Tørring: Hvem har ansvaret for, at broer og stier bliver holdt ved lige?
Sådan spørger Tørring-borger Gert Gjermandsen. Som pensionist med tid til op til flere daglige gåture, undrer det ham, at broen over Gudenåen på Hjertestien i Tørring, stien langs Slårup Å i Gudenåparken, samt træbroen over Gudenåen samme sted ikke bliver vedligeholdt.
- Gangbroen ved Gudenåparken er farlig at færdes på, her hjælper det ikke med en gang kyllingetråd. Broen ved Hjertestien har ikke set maling på selve konstruktionen, der er råd og svamp i limtrævanger pga. ingen vedligeholdelse, lyder det fra Gert Gjermandsen, der faktisk i sin tid selv byggede broen over Hjertestien.
- Den lavede jeg i 2006, og jeg tror ikke, den har fået noget behandling siden, konstaterer den pensionerede tømrer og viser billeder af, hvordan Hjertestiens bro i dag er angrebet af svamp.
Fruen må i græsset
Han undrer sig også over, at Slårup Å uhindret får lov til at æde mere og mere af åbrinken, så der på visse steder, kun skal et enkelt skridt uden for stien til, før man ender i åen.
- Her hjælper det ikke at lægge en gang flis. Læg dog nogle sten i åen, så stien ikke bliver brudt ned af åløbet. Et ægtepar kan ikke færdes på stien med mindre, at fruen må ud i det våde græs, konstaterer Gert Gjermandsen.
Som forhenværende viceborgmester i Tørring-Uldum Kommune og forhenværende, men mangeårig formand for Tørring Håndværker- og Borgerforening, er han ikke i tvivl om, at vedligehold af de to gangbroer samt stien gennem Gudenåparken er et kommunalt ansvar.
- Jeg forventer snart, at kommunens ansvarlige på dette område kommer på besøg og ser, hvor meget der trænger til at blive holdt ved lige. Man kunne jo også overveje at lave en aftale med en lokal håndværker om at føre tilsyn med og vedligeholde broerne, foreslår Gert Gjermandsen.
Ny bro på vej
Ifølge Mads Kehlet-Munk, der er skov- og landskabsingeniør og ansvarlig for vedligehold af naturstier i kommunen, er der længe blevet holdt øje med gangbroen over Gudenåen ved Gudenåparken, og han er helt enig i, at broen trænger til en kærlig hånd.
- Vi har løbende haft fokus på den bro. Det er ikke fordi, den er ved at falde sammen af råd, men dele af den trænger til at blive skiftet, og vi har faktisk lærkeplankerne til at ligge klar til formålet. Nu skal der bare findes tid til at sætte dem op, fortæller Mads Kehlet-Munk.
Efter hærværk på broen i løbet af denne uge er broen tilmed af sikkerhedshensyn blevet spærret af, og dele af broen vil i løbet af de næste par dage blive pillet ned, så det ikke kan lade sig gøre at trodse afspærringen, tilføjer han.
- Lige nu har vi travlt med at rydde sne, men det er en prioriteret opgave at få repareret broen hurtigst muligt, siger han.
Vil ikke flytte vandet
Hvad angår stien, er planen at flytte landfæstningen på broen en smule, så stien dermed også kan flyttes længere væk fra Slårup Å.
- Der er til tider rigtig meget vand i Slårup å, men vi har ikke i sinde at gøre noget for at ændre på dens forløb, fordi vi ikke kan vide, hvad det får af konsekvenser længere nede af åsystemet. Derfor er det stien, vi flytter i stedet, forklarer Mads Kehlet-Munk.
Dagens spørger
Dagens spørgsmål er stillet af Gert Gjermandsen, Slårupvej, Tørring. Han skriver:
"Ny bro i Tørring
Ja, det bliver snart nødvendig hvis vi stadigvæk skal færdes på Hjertestien og i Gudenåparken i Tørring. Hvem har ansvaret for broer og stier bliver holdt ved lige? Jeg forventer snart at kommunens ansvarlig på dette område kommer på besøg og ser,hvor meget der trænger til at blive holdt ved lige. Gangbroen ved Gudenåparken er farlig at færdes på, her hjælper det ikke med en gang kyllingetråd. Broen ved hjertestien har ikke set maling på selve konstruktionen, der er råd og svamp i limtrævanger pga. ingen vedligeholdelse.
Vedligeholdelse af stien på hjertestien og Gudenåparken er i dårlig stand, og her hjælper det ikke at ligge en gang flis, læg dog nogle sten så stien ikke bliver brudt ned af åløbet. Et ægtepar kan ikke færdes på stien med mindre at fruen må ud i det våde græs."
Han forventer, at reparationen på broen vil beløbe sig til 35-40.000 kroner.
Kunne det være undgået, hvis der var lavet løbende vedligehold på broen?
- Man kunne måske godt have forlænget levetiden på broen med nogle år, men der er kun et vist budget til vedligehold. Og når jeg skal vælge, om jeg vil male en ny bro eller udskifte den, der er ved at falde sammen, er der ikke så meget at rafle om, lyder svaret.
Men bliver der ikke sat midler af til efterfølgende vedligehold, når man investerer i f.eks. en gangbro?
- Nej, det har jeg ikke oplevet, svarer Mads Kehlet-Munk.
Ikke nervøse, men...
Hvad angår broen på Hjertestien, har Hedensted Kommune også øje på den.
- Jeg forventer, den skal udskiftes om et til tre år. Der har været et ekstern firma til at tage prøver af den, og to-tredjedel af de bærende planker er fuldstændige friske. Vi er altså ikke topnervøse over broens tilstand, men holder skarpt øje med den. Da broen er noget større og skal kranes på plads, vil jeg tro, det koster omkring 250.000 kroner at udskifte den, lyder vurderingen fra Mads Kehlet-Munk.
Gert GjermandsenEt ægtepar kan ikke færdes på stien med mindre, at fruen må ud i det våde græs,
Heller ikke her mener han, at det ville have gjort nogle stor forskel at have gjort mere ud af løbende vedligehold af broen.
- Hvis man behandlede den hver eneste år, ville man måske kunne forlænge levetiden med et par år, men det kræver en del at male henover Gudenåen, fordi der skal en masse miljømæssige foranstaltninger til, siger Mads Kehlet-Munk.
Spørg Folkebladet
Har du et spørgsmål eller en undren, som du gerne vil have Folkebladet til at undersøge?
Send det til os via spørgeboksen på spoerg.hsfo.dk eller spoerg.vafo.dk. Så er du med til at præge, hvad avisen går i dybden med.
Folkebladet vil jævnligt kigge på spørgsmålene. Hvis der kommer mange, vil vi vælge en række spørgsmål ud og lade læserne stemme på, hvilket af de udvalgte spørgsmål, vi skal gå i dybden med.