Annonce
Tørring Folkeblad

Det kommer ikke an på størrelsen: Henning har fyret den af i 25 år

Henning Pedersen er manden bag Fyrværkerigården - og det har han været i 25 år. Foto: Lars Saugbjerg
Årets sidste dag nærmer sig, og dermed er det højsæson for Henning Pedersen, der står bag Fyrværkerigården. Den 59-årige fyrværker tænker på krudt året rundt og kan fejre 25-års jubilæum.

Vejle/Lindved: - Der er krudt i den dreng.

Sådan har de uden tvivl tænkt om Henning Pedersen, da han som ung knægt brugte alle sine penge på fyrværkeri hos den nærmeste købmand.

- Jeg kan for eksempel huske, da jeg stod i tømrerlære. Jeg fik min første løn på små 1500 kroner, og jeg købte simpelthen krudt for det hele.

Annonce

I dag kan 59-årige Henning Pedersen se tilbage på en karriere med fut i. I 1996 etablerede han Fyrværkerigården på Ulkærvej lidt uden for Vejle, og dermed kan han fejre 25 års jubilæum.

- Da jeg startede, sagde folk, at jeg var tosset. Det er der jo så mange, der har sagt gennem tiden... Men faktisk er det gået rigtigt godt; første år løb det lige rundt, og det næste år gik rimeligt. Derefter gik det fantastisk godt i 10 år, fortæller Henning Pedersen.

Finanskrisen kradsede og tog 40 procent af fyrværkerens indtjening.

- Det var ikke sjovt. Men siden hen har vi formået at vækste hvert år. Sidste år var der jo en frygtelig ballade med corona, men det gik utroligt godt - trods restriktionerne. I dag ligger vi på et niveau, hvor vi er meget tilfredse.

- Nytårssalget rammer vel otte til ti tons, siger Henning Pedersen.

Krudt året rundt

Lige ved siden af Fyrværkerigården ligger to containere fyldt med eksplosive nytårsvarer, og på Vandel Flyvestation har Henning Pedersen mulighed for at opbevare 50 tons.

- I løbet af salgsdagene sørger vi for, at vores containere her på Fyrværkerigården bliver fyldt op. Vi har tilladelse til 1.100 kilo på grunden. Og 27. december klokken 19 er alle velkomne til en demo-affyring klokken 19.

Før Henning Pedersen etablerede Fyrværkerigården, stod han i en form for mesterlære hos blandt andre en fyrværker på Lolland og H.C. Andersen Festfyrværkeri i Aarhus.

Hans "rigtige" arbejde som tagdækker gik ikke så godt.

- En dag tænkte jeg: "Du kan lige så prøve". Og så fik jeg mit første show. Det var på Grejsdal Stadion, og derefter kom vi stille og roligt i gang.

I dag tænker han på krudt året rundt. Fyrværkerigården leverer shows over hele landet til for eksempel fødselsdage, bryllupper, firmafester og festivaler.

- Vi har endda været hyret til en begravelse, hvor der skulle affyres tre salutskud, da vedkommende blev båret ud af kirken.

Annonce

Aldrig fortrudt

De store fyrværkerishows kræver et stort forarbejde.

For nylig til et show i Hvide Sande havde jeg først 25 timers tegning, hvor jeg planlagde størrelser, vinkler, rytmer, farver og alt andet. Det tog seks mand otte timer at stille op. Showet varede syv et halvt minut og kostede 65.000 kroner.

Henning Pedersen har aldrig fortrudt, at han kastede sig ud i branchen.

- Selvfølgelig er jeg træt af fyrværkeri 31. december, når vi lukker butikken, men det skyldes jo, at vi i dage- ja ugevis kun har talt om fyrværkeri. Vi bruger meget tid på at sætte vores kunder ind i de forskellige produkter, siger Henning Pedersen, der siden starten i 1996 har uddannet otte fyrværkere - alle har stadig tilknytning til virksomheden.

Den voksne mand bliver et lille barn nytårsaften. Han vil selv tænde lunten - selvfølgelig med en voksens forstand

Henning Pedersen, Fyrværkerigården
Annonce

Tag imod gode råd

Efter "Vær velkommen Herrens år" skal der fyres raketter og batterier af.

Køber du raketter skal du ifølge Henning Pedersen ikke nødvendigvis gå efter den dyreste eller største. Den kan vise sig at være en undseelig plet på nattehimlen.

- Mængden af krudt i raketten - eller batteriet - er afgørende, konstaterer fyrværkeren.

Man skal være opmærksom på "NEM-tallet". NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. Når der står "NEM: 75 gram" på raketten, må der ikke være mere krudt i. Uanset hvor stor raketten er.

- Det kommer ikke an på størrelsen... Det handler om mængden af krudt. Forestil dig en stor, tung raket. Den skal bruge for meget energi på at stige til vejrs, og det vil gå ud over resultatet, når bomben springer på himlen, forklarer Henning Pedersen.

Han opfordrer til, at man helt fra starten gør op med sig selv, hvor mange penge, man vil bruge på fyrværkeri.

- Herefter kan man få en god snak i butikken om forventningerne - og få gode råd til, hvilken slags fyrværkeri, man skal vælge. I dag er det primært batterier, folk er interesserede i, men vi oplever også, at mange er glade for raketter. Vores tyske zink-raketter sælger vi formentlig et par tusind af, siger Henning Pedersen.

Husk altid at prioritere sikkerheden.

Er du nogensinde kommet galt afsted?

- Nej, men det har været tæt på. Til et show ved Fakkelgaarden i Kruså kørte vi to batterier samtidig - og pludselig eksploderede de. Kuglerne fløj omkring, og jeg blev ramt på låret og i maven. Publikum stod 50 meter væk; de syntes det var lidt livligt, men opdagede ikke noget - og jeg kunne fortsætte. Sådan er det: The show must go on.

Annonce
Tørring Folkeblad

Kom til dobbeltkoncert med Vankelmod og TaLeTid

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Smittetallene stiger igen markant og især hos skoler: - Vi venter hvert minut på at få flere selvtests

Annonce
Tørring Folkeblad

70 år og stadig aktiv elektriker

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Kommune udvider åbningstider markant i flere kviktestcentre

Hedensted/Juelsminde Avis

Tredobbelt brand i weekenden: Både container, skorsten og hjemmebygget sauna stod for skud

Brædstrup Avis

Corona skabte kæledyrs-eksplosion: Travle dyrlæger ansætter ny kollega

Tørring Folkeblad

Gadepræst fortæller om sit arbejde ved kirkecafé

Hedensted/Juelsminde Avis

Smittetallene flader ud, men ligger fortsat højt: 14 sogne stadig helt i rødt

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Vi vil gerne have sundhedsråd om modermærker, men ikke om rygning

Annonce