Annonce
Tørring Folkeblad

Fik 12 børn på 18 år: Ny bog fortæller om livet på landet i 1900-tallet

74-årige Ejvind Hansen har skrevet et digert værk på 420 sider om livet på Uldum Præstegård fra 1917 til 1963. Han er det ældste barnebarn til Peter og Petrea Knudsen, der i 1917 købte den dengang forfaldne præstegård. Med 78 tønderland jord til var den dog landsbyens største. Foto: Michael Svenningsen
Uldum-families historie er blevet til detaljerig bog med fortællinger om livet på landet i første halvdel af 1900-tallet. Det gør bogen interessant - også for andre end familien.
Annonce

Uldum: Når der skulle vaskes tøj på Uldum Præstegård i første halvdel af 1900-tallet foregik det i en kopatte-vaskemaskine. Sådan omtalte døtrene på gården i hvert fald "maskinen", der var en manuel vaske- og vridemaskine fra Holland, og som i følge pigerne var langt bedre end den tids ellers populære vugge-vaskemaskiner.

Tøjvasken fandt sted hver tredje uge, det tog tre dage, og der var ingen rift om at vaske brødrenes ildelugtende strømper, der ofte var blevet sendt i pakker tværs over landet fra deres respektive tjenestesteder.

Historien er blot én af mange detaljer om livet i Uldum for 50 til 100 år siden, der er at finde i den netop udgivne bog: "Livet på landet i første halvdel af 1900-tallet - med Peter og Petrea og deres 12 børn som kilde".

Forfatteren bag er den pensionerede folkeskolelærer og skolebibliotekar Ejvind Hansen fra Viby, som er barnebarn til Peter og Petrea Knudsen, der i 1917 købte Uldum Præstegård.

Siden han som barn hørte sine bedsteforældre fortælle om gamle dage, har han interesseret sig for historie.

- Vi boede i Århus og havde ingen bil, så når vi skulle besøge bedstefar og bedstemor var det altid med overnatning. Det gav tid til nogle gode snakke om gamle dage, fortæller Ejvind Hansen om den første spire til den historiske interesse.

Uldum Præstegaard blev revet ned i 1998 og på grunden ligger i dag et parcelhus, der ejes af et barnebarn til Petrea og Peter Knudsen. Ud fra beskrivelserne fra Peter og Petreas børn, samt sin egen hukommelse har Ejvind Hansen lavet en detaljeret model af præstegården, som den så ud i 1930'erne. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

90 timers interview

I 1991 interviewede han sin mor Asta (f. 1921) om barndommen i Uldum, og det førte de følgende år til interviews med de øvrige 10 af Peter og Petreas børn. Et barn, Olaf, var død som spæd.

De i alt 90 timers båndede interview danner sammen med omkring 250 bevarede breve fra Petrea Knudsen til sine børn grundlaget for bogen, som Ejvind Hansen tog hul på at skrive i 2017. Den er ikke skrevet kronologisk, men er opdelt i emner som livet i køkkenet, bryggers og vask, marken, fritid og besættelsen. Tanken er, at bogen ikke nødvendigvis skal læses fra ende til anden, men man i stedet kan "pluk-læse" ved at dykke ned i de forskellige emner.

- Selvom jeg er fra byen, ved jeg godt, hvad det vil sige at bo på landet, men mine børn og børnebørn ved det ikke. De er andengenerations indvandrere i byen, og bogen er blandt andet tiltænkt dem og deres generation, lyder det fra den 74-årige forfatter.

Bogen er udgivet med støtte fra Bente Klercke Fonden. Størstedelen af de 135 trykte eksemplarer af bogen er solgt og foræret til de mange efterkommere til Peter og Petrea Knudsens 12 børn og 35 børnebørn. Det er dog muligt at købe nogle af de sidste eksemplarer af bogen via hjemmesiden www.lillevej.dk. Bogen vil desuden kunne lånes på de lokale biblioteker indenfor kort tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Sat til vægs af et marsvin

Annonce