Annonce
Tørring Folkeblad

Corona skubbede daghøjskole ned i afgrunden: Nu lukker 34 år gammelt uddannelsescenter endegyldigt

Flemming Riis har arbejdet på Tørring Daghøjskole siden 1989 og har været leder siden 1999. Arkivfoto
Efter 34 år med voksenundervisning og folkeoplysning på Bredgade i Tørring er det endegyldigt slut for Tørring Daghøjskole til årsskiftet. Skiftende politiske vinde har betydet en omtumlet tilværelse, men det blev corona, der gav dødsstødet til det lokale uddannelsessted.

Tørring: Efter 34 år i voksenundervisningens og folkeoplysningens tjeneste lukker Tørring Daghøjskole med udgangen af 2021.

Det oplyser daghøjskolen i en pressemeddelelse.

Daglig leder Flemming Riis fik for to år siden konstateret Parkinson næsten samtidig med, at Hedensted Kommune besluttede, at Tørring Daghøjskole ikke længere skulle varetage danskundervisningen af voksne udlændinge.

Annonce

Dermed skulle Tørring Daghøjskole genopfinde sig selv.

- Vi forsøgte at finde en ny måde at agere på med foredrag, mindre kurser og aktiviteter, der understøttede det lokale foreningsliv. Vi nåede også at få gang i lidt, men så satte corona alting i bero, og siden da har vi været nødt til at bruge en del penge på at overleve, fortæller Flemming Riis.

Morgensang og historie

Inden corona-nedlukningen i 2020 nåede Tørring Daghøjskole bl.a. at holde månedlige morgensange med op mod 30 deltagere, og lave et undervisningsforløb i formidling af historisk materiale i samarbejde med Tørring Lokalarkiv. Ud af dette forløb er nu to bogudgivelser på vej.

Derudover var der indledt et samarbejde med Teater Jævn og Tørring Gymnasium, som dog ikke nåede at blive realiseret inden den første coronanedlukning.

- Men man må sige, at vi desværre ikke fik foldet tingene ud, som vi ønskede det, og da der igen blev åbnet for aktiviteter, var tiden herfor forpasset. Det er de færreste, der kan klare halvandet år uden indtægter. Der var ikke udsigt til, at det ville komme til at løbe rundt for os, og derfor besluttede bestyrelsen allerede i sommer at lukke daghøjskolen ved årets udgang, fortæller Flemming Riis.

Størstedelen af Tørring Uddannelsescenter blev i 2019 bygget om til lejligheder af vejlensiske Bo-to Ejendomme. Tørring Daghøjskole har boet til leje ved Bo-to Ejendomme. Arkivfoto Michael Svenningsen

Tørring Daghøjskole begyndte allerede i 1987 under navnet Den Tværkommunale Daghøjskole. Det var Tommy Vandal, der på daværende tidspunkt var leder og drivende kraft i den støt voksende virksomhed. Efter et lovkrav i 1999 blev daghøjskolen delt op i to virksomheder. Nemlig Tørring UddannelsesCenter, som skulle varetage kursus- og projektaktiviteter under ledelse af Tommy Vandal, mens daghøjskoleaktiviteterne fortsatte under ledelse af Flemming Riis.

Tørring Uddannelsescenter gik konkurs i 2018, 10 måneder efter, at Tommy Vandal pga. sygdom måtte trække sig fra rollen som direktør.

Annonce

Fra ledige til sprogskole

Aktiviteterne på daghøjskolen var fra starten undervisning af voksne ledige. Op i gennem 1990’erne førte daghøjskolernes ofte kreative fortolkning af folkeoplysningstanken til mange spændende og ofte utraditionelle tilbud til de ledige. Lidt for spændende efter nogens mening.

I 2002 afskaffede den nytiltrådte Fogh Rasmussen regering Daghøjskoleloven, hvilket medførte, at de fleste af landets ca. 200 daghøjskoler måtte lukke. Blandt disse var dog ikke Tørring Daghøjskole, eftersom det lykkedes at få lavet aftaler med Tørring-Uldum, Brædstrup og Nr. Snede kommuner om at stå for danskundervisningen af voksne udlændinge. Fra 2003 til 2019 var Daghøjskolen således sprogskole af gavn, men stadig Tørring Daghøjskole af navn.

Flemming Riis har arbejdet på daghøjskolen i 32 af de 34 år, den har eksisteret. De sidste år har Flemming Riis qua sin sygdom delt en fuldtidsstilling med to andre medarbejdere på daghøjskolen. Flemming Riis er netop fyldt 68 år og vil nu gå på pension.

Annonce

Midler uddelt

De tilbageværende økonomiske midler (omkring 600.000 kroner) er i løbet efteråret delt ud til forskellige lokale aktører, så de fremadrettet vil komme borgere i lokalområdet og Hedensted Kommune til gode.

Blandt modtagerne er Tørring Borgerforening, Gudenåcenteret og Uldum Højskole.

- Selvfølgelig er det vemodigt at lukke ned, men det føles også godt. Som det er nu, har jeg nok at gøre med at holde rede på min sygdom. Men vi er kommet godt i mål med nedlukningen og har  afsluttet tingene på en god og fornuftig måde, konstaterer Flemming Riis.

Der var ikke udsigt til, at det ville komme til at løbe rundt for os, og derfor besluttede bestyrelsen allerede i sommer at lukke daghøjskolen ved årets udgang.

Flemming Riis
Annonce
Tørring Folkeblad

Kom til dobbeltkoncert med Vankelmod og TaLeTid

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Smittetallene stiger igen markant og især hos skoler: - Vi venter hvert minut på at få flere selvtests

Annonce
Tørring Folkeblad

70 år og stadig aktiv elektriker

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Kommune udvider åbningstider markant i flere kviktestcentre

Hedensted/Juelsminde Avis

Tredobbelt brand i weekenden: Både container, skorsten og hjemmebygget sauna stod for skud

Brædstrup Avis

Corona skabte kæledyrs-eksplosion: Travle dyrlæger ansætter ny kollega

Tørring Folkeblad

Gadepræst fortæller om sit arbejde ved kirkecafé

Hedensted/Juelsminde Avis

Smittetallene flader ud, men ligger fortsat højt: 14 sogne stadig helt i rødt

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Vi vil gerne have sundhedsråd om modermærker, men ikke om rygning

Annonce