Annonce
Tørring Folkeblad

Efter rod og fester: Natteravne på vej i flere byer

Natteravnene er en landsdækkende organisation med lokalforeninger mange steder i landet. Voksne frivillige går rundt i nattelivet i gule jakker for at skabe tryghed. Arkivfoto
En gruppe Uldum-borgere har taget initiativ til at starte en lokal afdeling af Natteravnene op efter problemer med hærværk og fester i byen. Også i Hedensted er der en natteravns-gruppe på vej.
Annonce

Uldum: Øget politi-patruljering og synlige klubarbejdere har ikke kunnet stoppe unges larm og rod under sommerens fester i det fri. Det kan SSP i Hedensted Kommune konstatere.

Derfor vil de nu sammen med lokale ildsjæle have forældre på banen som Natteravne.

Helt konkret er to nye Natteravns-grupper på vej i hhv. Uldum og Hedensted. Her er der de kommende uger planlagt informationsmøder, hvor forældre og andre frivillige kan høre om, hvordan de kan hjælpe de unge med at skabe tryghed og ro i nattelivet.

I Uldum, hvor unge som tidligere beskrevet har lavet omfattende hærværk i den nye skolegård, er der informationsmøde om Natteravnene allerede på onsdag, 14. august kl. 19 på Uldum Skoles bibliotek, mens der holdes informationsmøde i Hedensted mandag 19. august.

Det er et par lokale ildsjæle, der har taget initiativ til mødet i Uldum, hvor også SSP deltager.

- Vi håber, at rigtig mange fra byen og opland vil møde op denne aften og høre, hvad Natteravnene står for, og hvad de kan bidrage med for at øge trygheden i byen, siger Anja Hoeck, der er en af initiativtagerne til mødet.

Det er forældrene, der kan gøre en forskel. De kan måske ikke løse problemet, men i hvert fald lægge en dæmper på det. Ikke ved at skælde ud, bare ved at være der.

Birgit Fisker, SSP-konsulent

Annonce

Forgæves fokus

Urolighederne i Uldum kommer på trods af, at både politi og SSP-konsulenter netop denne sommer har gjort en særlig indsats for at få de unge i hele kommunen til at udvise hensyn og rydde op efter sig selv. SSP har været mere på gaden om aftenen, politiet har øget patruljeringen, og klubben på Ungdomsgården i Hedensted har holdt åbent. Alligevel er der løbet flere klager ind hen over sommeren og ikke kun fra Uldum.

- Jeg har fået klager fra borgere i både Løsning og Hedensted, og det drejer sig om høj musik, smadrede flasker, affald og manglende hensyntagen. Der er brug for, at flere forældre involverer sig og går aftenture i området, hvis vi skal have gjort noget ved problemet. De skal ikke skælde ud, bare være synlige og parate til en snak med de unge, siger SSP-konsulent Birgit Fisker.

Hun mener ligesom Uldum-borgerne, at foreningen Natteravnene er en god måde for forældrene at involvere sig på. Det er for voksne i alle aldre, men især forældre med teenagere og bedsteforældre, der går rundt i lokalområdet i hold på tre på relevante tidspunkter.

Formålet er at skabe tryghed blandt de unge, og generelt kan man konstatere et fald i hærværk og vold i de byer, hvor Natteravnene er synlige.

Natteravnene

  • Natteravnene er en frivillig organisation bygget som et franchise-koncept til frivillige, som lokalt medvirker til at skabe tryghed især for børn og unge ved en ansvarlig, omsorgsfuld og forebyggende synlig tilstedeværelse i det offentlige rum.
  • De frivillige er lokale voksne i alle aldre, der går rundt i området på relevante tidspunkter i hold på tre iført en karakteristisk gul beklædning.
  • De har hverken sociale eller politimæssige beføjelser og griber ikke fysisk ind. Men de er let genkendelige, hvis de unge har brug for en hjælpende hånd eller et godt råd fra en gruppe ansvarlige, neutrale voksne.
  • Kommende Natteravne får en lille uddannelse i at være Natteravn. De får information om spilleregler, og de får mulighed for at høre om unges adfærd, lidt viden om psykologi, rusmidler og misbrug. De får også indsigt i SSP's forebyggende arbejde og opgaver samt tilbud til de unge.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Sat til vægs af et marsvin

Annonce