Annonce
Tørring Folkeblad

Festen er aflyst - men Uldums vikinger marcherede stadig kæret rundt

Da avisens udsendte var forbi Uldum Kær ved middagstid, mødte vi omkring 50 personer, der, selvom årets vikingemarch er aflyst, alligevel havde fundet trækvognene frem til en tur rundt i kæret. Foto: Mette Mørk
For mange Uldum-borgere er Kristi himmelfartsdag lig med en helt særlig gåtur rundt i Uldum Kær. Bevæbnet med trækvogne, campingstole, drikkevarer og pauser ad libitum vandres kæret rundt som optakt til byens byfest Vikingefesten. I år var ingen undtagelse, selvom der var lidt længere mellem vikingerne end vanligt.
Annonce

Uldum: Fra trillebøren under et par rammer øl, trøjer og en enkelt flaske Gajol, blander den dunkende basrytme sig med fuglenes fløjten og kaglen fra hønen, der er vandret om i forhaven for at se, hvad der foregår.

Vi er på Kærvejen i Uldum, hvor en gruppe på ikke mere end 10 personer, hver med en dåseøl i hånden er på vej ud i Uldum Kær.

Hvorfor lyder det oplagte spørgsmål, og svaret er næsten lige så oplagt.

- Det er jo Kristi himmelfartsdag. Det plejer vi jo at gøre, lyder det enstemmigt fra gruppen, der gerne fortæller om den særlige tradition, man har i Uldum hvert år som optakt til Vikingefesten, at gå en tur rundt i Uldum Kær.

Vikingemarchen er for mange Uldum-borgere en tradition, som selv coronavirus ikke kan aflyse. Benene finder helt automatisk ud i Uldum Kær, når kalderen siger Kristi himmelfartsdag. Foto: Mette Mørk
Annonce

Godt med afstand

Turen er ikke mere end fire-fem kilometer, men kan for de mest rutinerede snildt vare otte-ti timer, da der sjældent kan tages mange skridt, inden det er tid til en svingpause, en tissepause eller til en snak med nogle af de andre vandringsmænd.

I år var alle sejl sat til, da Vikingefesten har 50 års jubilæum, men både Vikingefesten og vikingemarchen er fra officielt hold af gode grunde aflyst. Det har dog ikke hindret flere mindre grupper i at benytte helligdagen til en gåtur.

- Vi skal jo helst ud at gå, når det er Kristi himmelfartsdag, og vi kan jo sagtens gøre det med afstand osv., selvom den der virus har aflyst resten af festen, lyder det fra Bjarne Rand, der mener, at han nok har gået Vikingemarchen 40 ud af sine 46 leveår.

Annonce

Samlet op i Brugsen

Med i gruppen er også Heidi Jensen, der for 10 år siden flyttede til Uldum, og i de første år synes, det var en ganske mærkelig tradition.

- Men så kom jeg med et par gange, og nu kan jeg ikke undvære det. Jeg havde dog egentlig regnet med, at jeg skulle være derhjemme i år på grund af coronaen, men så mødte jeg de andre oppe i brugsen for lidt siden og gik med. Det ville også være mærkeligt bare at sidde derhjemme og glo på en Kristi Himmelfartsdag, slår Heidi Jensen fast, inden hun med resten af gruppen genoptager turen.

Længere ude i kæret er en håndfuld andre grupper efter en times vandren nået den første tredjedel af turen (1500 meter), og i en af gruppernes hjemmebyggede vogn med både shotholder og stativer til festivalstolene er isterningerne i kassen med drikkevarer godt på vej til at smelte.

- Det er bare mega hyggeligt, og selvfølgelig skulle vi afsted. Det er meget bedre end bare at sidde derhjemme. På den her måde får vi jo også forbrændt lidt undervejs, lyder det med et smil fra en af gruppens medlemmer, Line Olsen, mens hun bliver overhalet af en flok med væsentlig flere grå hår i toppen.

- Vi bor jo i Jylland ude på landet. Her er ingen virus, og man kan jo ikke fejre 50 års jubilæum næste år, slår den forbipasserende herre fast i farten.

Vennegruppen fra Uldum og Tørring måtte klokken 22.30 onsdag aften skynde sig i Bilka for at købe forsyninger til turen, da det gik op for dem, at de fleste lokale butikker havde lukket Kristi himmelfartsdag. Foto: Mette Mørk
Heidi Jensen (th.) mødte tilfældigt en flok i brugsen, der var på vej på Vikingemarch, og hun valgte spontant at slå følge med dem, selvom hun egentlig havde troet, hun for første gang i flere år måtte opleve en Kristi himmelfartsddag uden en tur rundt i Uldum Kær. Foto: Mette Mørk
Vikingefesten skulle i år have fejret sit 50 års jubilæum. Selve marchen er altid Kristi himmelfartsdag og plejer at slutte i et telt på festpladsen. Foto: Mette Mørk
Turen blev taget i små grupper og med god afstand. Foto: Mette Mørk
Nogle nøjes med en trillebør, mens andre har særlige hjemmebyggede vogne til at bære drikkevarer m.m. rundt i kæret. Foto: Mette Mørk
I Mickie Kjeldgaards trækvogn kan øllene holdes kolde med is og vand. Foto: Mette Mørk
Vikingemarch har egentlig 50 års jubilæum, men er aflyst på grund af coronasituationen. Men derfor er der alligevel nogle, der går sig en tur - i små grupper og med god afstand. Foto: Mette Mørk
Vikingemarch har egentlig 50 års jubilæum, men er aflyst på grund af coronasituationen. Men derfor er der alligevel nogle der går sig en tur - i små grupper og med god afstand. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Grundtvig for nydanskere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Teater på sognegården

Tørring Folkeblad

BID bliver virtuelt

Annonce