Annonce
Tørring Folkeblad

Klumme: Giv de unge både rødder og vinger

Maria Bech Tuominen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klumme: Det er onsdag, klokken er et, og bilen er pakket. Min mand er ved at sætte cyklen på cykelstativet bag på bilen.

Jeg går en runde i præstegården, ser om vi har husket det hele, inden turen går mod Rejsby, hvor vores ældste datter skal starte på efterskole.

Jeg går ind i spisestuen, og der ser jeg en fin hvid sommerfugl ved terrassedøren – uden tøven åbner jeg døren, hvorefter den helt naturligt flyver ud. Jeg tager mig selv i at stå et øjeblik – at kigge efter sommerfuglen, som pludselig bliver et billede på det, jeg på en og samme gang har glædet mig til på min datters vegne men også frygtet en lille smule; overgangen…

Vi ved det, lige fra den dag vi sætter børn i verden, at de engang flyver fra reden. At vi som forældre må give slip. Nogle gange kunne det være rart at være udstyret med en pauseknap – at kunne stoppe tiden bare lidt.

Alt i mens jeg står der ved terrassedøren og ser efter sommerfuglen, flyver mine tanker tilbage til dengang, jeg holdt min datter i armene første gang for senere at se hende tage de første skridt. Jeg mindes overgangen til dagpleje, børnehave og skole; siden kom også fritidsaktiviteterne og lejrskolerne, og hver gang var det nyt og en overgang.

Det synes heller ikke lang tid siden, at jeg havde den glæde at konfirmere min datter sammen med hendes klasse – det år havde jeg lånt naboens brevduer, som konfirmanderne fik til opgave at lukke ud mens ordene fra Rasmus Seebachs sang "Flyv lille fugl ud i verden" stadig hang i ørerne. En meget smuk og tankevækkende sang om at stå ved en overgang. Og her var det overgangen til voksenlivet, teenageårene, hvor de første store beslutninger i livet skal tages: Vil jeg på efterskole, i gymnasiet eller noget helt andet? I hvilken retning skal der flyves?

En klog mand har engang sagt, at forældre har to pligter at give deres børn: rødder og vinger! Et trygt udgangspunkt, en samhørighed og mod på livet. Vi må give dem et sted at høre til, og vi må sige til dem: Vær stærk! Fat mod! Flyv lille fugl ud i verden – ud i livet.

Ingen ved hvilken vej vinden blæser, eller hvordan livet vil komme til at forme sig for vores børn – men vi håber, at de vil møde gode mennesker på deres vej. Vi håber, at de må have nogen at følges med – både når de er glade, og når de er bange.

Til tider vil de opleve at flyve ud, hvor vinden er stærkere, end de regnede med, og måske vil der også være længere over til den anden side, end det så ud som om. Og da vil jeg ønske, at de altid må huske, hvor de kommer fra og ikke mindst, at vi som forældre kun er et opkald væk. Så trods ønsket om til tider at have en pauseknap:

Så bare flyv lille fugl

ud i verden, når det nu er forbi.

Flyv lille fugl, tag mit hjerte,

det jeg egentlig prøver at sige;

er held og lykke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Solceller og grøn omstilling

Tørring Folkeblad

Julekoncert med Birthe Kjær

Annonce