Annonce
Tørring Folkeblad

Færre tvangsauktioner end før finanskrisen

Det er typisk de mindre flatterende boliger væk fra byerne, der ender på tvangsauktion. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Et boligmarked i opgang, gode rentebetingelser og skærpede krav til køberne er ifølge lokale mæglere grunden til, at antallet af tvangsauktioner i Hedensted Kommune i årevis har været på deroute.
Annonce

Hedensted: Når boliger skifter hænder i Hedensted Kommune, sker det i stigende grad af egen fri vilje.

Det viser en opgørelse over antallet af tvangsauktioner, avisen har modtaget fra tvangsauktioner.dk.

Siden toppen i 2013, hvor 59 boliger på grund af manglende betalingsevne måtte en tur forbi tvangsauktion, er antallet dalet til blot 11 sidste år.

Dermed følger kommunen trop med resten af landet, der har oplevet en lignende udvikling.

Og det er tal, der ikke kommer bag på de lokale mæglere.

- Det fortæller historien om et boligmarked, hvor køberne står klar, og vi trods coronaen sælger mere end samme tid sidste år og prismæssigt også er i et højt niveau. Dermed er der ikke meget, der peger i retningen af, at man skulle ende på tvang, for inden da kan de fleste få solgt boligen i fri handel og vandel, siger daglig leder Anette Banke fra Home Hedensted-Løsning.

Hun har kun haft en enkelt kunde, som på grund af corona-hjemsendelse ønskede en vurdering af huset med henblik på salg. Det viste sig ikke at blive relevant alligevel.

- Så de, der sætter huset til salg i øjeblikket, gør det efter vores oplevelse ikke af økonomisk nødvendighed, men fordi de følger med og ønsker at udnytte opgangsmarkedet - eller af naturlige årsager som jobskifte, familieforøgelse eller dødsfald, siger Anette Banke.

Annonce

Skærpede krav

Når en bolig ender på tvangsauktion, handler det i bund og grund om, at ejeren ikke har været i stand til at betale sine regninger. Det kan både være i form af ydelser på lån, ejendomsskatter eller diverse restancer på eksempelvis renovation.

For at få sit tilgodehavende kan kreditorerne - i de fleste tilfælde banker eller realkreditinstitutter - kræve boligen solgt på tvangsauktion mod ejerens vilje.


Vi oplever stort set aldrig, at folk sælger boligen, fordi de ikke har råd til at blive boende.

Steffen Tornvig, indehaver, Nybolig Tørring


Det kan have store personlige og økonomiske konsekvenser, da salgsprisen typisk er væsentlig lavere og således kan efterlade den ramte med en betydelig restgæld.

Når det sker for langt færre i kommunen nu end for blot få år siden, hænger det ifølge Steffen Tornvig, indehaver af Nybolig Tørring, også i høj grad sammen med den lave rente og de tiltagende krav til køberne.

- I bund og grund skal der i dag meget få penge til at holde tingene kørende, og med de skærpede krav til rådighedsbeløb og udbetaling kan man nu også med langt større sikkerhed sige, at dem der har lov til at købe også er berettigede til at købe, siger han.

Han uddyber, at der gennem de seneste år har været færre gennem døren i den lokale Nybolig-filial, som har begrundet et salg med, at de ikke har råd til at blive boende.

I alt har 581 boliger landet over været på tvangsauktion i løbet af 2020. Niveauet i Hedensted læner sig generelt tæt op ad Horsens Kommune, mens Vejle Kommune - formentlig qua sin større størrelse - har haft flere tilfælde.

Siden toppen i 2013 er det gået stødt og roligt ned med antallet af tvangsauktioner i Hedensted Kommune. Tallene for 2020 er frem til ultimo august. Illustration: Lennart Kjær Schouborg
Med det nuværende boligmarked oplever daglig leder Anette Banke fra Home Hedensted-Løsning, at det oftest er muligt at sælge sit hus i almindelig handel inden en tvangsauktion kommer på tale. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Det hører til de helt store sjældenheder, at et hussalg hos Nybolig Tørring med indehaver Steffen Tornvig i front sker med baggrund i økonomiske problemer. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 7

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 6

Annonce