Annonce
Tørring Folkeblad

Flyttede familien fra Polen til Tørring: Nu er Martynas firma sponsor for byens gymnastikafdeling

Martyna Szczęsna bor i Tørring og driver rengøringsfirmaet MS Rent med fire ansatte. Hun kommer fra Polen og er blevet temmelig godt integreret i byen. Foto: Morten Pape
Med ønsket om en bedre tilværelse flyttede Martyna Szczęsna og hendes mand, samt lille søn Nikodem for 10 år siden til Danmark. I dag bor familien i et nybygget parcelhus i Tørring, og Martyna driver sit eget rengøringsfirma med fire ansatte, mens hun læser finansøkonomi.
Annonce

Tørring: Haven står i fuldt flor, Teslaen lader op i indkørslen foran det nybyggede parcelhus og på den overdækkede terrasse serveres der friske bær fra haven.

Vi er taget på besøg hos 36-årige Martyna Szczęsna, der bor med sin familie, mand og to børn i Tørring.

Som navnet antyder kommer hun fra Polen. Sammen med sin mand flyttede hun for 10 år siden til Danmark.

- Jeg har en lang femårig uddannelse i administration fra Polen, min mand er ingeniør, men vores lønninger var meget små, og vi havde svært ved at få tingene til at hænge sammen. Derfor valgte vi at flytte til Danmark, fortæller Martyna Szczęsna og tilføjer:

- Det var en stor beslutning at tage, men jeg er virkelig glad for, at vi gjorde det. Danmark er et land med mange muligheder, hvis man vil arbejde for det.

Annonce

Tørring - her vil jeg bo

Sammen med sin mand og dengang et år gamle søn, kom hun i første omgang  til Aalborg, hvor Martyna Szczęsna havde en veninde, der arbejdede som læge.

Mens hendes mand studerede på Aalborg Universitet, fik Martyna Szczęsna arbejde på et stort hotel som oldfrue. Da hendes mand fik arbejde på Siemens i Brande flyttede familien, der i mellemtiden var blevet udvidet med datteren Ida for seks år siden til Tørring.

10-årige Nikodem Szczęsna er født i Polen, men har boet det meste af sit liv i Danmark. Han nyder sommeren på familiens nyligt overdækkede terrasse ved det tre år gamle parcelhus i Tørring. Foto: Morten Pape

- Vi kommer fra en lille by i Polen, der minder meget om Tørring, og første gang vi kom her, kunne vi se, at vi her kunne skabe et godt liv. Der er så mange søde og venlige mennesker her, fortæller Martyna Szczęsna, der for tre år siden flyttede familien fra en lejlighed på Aalevej til et nybygget parcelhus ved gymnasiet.

- Første gang vi kom til Tørring, så vi kvarteret heroppe ude fra vejen, og jeg sagde til min mand, at der vil jeg gerne bo. Det er sådan nogle flotte huse og flot med skov og fuglene, der synger lige uden for døren, fortæller Martyna Szczęsna med et smil.

Annonce

Studerende med egen virksomhed

Hun har netop afsluttet en dansk HF-eksamen og vil nu begynde at læse til finansøkonom.  Sideløbende med det driver hun sit eget rengøringsfirma MS Rent med fire fastansatte og en afløser.

- Jeg lavede mit firma, da min datter begyndte i børnehave. Jeg har jo erfaring med hotel og ledelse, og ved hvordan man skal gøre rent og gøre alle tilpas. Jeg er ret perfektionistisk, fortæller Martyna Szczęsna, der både gør rent for private, men også på kontorer, klinikker samt på tre restauranter i Aalborg.

Tour de Hedensted - Tørring

Tørring er med sine 2770 indbyggere den fjerde største by i Hedensted Kommune. Byen vokser, og ambitionen er, at der skal komme 1000 flere indbyggere i løbet af de kommende 10 år.

Byen har to børnehaver, folkeskole, gymnasium, svømmehal og et aktivt handelsliv.

Gudenåen løber gennem Tørring, hvilket har skabt grobund for både en campingplads og kanoudlejning. Viborg Hovedvej (A13) og siden motorvejen og Vestvejen har gjort Tørring til et trafikalt knudepunkt.

Hun drømmer om at få sin rengøringsvirksomhed til at vokse.

- Mange familier har virkelig travlt med arbejde og børn, så jeg oplever, at flere og flere efterspørger rengøringshjælp. Og man kan jo trække det fra med håndværkerfradraget, fortæller Martyna Szczęsna og slår fast, at hun betaler sin skat med glæde.

Martyna Szczęsna har arbejdet dobbelt, da hun sideløbende med, at hun har startet sin egen rengøringsvirksomhed, har taget en HF-eksamen for at blive bedre til dansk. Nu vil hun læse videre til finansøkonom og drømmer om at få arbejde som revisor. Foto: Morten Pape

- I Tørring har vi fået en ny bro og flotte diamanter i rundkørslen, alt sammen betalt over skatten. Det skal man bakke op om, fortæller Martyna Szczęsna, der med sit firma også er blevet sponsor for sin datters gymnastikhold i Tørring Idrætsforening.

Tour de Hedensted

  • Folkebladets journalister har været på rundtur i hele Hedensted Kommune, så du i løbet af sommermånederne kan læse historier fra hvert af kommunens 31 lokalsamfund. Undervejs vil du blandt andet støde på en politisk formand med en minkpassion og et ægtepar, der er ved at bygge deres eget CO2-neutrale klimahus.
  • Første etape startede i Bjerre, mens ”Tour De Hedensted” rundes af i Hedensted.

Generelt sætter hun stor pris på den store grad af frihed og de mange muligheder i Danmark.

- Selvfølgelig kan jeg godt savne min familie i Polen, men jeg er enormt taknemmelig for at bo i Danmark. I Polen arbejder folk hele tiden, hvor man i Danmark har meget mere tid sammen med sin familie og børnene har mulighed for at gå til ekstra aktiviteter udenfor skoletiden. Det hele er meget mere afslappet i Danmark. I Polen skulle jeg altid gå i høje hæle og stive skjorter, men det er der slet ikke noget af her - heldigvis, konstaterer Martyna Szczęsna.

Martyna Szczęsnas firma MS Rent gøre rent for private og erhverv i både Vejle, Tørring, Horsens og Aalborg. Foto: Morten Pape


Det var en stor beslutning at tage, men jeg er virkelig glad for, at vi gjorde det. Danmark er et land med mange muligheder, hvis man vil arbejde for det.

Martyna Szczęsna
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Politirapporten uge 37

Tørring Folkeblad

Mediegrafiker fik bronze

Annonce