Annonce
Tørring Folkeblad

Familien Lundsgaards have er vild: Vi har aldrig haft et mere afslappende år i haven

Simon og Mette Lundsgaard og børnene Anna og Christian lod sidste år store dele af deres have gro vildt. Eksperimentet var en del af kampagnen Danmarks Vilde Haver. Foto: Elisabet D. Hyttel
Simon og Mette Lundsgaard deltog sidste år i et eksperiment, det skulle skabe mere biodiversitet i haven. Det førte til flere blomster og insekter og meget mere tid til at nyde haven.

Hedensted: Humlebier, jordbier, sommerfugle, masser af vilde blomster og meter højt græs. Sådan så Simon og Mette Lundsgaards have ud sidste år.

Regelmæssige ture med græsslåmaskinen og lugejernet var nemlig skiftet ud med en helt anden tankegang, nemlig at lade naturen selv komme til.

Familien, der bor på Gåskærholm i Hedensted, deltog nemlig i et eksperiment foranlediget af Verdensnaturfonen (WWF) og Haveselskabet. Sammen med 60 andre haveejere skulle de udføre en række eksperimenter i deres have, der skulle danne basis for mere biodiversitet. Et emne som har fået mere og mere bevågenhed de senere år.

Annonce

Flere fugle og insekter

- Da vi flyttede ind i 2017, fik vi en havearkitekt til at tegne nogle linjer for os. Vi ville gerne have fugle i haven, så derfor blev der plads til frugttræer og buske, fortæller Simon Lundsgaard, der til daglig er maskinmester og projektleder.

Almindelige blåfugl er udbredt i Danmark, men ikke i en almindelig villahave. men den kom forbi familien Lundsgaards have i sommeren 2020. Foto: Simon Lundgsaard

Vil man have fugle, skal der også insekter til, så derfor var familiens interesse vakt, da de sidste forår hørte om kampagnen. De to organisationer søgte haveejere over hele landet, der ville være med i et eksperiment omkring biodiversitet, og det meldte familien Lundsgaard sig til.

- Der var i alt 12 projekter, man kunne udføre, og vi valgte tre. Vi skulle føre logbog over, hvilke planter og insekter, vi så, og hvordan områderne udviklede sig, forklarer Simon Lundsgaard, mens han viser rundt i haven, der ikke synes af så meget i det kolde forår.

Annonce

Blomster i sand og jordvold

Man kan dog tydeligt se nogle af projekterne. I det ene hjørne af haven er græstørv gravet af og erstattet af et godt lag sand og grus.

- Vi såede en vildtblanding i sandet, og der kom rigtigt mange blomster op, fortæller Simon Lundsgaard.

Lige ved siden af gravede han en grøft og lagde jorden op i en vold. Visne blomsterstilke afslører, at det også gav grobund for mange blomster.

Et af eksperimenterne var at grave en grøft og bruge jorden til en vold. Det skaber forskellige varmezoner, der appellerer til forskellige insekter. Et andet sted skulle græstørv fjernes og der skulle lægges grus og sand og sås en frøblanding. Foto: Elisabet D. Hyttel
I sommeren 2020 lod familiens Lundsgaard blandt andet være med at slå en del af deres græsplæne. Det gav flere blomster, insekter og fugle i haven. Foto: Simon Lundgsaard

Det mest synlige element var, at en tredjedel af græsplænen ikke blev slået.

- Vi slog nogle brede stier i græsset og opfattede ellers resten som store bede. Ret hurtigt kom der blomster op og masser af bier og insekter. Vi fik en mere levende have, og om aften kunne vi sidde og høre, hvordan det summede, og græshopperne spillede, fortæller Simon Lundsgaard.

Annonce

Mere afslappet have

I december slog han græsset i bund og fjernede det afskårne for ikke at tilføre jorden næring, for familien vil fortsætte med at passe haven på den måde i år.

- Jeg tror aldrig, vi har haft et så afslappende år i haven. Det var ikke noget med, at man hele tiden skulle gå og slå græs og fjerne ukrudt. Vi lod bare det komme, der kom, havde meget mere tid til at nyde haven, forklarer Mette Lundsgaard, der indrømmer, at det var lidt af et kontroltab.

Området med høj græs blev brugt til en hængekøje og leg. Foto: Simon Lundgsaard

- Man bestemmer jo selv, hvordan man gør det. Vi indrammede det høje græs ved at slå nogle baner, mens resten af haven blev passet, som den plejer, forklarer Mette Lundsgaard.

I stedet fik familien en have med masser af blomster og insekter.

- Vi havde masser af humlebier og jordbier og sommerfugle som blåfugl og græsrandøje, fortæller Simon Lundsgaard, der håber, at flere haveejere vil få øjnene op for den anderledes måde at dyrke have på.

Familiens erfaringer er nu blevet samlet ind, og sammen med de andre haveejeres oplevelser indgår de i det materiale man kan få, hvis man tilmelder sig kampagnen i år.


Vi fik en mere levende have, og om aften kunne vi sidde og høre, hvordan det summede.

Simon Lundgsaard


Danmarks Vilde Haver

WWF Verdensnaturfonden, Ikea Danmark og Haveselskabet har lanceret kampagnen Danmarks Vilde Haver, som går ud på at få have-og altanejere, lokale ildsjæle, boligforeninger, skoler, virksomheder m.m. kastede sig ind i kampen for mere biodiversitet og gav plads til den vilde natur. 

Danmarks Vilde Haver 2021 er åbent og gratis for alle, og man kan tilmelde sig på danmarksvildehaver.dk.

Her vil man kunne downloade guides, alt efter om man vil gøre haven, altanen eller et fællesareal vildt. De forskellige guides bygger på sidste års deltagers erfaringer med eksperimenter i deres haver og nye tiltag udviklet af WWF Verdensnaturfondens og Haveselskabets eksperter. 

Deltagerne tilmelder sig samtidig et nyhedsbrev, så de løbende får relevante videoer, råd og tips til at gøre deres områder mere vilde.

Simon og Mette Lundsgaards have bliver brugt af hele familien. Da huset er nyanlagt, er der ikke gammel træ i haven, men det har familien klaret ved at bruge træstubbe på deres bålplads. Dødt træ er nemlig også vigtigt for insekterne. Foto: Elisabet D. Hyttel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 18

Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 17

Tørring Folkeblad

Mathilde Grosbøl: - Fantastisk at kunderne har brugt tid på at rose vores butik

Tørring Folkeblad

Bogsnak i Uldum Kær

Tørring Folkeblad

Klummen: Gå dig glæde til

Annonce