Annonce
Tørring Folkeblad

Efter 40 år på plejehjem: Vores ældre har det i bund og grund godt

Anna-Marie Thulstrup Kristensen er stadig glad for arbejdet på Møllebo. Foto: Camilla Bo Krefeld
Anna-Marie Thulstrup Kristensen er glad for sit arbejde, fordi hun kan se, at hun gør en forskel. Tiden til omsorg er blevet mindre gennem årene, men der er stadig plads til grin og gode oplevelser.
Annonce

Rask Mølle: Da Anna-Marie Thulstrup Kristensen havde sin første vagt på det nu nedlagte plejehjem i Aale for 40 år siden, fik de ældre gjort rent to gange om ugen, pudset deres medbragte sølvtøj og strøget deres skjorter. På de gode morgener mødte 10 ansatte ind til 15 beboere. Det gav rigtig god tid til den enkelte.

I dag, 40 år efter, er vilkårerne anderledes. Plejehjemmet i Aale er flyttet til Rask Mølle, de ældre får gjort rent på værelserne hver 14. dag, og når der er fuldt belagt med 20 beboere, så er der fire ansatte på morgenvagt. Samtidig er mange af beboerne på plejehjemmet ældre og dårligere i dag, end de var i 1980, hvor det var en ret at komme på "alderdomshjem", når man var fyldt 80 år.

Men hverdagen er stadig god, fortæller Anna-Marie Kristensen, der forleden modtog Dronningens Fortjenstmedalje for 40 års ansættelse hos kommunen.

- Jeg kan jo kun udtale mig om det sted, jeg selv er ansat, men i bund og grund så synes jeg faktisk, at vores gamle har det godt. Vilkårerne var bedre engang ja, men det var måske også for meget dengang. Vi har stadig gode oplevelser sammen, og der er tid til pleje og omsorg, siger 65-årige Anna-Marie Kristensen.

Dronningens Fortjenstmedalje i sølv kan tildeles for en fortjenstfuld indsats efter mindst 40 års uafbrudt ansættelse inden for samme ansættelsesmyndighed i den offentlige sektor. Foto: Camilla Bo Krefeld
Annonce

For meget dokumentation

Selvfølgelig har der været dage, hvor hun har tænkt, at "nu kunne det være nok", i perioder med mange "tunge" beboere uden ekstra hjælp. Når hun alligevel har holdt fast i sit arbejde, og stadig gør det, er det fordi smilene har været flere end bekymringerne.

- Jeg har det godt her, både med kollegerne og beboerne, og jeg kan mærke, at jeg gør en forskel. Det er vigtigt, siger Anna-Marie Thulstrup Kristensen.

Skulle hun have lov til at ændre på noget, ville det være den stadig mere tid, der bliver brugt på dokumentation.

- Det er nok den største ændring, der er sket gennem de 40 år, jeg har været her, vi skal dokumentere mere og mere, og det giver ikke altid mening. Det ville være bedre med mere fleksibilitet. De ældre har fx ikke alle det samme behov for rengøring, og i nogle perioder har vi brug for flere hænder end andre, nemlig når der er mange fysisk og psykisk krævende beboere, siger Anna-Marie Thulstrup Kristensen.

Annonce

Kan godt lide en udfordring

Personligt har hun ikke det fjerneste imod beboere, der kan virke krævende, for hun ser det som en udfordring, at også de har det godt på plejehjemmet. Og det er nogle af dem, der har "fyldt" mest, hun også engang i mellem tager sig i at savne mest.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at man får et nært forhold til nogle af beboerne. Nogle af dem ser man jo nærmest mere, end sin egen familie, så det er ikke så mærkeligt, at man kommer til at savne dem, når de er væk, siger Anna-Marie Thulstrup Kristensen.

Hendes egen familie består foruden manden Jørn af deres to døtre, Rikke og Mette, fra 1976 og 1982, og fem børnebørn i alderen tre til 16 år. Døtrene er også ansat i pleje- og omsorgsfag, og det samme gælder Anna-Marie Kristensens tre søstre - og deres døtre.

Annonce

Startede som bygningsmaler

- Det er egentlig sjovt, at vi er blevet en familie fuld af pædagoger, sygeplejersker og plejere, men vi må jo have haft det i generne på en eller anden måde, griner Anna-Marie Thulstrup Kristensen.

For hendes eget vedkommende gik der 10 år på arbejdsmarkedet som bygningsmaler, inden "generne" tog over. Det var også et job, hun var glad for, og når hun i stedet begyndte som nattevagt på Aale Plejehjem, var det for at få det til at passe bedre med familielivet.

- Og så blev jeg glad for det, og det har jeg egentlig været i alle årene. Derfor er det også mærkeligt med sådan en fortjenstmedalje, som jeg nu har fået. Det har ikke været et mål for mig at være her i 40 år, jeg kan bare godt lide mit arbejde, siger Anna-Marie Thulstrup Kristensen.

I dag arbejder hun 20 timer om ugen, og det vil hun blive ved med, indtil hun når pensionsalderen om et år. Så må vi se.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce