Annonce
Tørring Folkeblad

Frivillige i kapløb med tiden: Fotograferer tusindvis af avissider, inden de smuldrer væk

Peer Hansen tager efter affotograferingen De originale aviser ned i et depotrum, hvor der er en bedre luftfugtighed til opbevaring. Besøgende på arkivet vil i stedet for kunne bladre i aviserne på en computer ved at klikke sig igennem billederne. Foto: Mads Dalegaard
På Tørring-Hammer Lokalarkiv har man det seneste halve år været i gang med at affotografere samtlige udgaver af Tørring Folkeblad fra de seneste 100 år. Arkivet vil dermed bevare aviserne for eftertiden, da de originale udgaver er ved at smuldre væk.
Annonce

Tørring: Et lille sofabord er stillet op på spisebordet i Tørring-Hammer Lokalarkiv. Ovenpå står en ren Storm P-anordning: Et gammel stativ fra et forstørrelsesapparat ombygget til at bære et digitalkamera. Et par store arkivkasser fungerer som modvægt.

På gulvet kravler to gråhårede mænd rundt. Den ene trykker på en museknap og udløser dermed kameraet, hvorefter den anden bladrer en gang i avisbogen foran dem og gør klar til det næste billede.

Sådan forsætter de. Side efter side. Uge efter uge.


Set fra et lokalhistorisk synspunkt ligger der utrolig mange information gemt i Tørring Folkeblad.

Peer Hansen


- I begyndelsen tog vi to årgange om ugen, men nu begynder aviserne at blive på flere og flere sider, så nu kan vi kun nå en årgang, fortæller Peer Hansen, der sammen med Søren-Peder Møller udgør den avis-fotograferende duo.

Annonce

Aviser fra 1920

De er begge frivillige hos Tørring-Hammer Lokalarkiv og har pålagt sig selv den opgave, at de vil affotografere samtlige udgaver af Tørring Folkeblad fra arkivets samling, som rummer aviserne fra 1920 og frem til i dag.

Tørring Folkeblad

2. oktober 1911 udsendtes Tørring Folkeblad for første gang under navnet Tørring Avis. Manden bag avisen var ejendomsmægler Peter Jensen.

I 1927 og frem til sin død i 1960 var avisen ejet af bogtrykker Harald Larsen. I 1960 opkøbte ægteparret Rigmor og Hans Axelsen, som i forvejen drev Hedensted Avis, Tørring Folkeblad.

Avisen er i dag ejet af Jysk Fynske Medier, der udgiver mere end 50 ugeaviser og 13 dagblade.

Udover Tørring-Hammer Lokalarkivs samling af Tørring Folkeblad findes samtlige udgaver også i statens avissamling.

på www. torring-folkeblad.dk kan man læse Tørring Folkeblad digitalt fra februar 2013 og frem.

Sagen er nemlig den, at luften i arkivets lokaler under Gudenåhallen i Tørring er alt for tør, hvilket bl.a. betyder at de gamle avissider bliver mere og mere porøse.

- De smuldrer ganske enkelt væk. Og selvom det er meget interessant at sidde og bladre i de gamle aviser, har vi været nødt til at begrænse det, da det jo ikke går, at der ligger en halv avisside i stumper og stykker på gulvet bagefter, lyder det fra Peer Hansen, der udover at være avis-bladrer også er formand for lokalarkivet.

Annonce

Mange informationer

Efter godt et halvt års arbejde er han sammen med Søren Peder Møller nu nået til 1950'ernes udgaver af Tørring Folkeblad.

- Set fra et lokalhistorisk synspunkt ligger der utrolig mange information gemt i Tørring Folkeblad. Der er skrevet om alt, stort og småt lige fra, at storken var landet på Stougaard til trafikuheld på Bredgade. Dengang skrev man kun om, hvad der var sket, og ikke hvad der skal ske, som man gør i dag. Og man bevægede sig ikke langt ud over sognegrænsen - nærmest ikke over gudenåen til Gl. Tørring, konstaterer Peer Hansen.

Det er noget af et udstyrsstykke, når Peer Hansen og Søren Peder Møller affotograferer de gamle udgaver af Tørring Folkeblad. Ophavsretten til aviserne tilhører Jysk Fynske Medier og på grund af reglerne om ophavsret og GDPR må arkivet ikke gøre avis-siderne offentlig tilgængelige på internettet. Foto: Mads Dalegaard

Han plejer gerne at tage en årgang avis-billeder med hjem ad gangen og læse aviserne igennem for at finde ud af, om der er for ham nye og spændende detaljer om byens historie at finde på de gulnede sider.

- Ud fra annoncerne kan vi f.eks. se, hvornår de forskellige forretninger er åbnet og lukket igen, og det er også spændende at læse om de store beslutninger i byen, som f.eks. kloakering og asfaltering mv. Ved at gennemgå aviserne får vi også svar på nogle spørgsmål, vi har undret os over. F.eks. var der en forretningsdrivende i byen, der lige pludselig forsvandt ud i den blå luft, og vi kunne ikke finde ud af, hvad der var sket med ham, indtil vi faldt over en notits om, at han sad i arresten i København, vistnok mistænkt for noget underslæb, fortæller Peer Hansen.

Annonce

Fra museum til arkiv

Han har været formand for Tørring-Hammer Lokalarkiv i tre år og er sammen med den øvrige bestyrelse og frivillige i gang med en proces, hvor stedet skal forvandles fra et museum til et arkiv.

Det betyder blandt andet, at man er i gang med digitalt at registrere og indscanne samtlige materialer i arkivet, hvorefter det bliver lagt i nummererede kasser på en reol. Alt efter regler om ophavsret og GDPR bliver materialet også offentliggjort på lokalarkivernes fælles hjemmeside arkiv.dk

Peer Hansen har stået i spidsen for at omdanne Tørring Hammer Lokalarkiv til et arkiv fremfor et museum. I stedet for et vivar af ringbind, som kun få vidste hvad der var i, er en stor del af arkivets materialer nu registreret digitalt og lagt i kasser. Foto: Mads Dalegaard

I Tørring-Hammer Lokalarkivs it-system er der indtil videre registreret 13.000 dokumenter og avisudklip, 17 lydbånd, 37 videofilm og ca. 17.000 billeder. Peer Hansen vurderer, at der vil gå fem til 10 år, inden de er nået gennem hele arkivets beholdning.

- Ved at digitalisere vores materiale gør vi historien mere tilgængelig. Man kan sidde derhjemme og søge på et emne. Nogle gange kan man få oplysninger direkte, andre gange skal man forbi arkivet for at se materialet, men nu ved vi, hvor det er, når folk kommer, lyder det fra Peer Hansen, der understreger, at der altid er brug for ekstra hænder og hoveder til at hjælpe med arbejdet i arkivet.

- Vi er en halv snes, der mødes hver mandag formiddag, men vi kan sagtens være flere. Vi mangler i sær nogen, der kan finde ud af at bruge en computer, lyder det fra Peer Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Testcenter i Hedensted lukker

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 2

Annonce