Annonce
Tørring Folkeblad

Du må gerne klappe gederne ved Gudenåen

Gederne er et til to år gamle og kastrater. De bliver siden slagtet og solgt til forskellige restauranter. Foto: Elisabet D. Hyttel
I alt 30 geder er gået i gang med at pleje naturen omkring Gudenåens udspring, så den ikke ender med at gro til i brombær, pil og andre uønskede træer.
Annonce

Hammer: 30 geder af racen gammel dansk landged blev for få uger siden sluppet ud i to indhegninger ved Gudenåens kilder.

Formålet er at gederne skal spise pil, brombær og andre uønskede planter i området, så Naturstyrelsen, der står for at pleje området ikke skal køre rundt med maskiner i et naturfølsome område.

Naturstyrelsen har manuelt skåret ned i pil og andre uønskede vækster og sendt de 30 geder på græs i samarbejde med Ole Mols fra Vorbasse. Han er husdyravler og har beskæftiget sig med blandt andet geder i over 30 år, heraf de seneste 10 år med naturafgræsning.

- Fordelen ved gammel dansk landrace er, at de går efter alt det, vi ønsker skal fjernes, brombær, tjørn og andre træer. Mange kødracegeder spiser græs, men det gør landracen ikke, forklarer Ole Mols.

Gudenåens kilder

Området omkring Gudenåens kilder er fredet og udpeget til Natura 2000-område.

De fredede naturtyper i området er rigkær, kildevæld, tør hede og surt overdrev, samt levested for arterne blank seglmos og odder.

Kilde: Naturstyrelsen

Annonce

Rolige og nysgerrige dyr

Det er 14 dage siden, de 30 geder blev sat ud, og man kan allerede se effekten. Et brombærkrat er blevet ribbet for grønne skud, og barken er effektivt gnavet af piletræerne.

- De skal gå der tre år, og så kan man se effekten. Jeg vil hellere have få dyr ad gangen, og så stille og roligt kommer effekten. Jeg har eksempelvis et projekt i Vejle Kommune, hvor der nu er gået tre år, og alle træer er gået ud, forklarer Ole Mols.

Gederne er et til to år gamle og er alle kastrater. De er rolig og ret nysgerrige, og Ole Mols forklarer, at man sagtens kan snakke med dem, når man går en tur ved Gudenåens kilder.

Han kigger til dyrene to-tre gange om ugen, men har en aftale med lokale om, at der bliver holdt øje med dyrene hver dag. De går ude fra 1. maj til 1. november. Efter to år er de klar til slagtning, og kødet bliver blandt andet solgt til restauranter i København, så man kan komme til at spise kød fra dyr, der har græsset ved Gudenåen.

Skovfoged Rasmus Christiansen fra Naturstyrelsen Trekantområdet er også glade for de nye beboere på arealet.

- Vi har to indhegninger med geder og en med kreaturer, men vi vil gerne udvide med flere dyr, siger han.

Træerne vil med tiden gå ud, når gederne gnaver barken af dem. Foto: Elisabet D. Hyttel
Gederne spiser de uønskede planter i området, så som pil og brombær. Foto: Elisabet D. Hyttel
Gederne er foreløbig sat ud i to områder ved Gudenåens kilder, hvor de skal spise af uønskede planter. Foto: Elisabet D. Hyttel
Gederne er nysgerrige, og man må gerne snakke med dem, fortæller ejer Ole Mols. Foto: Elisabet D. Hyttel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 26

Annonce