Annonce
Tørring Folkeblad

Få din hund trygt gennem nytårets bulder og brag

Dyrlæge i Tørring, Louise Rytter, giver i nærværende artikel gode råd til hundeejere, så deres kæledyr kan komme så trygt og godt igennem nytårets bulder og brag som muligt. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Nytåret står for døren, og med det følger der så sikkert som amen i kirken høje knald og brag fra fyrværkeri. Noget mange danskere glæder sig til, men for menneskets bedste ven er det alt andet end en hyggelig aften.
Annonce

Tørring: Nytårsaften er noget de fleste danskere ser frem til, men det forholder sig stik modsat med menneskets bedste ven.

Næsten halvdelen af alle hunde viser et eller flere tegn på lydangst fra fyrværkeri. Typiske tegn på angst er, at de gisper, er rastløse, ikke vil spise, vender ørerne bagud, ryster, kryber sammen, gaber, gemmer sig, savler, gør og er kontaktsøgende.

Ifølge dyrlæge Louise Rytter, Tørring, og hundeadfærdsspecialist Hanne Bøtker, der driver Birkehøj Hundecenter ved Tørring, er der en række ting man kan gøre, både op til nytårsaften og på selv dagen, for at hjælpe sin hund godt igennem nytårsaftens bulder og brag.

Gode hunderåd på selve dagen

Sørg for at få stillet hundens motions- og aktiveringsbehov først på dagen. Gå en lang tur, lav søgeøvelser og andre øvelser, der trætter din hund godt.

Lad ikke hunden være alene.

Sørg for at hunden altid er i snor når den luftes på nytårsaftensdag, så den ikke stikker af, hvis den bliver forskrækket.

Forsøg at maskere lydene udefra – lydisoler vinduerne i det rum, hvor hunden får lov til at gemme sig, træk gardiner for og lad radio eller TV køre i rummet.

Ros hunden for at bruge sit gemmested, og tving den ikke til at komme frem, hvis den hellere vil gemme sig.

Tilbyd gode tygge /gnave ben - det har en beroligende effekt at tygge.

Tilbyd gode godbidder, træning og leg under fyrværkeriet.

Skæld aldrig hunden ud.

Suppler med beroligende kosttilskud og dufte.

Kilde: Dyrlæge Louise Rytter og hundeadfærdsspecialist Hanne Bøtker.

Annonce

Forebyggelse og træning

- Forebyggelse er at foretrække. Undgå at din hund udsættes for høje brag tæt på og lær din hund eller hvalp at forbinde nytårslydene med noget positivt. Man kan finde nytårslyde på nettet - eksempelvis YouTube. Det er også en god idé at aktivere sin hund med noget den godt kan lide. Eksempelvis søge-øvelser, hvor den får gode godbidder, samtidig med, at den hører nytårslydene. Til en start ved lav volume for så langsomt at øge lydstyrken, siger Louise Rytter.

Træning og øvelser, hvor hunden belønnes, er med til at øge dens selvtillid og kreativitet, og det forebygger frygt og angst. Det kan for eksempel være balanceøvelser, tricks og søgeøvelser.

- Man skal give sin hund et sted, hvor den kan finde ro, og væn den i god tid før nytårsaften til, at dette er stedet, hvor den kan finde helle. Det kan være en transportkasse, en kurv eller under sengen. Eventuelt med et tæppe over, så der opnås hulestemning. Motiver hunden til at søge derhen ved at lægge godbidder på stedet, og beløn den for at søge derhen, supplerer Hanne Bøtker.

Annonce

Forskellige kosttilskud

Der findes ifølge de to hundeeksperter flere forskellige kosttilskud, der bidrager til en rolig og afbalanceret adfærd. De kan enten være lavet af ekstrakter fra grøn the, b-vitamin, l-theanin og l-trypthofan eller stoffer udvundet af råmælk. Alle med beroligende virkning på hunde. Disse kan gives i dagene op til og på selve dagen.

- Dyr er meget gode til at kommunikere med duftstoffer og har jo en meget bedre lugtesans, end vi har. De udsender forskellige dufte som giver andre dyr besked om, om dette er et sted, man skal være bange eller tryg. Disse duftstoffer kan man bruge til at få hundene til at føle sig trygge. Der findes en difuser, der kan sættes i stikkontakten og frigive gode dufte, eller et halsbånd, som hunden så har med overalt og som holder i en måned, siger Louise Rytter.

Man kan i den forbindelse blandt andet berolige sin hund ved hjælp af en såkaldt Adaptil-spray, der indeholder duftstoffer, som minder om de naturlige feromoner, som tæver udskiller, når deres hvalpe dier. Duften hjælper både hvalpe og voksne hunde med at finde ro.

Hvis de ovenstående råd ikke er nok, kan man søge hjælp hos en dyrlæge og få ordineret receptpligtig medicin med angstdæmpende virkning, som ikke er sløvende på hundene.

En anden mulighed er at leje et afsidesliggende sommerhus, og så afholde nytårsaften dér langt væk fra byernes bulder og brag. Eller indkvartere hunden på en hundepension langt ude på landet, hvis man gerne selv vil være tæt på festlighederne.

Nytårsfyrværkeri er en smuk oplevelse for de fleste mennesker, men for menneskets bedste ven, hunden, er nytårsaften den værste dag på hele året. Men det er der råd for. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce