Annonce
Læserbrev

DEBAT: Vi skal alle tage del i et fælles ansvar vedrørende klimatilpasning

Med dette indlæg vil jeg aflive myten om, at klimaet er konstant. Det ændrer sig hele tiden, og ingen kan give en reel forklaring på det, men CO2 var næppe forklaringen dengang.

Annonce

Læserbrev: Jeg har med stor interesse læst mange klimaartikler - uden at blive klogere.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landbrug & Fødevarer (L&F) har i flere indlæg skrevet, at man skal forholde sig til virkeligheden. Men for den kvikke læser er det nemt at læse mellem linjerne, at hver især plejer særinteresser.

I grove træk vil DN have flere tusind ha lavtliggende arealer taget ud af drift og bruge dem til vand-P-pladser, hvorimod L&F vil have vandløbene renset op og gjort dem bredere og dybere for at lede vandet hurtigere ud til havet.

For mig at se gælder det om at få de rigtige og varige løsninger sammen med vore politikere, så de ikke dræner skatteydernes pengepung med tiltag, der ingen effekt har.

Som lystfisker har jeg set utallige eksempler på, at man bare har ladet vandløbene gro til og passe sig selv, selvom kommunerne har forpligtelse til at vedligeholde dem.

En god ide vil nok være at starte med vandløbene for at lede vandet væk, som ellers havner på markerne og i værste fald i folks boliger, kældre og haver. Det koster penge, men ikke så mange som skaderne fra oversvømmelserne.

Nu har kommunerne jo ikke brugt mange penge til snerydning i flere år, så mon ikke "snepuljen" kan bruges til vedligeholdelse af vore vandløb?

Danmark har altid været vådt. Vi er omgivet af hav, og landskabet har skabt massevis af vandløb, søer, enge, moser og kær.

Og så lige for at vende tilbage til virkeligheden.

Det er korrekt, at klimaet ændrer sig på kloden. Det har det altid gjort.

Især venstrefløjen er gået i selvsving og truer med verdens undergang, da de forudsætter, at ændringerne er menneskeskabte, men her er et par eksempler fra danmarkshistorien:

I bronzealderen var der et mildt klima, hvor den gennemsnitlige temperatur var to-tre grader højere end i dag.

I jernalderen blev klimaet barskere, og folk søgte mod mildere egne syd for Alperne.

Så skiftede klimaet dramatisk igen. Det blev varmere, og vikingerne koloniserede Island, hvor de bl.a. levede af landbrug.

Ca. år 1000 efter Kr. bosatte en stor befolkningsgruppe sig i Grønland. Her levede de bl.a. også af landbrug med høst af korn og hø.

Efter ca. 300 år ændrede klimaet sig igen. Det blev koldt, og befolkningen udvandrede eller døde.

Senere kom "Den lille istid", som sluttede i 1800-tallet. Osv.

Med dette indlæg vil jeg aflive myten om, at klimaet er konstant. Det ændrer sig hele tiden, og ingen kan give en reel forklaring på det, men CO2 var næppe forklaringen dengang.

Min opfordring er: Vi skal alle tage del i et fælles ansvar vedrørende klimatilpasning.

Klimaet forandrer sig, og vi vil fremover komme til at opleve mere ekstremt vejr.

Det gælder om at bruge sin sunde fornuft og komme i gang hurtigst muligt.

Frank Dammand Nielsen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Åben toghave

Tørring Folkeblad

Når ånderne banker på

Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Tørring Folkeblad

Sat til vægs af et marsvin

Annonce