Annonce
Tørring Folkeblad

Det startede med havetraktor-træk i Rårup

27-årige Christian Ikjær fra Åstrup er inkarneret traktortrækker. Han har således en traktor, der stort ikke bruges til andet end traktortræk i sommerhalvåret. Foto: Michael Svenningsen
27-årige Christian Ikjær fra Åstrup ved Rårup blev nummer fem ved DM i traktortræk sidste år i sin Case Puma 210-traktor. Han satser på at komme på podiet i år. Det hele startede noget mere beskedent på en havetraktor ved en byfest i Rårup for år tilbage.
Annonce

Hornsyld: I et stort, opvarmet værkstedsrum hos HI Entreprenørforretning i Hornsyld står der en temmelig stor traktor – en 250 HK Case Puma 210. Egentlig en standardtraktor, som man typisk bruger i landbrugsøjemed.

Men man skal ikke tage fejl af den. Når dens ejer, Christian Ikjær, sætter sig bag rattet og træder speederen i bund – i øvrigt i strømpesokker - er den i stand til at trække cirka 25 tons dødvægt efter sig hen over en strækning på over 100 meter. Christian Ikjær er med andre ord en både ivrig og dygtig udøver af den lidt specielle danske sportsgren, traktortræk.

Christian Ikjærs passion for traktortræk startede mere beskedent på en havetraktor ved en byfest i Rårup, hvor Christian oprindeligt stammer fra. Det var hans første oplevelse med at bruge et motoriseret køretøj som træk-æsel.

- Jeg synes, det var sjovt. Det greb så om sig, og ret hurtigt kastede jeg min kærlighed på min fars gamle Massey Ferguson, som jo kunne trække noget mere end havetraktoren. Da den lokale traktortræk-nørd Kenneth Dahl fik genoplivet traktortrækket i Rårup omkring 2014, tog det for alvor fart. Jeg begyndte seriøst at lede efter en konkurrencedygtig traktor, og fandt den efter cirka et års søgen i 2017 hos Thorup Maskinhandel i Aalestrup, fortæller Christian Ikjær.

Der var tale om en brugt Case Puma 210-standardtraktor med 250 HK fra 2008, som Christian Ikjær måtte slippe 300.000 kroner for. Og uden at have ofret det store på den, så er der ikke desto mindre tale om den femte stærkeste traktor i Danmark. Det beviste den ved DM i traktortræk i Brande i 2019, hvor Christian og hans røde traktor opnåede en flot femteplads.

Når Christian Ikjær kører traktortræk er det i strømpesokker, idet han han synes det giver ham en bedre føling med det hele. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Mere vil have mere

- Mere vil jo have mere, så i år går vi efter en podieplads ved DM, selv om vi er oppe mod nogle konkurrenter, der har ofret mange flere penge på deres traktorer, end jeg har. Nogle har brugt op mod en million kroner, mens jeg ikke har ofret ret meget mere end nogle tvillingebagdæk på min, fortæller Christian Ikjær, der har fået lov til at vinter-opstalde sin traktor i lokaler tilhørende hans far Hans Ikjærs entreprenørforretning i Hornsyld.

Her går Christian Ikjær og fire af hans kammerater og pusler omkring traktoren i vinterhalvåret, hvor dens eneste opgave er at agere sneplov. Med andre ord ikke noget den er blevet slidt op af denne vinter, hvor det ikke er blevet til ret mange snefnug.

- Så vi har haft masser af tid til at gå og pudse og polere den. Når vi når til marts, er saltsæsonen ved at være slut, og så går vi i gang med at klargøre den til den nye sæson. Den skal blandt andet males, så den står pænt til årets første træk påskesøndag i Borris (aflyst på grund af coronavirus - red.). Herefter er vi afsted hver anden weekend. Det bliver nok til en 12-13 træk ligesom sidste år, siger Christian Ikjær.

Traktoren skal også tunes lidt, inden den er klar til en ny sæson. Motorstyringen har to programmer, som man kan skifte mellem via en computer. Den ene motorstyring er til almindelig brug, hvor traktoren "kun" udnytter de 200-250 HK, den er født med. Den anden motorstyring er til traktortræk, fordi den hiver nogle ekstra hestekræfter ud af motoren, så den pludselig kan levere 300 plus.

Sidste år var Christian Ikjær og hans Case-traktor med i 13 traktortræk, hvilket udløste hele ni pokaler via tre førstepladser, fire andenpladser og to tredjepladser. Han var naturligvis også med, da Rårup Traktortræk 2019 blev afviklet, men hjemmebanefordelen udløste ikke en sejr til Christian, da han måtte tage til takke med tredjepladsen.

- Men traktoren vandt dog alligevel, da den blev nummer 1 med en anden chauffør bag rattet. Noget jeg naturligvis ikke går og snakker alt for højt om, siger Christian og smiler skævt.

Det længste godkendte træk han har lavet er på 113,5 meter - vel og mærke med en 25 tons tung slæde efterspændt traktoren.

Annonce

Supergodt kammeratskab

Noget af det, som han sætter allerstørst pris på ved at dyrke traktortræk, er det netværk, som han har fået bygget op omkring interessen.

- Det har givet rigtig mange nye venskaber og bekendtskaber. Vi har et utrolig godt kammeratskab og hygger os i hinandens selskab. Her hos min far i Hornsyld går vi jo og sparker lidt dæk, drikker en øl og finder nye tekniske løsninger, der kan optimere traktoren, når vi er ude til et træk. Det er da bare fedt, fortæller Christian Ikjær, der får kørt en hel del kilometer i sin traktor hen over et år. Han kører nemlig i den til de forskellige træk.

- Jeg finder nogle små veje at køre på, og så triller jeg ellers afsted sammen med en kammerat. Det er faktisk ret hyggeligt. Sidste år kørte jeg 3000 km for at komme rundt til de forskellige træk. Den længste tur var til Oksbøl i Sydvestjylland. Og så snuppede vi lige Haderslev bagefter. Jeg kunne selvfølgelig klodse den op på en blokvogn og så lade den transportere til de forskellige træf, men så ryger budgettet ad hekkenfeldt til, siger Christian Ikjær, der glæder sig til 2020-sæsonen skydes i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 26

Annonce