Annonce
Tørring Folkeblad

Coronaeffekter er kommet på museum: Håndsprit, malede sten og dåsemad har fundet vej til Glud Museum

En dåse med hakkebøf købt under nedlukningen, og den håndsprit, der blev sat på bordet juleaften, er nogle af de effekter, som Glud Museum nu gemmer. Dåsen med hakkebøf bliver dog tømt først. Foto: Mads Dalegaard
Glud Museum er begyndt at dokumentere, hvordan danskerne oplevede coronakrisen. Museet har allerede modtaget en del effekter, men vil gerne have flere.

Glud: Hvis du troede, at Glud Museum kun beskæftigede sig med gamle plove, kniplinger fra 1800-tallet og bindingsværk, så må du tro om igen.

Siden samfundet lukkede ned i marts første gang på grund af coronavirus, har museets medarbejdere opfordret lokale borgere til at sende ting, billeder og beretninger ind fra en coronatid.

- Vores ansvarsområde er fra 1600-tallet til nyere tid, så derfor vil vi gerne dokumentere denne historiske tid. Planen er at holde en udstilling om nogle år, men det vil også være interessant for folk om 50 år at have noget, der kan dokumentere, hvordan folk oplevede coronatiden, forklarer samlingsinspektør Anne Ditte Rüsz fra Glud Museum.

Museet sendte opfordringen ud via deres netværk og forskellige medier. Og der er da også kommet en del ting ind, selvom museet ikke er blevet væltet over ende.

Annonce

Hæklet corona

Der er selvfølgelig flere flasker med håndsprit, en antigentest og informationsmateriale om coronavirus.

Den hælkede coronavirus har hængt i Glud Museums billetsalg henover sommeren og er nu tilføjet samlingen. Det er en medarbejder, der har lavet kreationen . Foto: Mads Dalegaard

Den mest iøjnefaldende genstand er en lilla hæklet coronavirus, som en medarbejder har lavet. Der er også en lille træfigur og en flaske whiskey, som en borger har brugt tiden på under krisen.

Museet har også fået billeder ind af en hjemmeproduktion af håndsprit, et billede malet under nedlukningen og et foto af et hjemmekontor bestående af en papkasse på et gammelt skrivebord.

- Vi har aldrig før prøvet at samle ind, mens tingene sker, så det har givet os nogle erfaringer i forhold til eksempelvis at sikre tilladelse til, at vi må bruge tingene, og blive klogere på, hvordan vi får folk til at bidrage, forklarer Anne Ditte Rüsz.

Annonce

Regnbuer og

Midt på bordet ligger en sten, hvor nogen har malet mariehøns, en regnbue og ordene "Det bliver godt igen".

- Den har faktisk ligget på en bænk her i Glud. Vi fandt ud af, hvem, der havde lavet den, og fik lov til at tilføje den til samlingen, fortæller samlingsinspektøren.

Regnbuer og ordene "Det bliver godt igen" var populære under den første nedlukning. Foto: Mads Dalegaard

Museet modtager fortsat gerne effekter, som på et tidspunkt skal ende i en udstilling. Og så har indsamlingen ført til, at Glud Museum er kommet med i et netværk med andre museer, som også fremover vil forsøge at dokumentere historien, mens den sker.


Vores plan var at lave en udstilling i 2023, men måske er det for tæt på, for coronavirus er her jo stadigvæk.

Anne Ditte Rüsz


Selvom museet i øjeblikket er lukket, kan man efter aftale stadigvæk godt aflevere ting til samlingen, hvis man aftaler det.

- Vi kunne godt tænke os eksempelvis hjemmelavede mundbind, skilte, billeder af hjemmeundervisning eller videoer, siger Anne Ditte Rüsz.

Samlingsinspektør Anne Ditte Rüsz står for indsamlingen af coronaeffekter, der på et tidspunkt skal udstilles på Glud Museum. Foto: Mads Dalegaard


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Nu skal der sættes pris på lokale butikker: Detailhandelspris uddeles for første gang

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 7

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 7

Annonce