdsvist nemt kan efterleves for nogle foreninger, uden at der skal ændres på fritidstilbuddet,  mens andre foreninger har måtte bede om ekstra hjælp eller helt har været nødt til at droppe aktiviteten pga. corona.

Annonce

Klæd om hjemmefra

I Hedensted IF, der har omkring 700 fodboldspillere i klubben, er det især kravet om rengøring af bolde, kegler mv. efter hver træning, der tærer på kræfterne.

- Det er mange ekstra ressourcer, vores frivillige træner skal bruge på det, og derfor er vi ved at lave en plan for, hvordan forældrene kan hjælpe med rengøringen, så vi ikke kun trækker på trænerne, fortæller klubbens formand Henrik Lundsgaard.

Retningslinjer for idrætsaktiviteter

  • Hvis det er muligt, holdes to meters afstand ved fysisk aktivitet.
  • Idræt med kropskontakt som f.eks. kampsport og dans, er tilladt, men der opfordres til at minimere andelen af tid med kropskontakt, særligt ansigt-til-ansigt-kontakt. Ved pardans må der ikke skiftes partner.
  • Antallet af deltagere skal tilpasses facilitetens størrelse, som minimum, skal der være fire kvm. pr. person. Ved svømning optælles der ud fra overfladearealet på vandet.
  • Der må bruges fælles bolde i idrætten. Bolde og øvrige kontaktpunkter som redskaber, mål og kegler skal rengøres ofte og afsprittes før og efter aktivitet samt så hyppigt som muligt under aktiviteten. Hvis det er muligt anbefales det, at medbringe personlige redskaber, i sær hvis der er tale om svedabsorberende materiale som yogamåtter og boksehandsker.
  • Det gældende forsamlingsforbud skal altid respekteres (pr. 8. juli 100 personer). Der må godt være flere end forsamlingsforbuddet til stede på én idrætsfacilitet - dog kun så længe, der er tale om forskellige grupper, der hver især holder sig indenfor forsamlingsforbuddet.
  • Der kan åbnes for bade- og omklædningsfaciliteter samt toiletter, hvis sundhedsmyndighedernes anvisninger til rengøring kan overholdes, og hvis de kan indrettes således, at kødannelse undgås.

Hedensted IF har desuden valgt at sige, at spillerne skal møde op omklædte til træningen, for at kunne spare på de frivillige kræfter til rengøring af omklædningsrummene.

- Til kampene tilbyder vi dog omklædning, dels fordi vi ikke kan byde et udebanehold, der kommer langvejs fra at møde omklædte, og dels fordi en del af at spille fodbold også er det sociale i omklædningsrummet, forklarer Henrik Lundsgaard.

Annonce

Ingen børnetræning

For Sven Pedersen, der tilbyder privat kampsportsundervisning i Uldum Jiu-Jitsu, har coronarestriktionerne sat ekstra skub i hans ønske om at finde et større lokale til træningen. Klubben har kun to år på bagen, men har pt 27 medlemmer og otte på venteliste. Sven Pedersen tror på, at der på sigt er potentiale for omkring 50 medlemmer, hvis der kan findes et større lokale.

Sven Pedersen åbnede en Jiu Jitsu klub i Uldum i 2018. Arkivfoto: Michael Svenningsen

- Som det er nu, kan jeg godt forsvare at have voksentræning, hvor der ikke er helt så mange på holdet, og hvor deltagerne er bedre til at holde afstand mv, men lokalet er for småt til børne- og juniorholdene, så dem har jeg ikke kunnet tilbyde træning siden marts, fortæller Sven Pedersen, der afventer en lempelse på restriktionerne i fase fire, som måske kan gøre det muligt for ham igen at tilbyde børnetræning.

Annonce

Pres på bruserne

Også Pensionisthøjskolen er i færd med at tilpasse deres aktiviteter. Her er det særligt Idræt i Dagtimerne i Tørring,  der giver udfordringer. Tilbuddet laves i samarbejde med Tørring Idrætsforening og indeholder forskellige idrætsaktiviteter, herunder aktiviteter i svømmehallen. Sidstnævnte giver udfordringer,  da der er begrænsninger på, hvor mange personer, der kan være i  svømmehallens bruserum af gangen.

- Der må være otte under bruseren ad gangen, og når der er omkring 60, der gerne vil i vandet, giver det lidt udfordringer, men vi arbejder på at finde en løsning i samarbejde med Gudenåcenteret, alternativt bliver vi måske nødt til at lave nogle skiftehold, så man kun kan komme i vandet hver anden uge, lyder det fra Pensionisthøjskolens leder Jette Højgaard.


Vi havde nok alle sammen drømt om, at vi kunne gøre, som vi plejer, efter sommerferien, men desværre er det ikke helt sådan, virkeligheden er.

Teresa Egballe, leder af Kultur og Fritid i Hedensted Kommune


Hun understreger, at Pensionisthøjskolen er ekstra opmærksomme på at kunne overholde retningslinjerne for at begrænse coronasmitten.

- Da vores deltagere er pensionister og seniorer, er sikkerheden selvfølgelig ekstra meget i højsædet. Vi har været helt lukket ned siden marts, men starter nu op igen med alle planlagte aktiviteter. Alt det, der blev aflyst i foråret regner vi med at kunne gennemføre næste år, lyder det fra Jette Højgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce