Annonce
Tørring Folkeblad

En stor gård var for dyr - nu er Peter landmand i fritiden

Køerne skal fodres hver dag, når det er for koldt til, at de kan gå ude, og det sker i en rolig stund om aftenen. Det er dejligt afstressende, mener Peter Winther Mogensen. Foto: Michael Svenningsen
Peter Winther Mogensen har et fuldtidsjob som journalist, men når han har fri, passer han en gård med 11 hektar jord, køer og høns. Og den livsstil, er der flere og flere, der vælger, oplever LMO.
Annonce

Aale: Landbrugene vokser og vokser, og gennem det seneste årti er mange af de mindre landbrug lukket eller blevet opkøbt. Men i kølvandet på den udvikling er der opstået en ny trend: Hobbylandbrugene.

LMO, som er en rådgivningsvirksomhed inden for landbruget, oplever en stærkt stigende gruppe af mennesker, der ønsker at flytte på landet og have små dyrehold eller marker, der kan passes i fritiden.

- Vi har fået langt flere fritids- og deltidslandmænd i vores kundekatalog hen over de seneste år. Det skyldes dels udviklingen på landbrugsområdet, men også, at bankerne igen er begyndt at åbne op for, at man kan købe ejendom på landet, siger Lasse Beierholm fra LMO.

En af dem, som har valgt at udleve drømmen om et liv på landet, samtidig med et fuldtidsarbejde i en anden branche, er 33-årige Peter Winther Mogensen. Han arbejder fuld tid som journalist på LandbrugsAvisen, og i fritiden driver han en lille gård ved Aale med 11 hektar jord, køer og høns.

- Jeg elsker udelivet, det at se noget vokse op, og nærheden med dyrene. Det giver en ro og en livsglæde, som jeg ikke vil bytte for noget, siger den unge fritidslandmand, der bor på gården sammen med sin hustru Anette og parrets søn Johan på fire.

Peter Winther Mogensen er uddannet landmand, men opgav på et tidligt tidspunkt barnedrømmen om at leve af et landbrug på fuldtid. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Drømte om familielandbrug

Et mindre familielandbrug var en barndomsdrøm for Peter Mogensen, der i de unge år gik til hånde hos en nabolandmand i den sønderjyske barndomsby Roager, hvor han allerede i en alder af ni år fik lov til at køre traktor.

Peter Mogensen uddannede sig også til landmand og derefter landbrugstekniker, men han opgav forholdsvist hurtigt drømmen om at leve af det.

- Det, jeg gerne ville, var et mindre familielandbrug, hvor jeg selv kunne have en finger med i spillet over det hele. Jeg har aldrig været interesseret i et stort landbrug med masser af ansatte - og jeg har heller ikke lige haft 25 mio. kr. til at købe en gård for, siger Peter Mogensen.

Mens han gik på gymnasiet og senere landbrugsskole skete der en markant udvikling med de små familielandbrug.

- De forsvandt et efter et, ja, de uddøde nærmest. Derfor valgte jeg i stedet at få et andet job og udleve min drøm om dyr og marker i fritiden, siger Peter Mogensen.

Annonce

Dyrene har det godt

Selvom hustruen Anette er med på idéen, er fritidslandsbruget mest Peters projekt. Det er ham, der kigger til køerne om morgenen og fodrer dem om aftenen, når det er for koldt til, at de går ude.

Et par gange om ugen strøer han halm i stalden, og han samler dagligt æg ind fra hønsene. På den gamle gård er der også en del vedligehold på udebygningerne, men det er ok.

- Jeg er glad for selv at have ansvaret for at passe noget, og jeg nyder at gå og fodre køerne om aftenen. Det er stille og afstressende, og de forventer kun én ting af mig. Samtidig ved jeg, at de har et godt liv herude, og det kan jeg godt lide, siger Peter Mogensen.

I området omkring Aale er der flere familier med små hobbylandbrug, og de er gode til at hjælpe hinanden, når nogen skal på ferie. Det betyder, at der også kan blive ture til badeland eller sydpå for Peter Mogensen og hans familie.

I dag drømmer han ikke længere om at komme til at leve af sit landbrug.

- Nej, jeg er rigtig glad for mit job på LandbrugsAvisen også, så jeg har ikke lyst til at ændre på noget. Jeg har jo det hele her, smiler Peter Mogensen.

Flere vælger at udleve deres drøm om at bo på landet. Foto: Camilla Bo Krefeld
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Grundtvig for nydanskere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Teater på sognegården

Tørring Folkeblad

BID bliver virtuelt

Annonce