Annonce
Tørring Folkeblad

Dobbelt så mange digitale udlån under nedlukning: Corona har sat skub i e-reolen

Lånerne er vendt tilbage til det fysiske bibliotek efter coronanedlukningerne, men samtidig lader det til at flere har fået øjnene op for de digitale lånemuligheder. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Under coronakrisen blev der lånt dobbelt så mange film, e-bøger og lydbøger på Hedensted Bibliotekerne som sidste år. Og tendensen ser ud til at forsætte, uden det går ud over de fysiske udlån.

Hedensted/Tørring: Da Danmark lukkede ned i marts, gav kommunens borgere sig i høj grad til at se film og læse og lytte til elektroniske bøger.

Det viser en opgørelse over digitale udlån fra bibliotekerne i Hedensted Kommune. For selvom de fysiske biblioteker i lighed med resten af landet lukkede ned, var der stadig åbent på det digitale bibliotek, hvilket mange benyttede sig af.

Samlet set blev antallet af digitale udlån fordoblet i marts og april, mens det i maj og juni, efter de fysiske biblioteker åbnede igen, steg med hhv. 60 og 76 pct.

Annonce
Digitale udlån 2019 kontra 2020 på Hedensted Bibliotekerne.


Udviklingen glæder leder af Hedensted Bibliotekerne Thomas Ry Andersen. For umiddelbart lader det ikke til, at de nye digitale udlån betyder et tilsvarende fald i interessen for de fysiske bøger.

- For mig er det vigtigste, at man læser. Det er det, vi er sat i verden for, så er det underordnet, hvordan man gør det, siger Thomas Ry Andersen og forsætter:

- Der er ingen tvivl om, at brugerne af Hedensted Bibliotekerne stadig elsker de fysiske bøger, men jeg tror, det er gået op for nogen, at det der med at læse på en skærm eller lytte til en bog, måske ikke er så slemt endda.

Hvert udlån koster

Men det øgede digitale forbrug har sin pris. Hver digitalt udlån koster nemlig et beløb (10-17 kr. alt efter type), og derfor måtte kommunens udvalget for Fritid og Fællesskab forleden grave dybere i budgetterne for at sikre, at kassen kan følge med den øgede efterspørgsel.

For allerede ved udgangen af juli måned var der blevet brugt de ca. 350.000 kroner på digitale udlån, som der blev brugt hele det forgangne år.

Mange bruger eReolen som app på telefonen. Foto: Morten Pape

Indtil videre er der fundet penge til, at kommunens borgere året ud forsat kan låne hhv. 10 e-bøger, 10 lydbøger og 10 film om måneden.

- Og så vil vi tage området op igen til november for at se, om situationen har normaliseret sig, eller om vi skal have kigget på, om der skal afsættes flere penge til området fremover, fortæller udvalgsformand Liselotte Hillestrøm (s).

Annonce

Øget læselyst

Thomas Ry Andersen mener de digitale muligheder som eReolen og Filmstriben er gode supplementer til de fysiske biblioteker. Hans fornemmelse er, at der kommer lige så mange besøgende på de fysiske biblioteker som før coronakrisen.

- Jeg tror, de digitale muligheder betyder, at folk rent faktisk læser mere, da bøgerne bliver mere tilgængelige. Vi kommer ud til mange flere borgere med eReolen. Nogle har måske slet ikke mulighed for at komme på biblioteket, og andre får øjnene op for biblioteket via deres skærm, hvorefter de kommer og besøger os, konstaterer Thomas Ry Andersen, der ikke er alene om at opleve en stigende interesse læsning, e- og lydbøger.

eReolen

eReolen har siden november 2011 været folkebibliotekernes fælles digitale bogtjeneste og kan downloades som app til mobil og tablet.

I 2018 blev der udlånt ca. 3,8 mio bøger og lydbøger via eReolen, mens antallet i 2019 var fem millioner.

Under nedlukningen i marts 2020 steg det gennemsnitlige antal udlån om dagen på eReolen fra 16.500 til 25.800.

Til sammenligning har det samlede udlån af fysisk materiale på landets biblioteker været faldende med ca. fem pct om året. i mange år, men ser ud til at være stagneret på mellem 29 og 30 millioner enheder i 2018 og 2019.

En undersøgelse lavet for Danmarks Biblioteksforening denne sommer viser, at mere end hver fjerde borger (28 pct.) har læst mere på grund af coronanedlukningen, og hver tredje mener, at bibliotekerne bør fokusere deres indsats på at udbygge de digitale tilbud frem for de fysiske. 76 pct. foretrækker dog stadig at læse deres bøger i fysisk form.


Selvom vi har indkøbt lidt færre fysiske bøger, for at bruge pengene til de øgede digitale udlån, er det ikke holdbart i længden.

Thoms Ry Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er en myte, som politiske modstandere vil pådutte Nye Borgerlige, at vi ønsker at fjerne ydelserne fra de ældre

Tørring Folkeblad

Lån bøger i brugsen

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 24

Tørring Folkeblad

Åbent køkken

Annonce