Annonce
Tørring Folkeblad

Gudenåen sejler med på podcast-bølge: Lyt med fra begyndelsen her

Journalist Lene Grønborg (tv) laver sammen med en række museumsfolk Gudenå-podcastene. Her ses hun sammen med Lola Hansen fra Glud Museum. Pressefoto
Ny podcast-serie fortæller Gudenåens kulturhistorie fra udspringet i Tinnet Krat til deltaet i Randers Fjord. Første afsnit kan nu høres på avisens hjemmeside.
Annonce

Tinnet: - Jeg er Gudenåen, og jeg er altid og aldrig den samme. Jeg har været her længe før dig, og jeg er her længe efter, du er forsvundet. Følg mig, og så skal jeg fortælle dig om hemmelighederne langs mine bredder.

Skuespiller Anders Baggesens stemme smyger sig som Gudenåens vand ind i øregangene. Der er noget magisk og legende over det, indtil vi med et bildørs-slag bevæger os tilbage til virkeligheden i Tinnet Krat.

Første afsnit af den nye podcast-serie "Åsteder - fortællinger fra Gudenåen", som otte østjyske museer sammen med det tværkommunale Gudenåsamarbejde står bag, er netop udkommet. I serien bliver lytteren taget med på en kulturhistorisk rejse op af Danmarks længste å og mest sørige vandsystem. Den første 14 minutters lydfortælling finder sted ved Gudenåens udspring i Tinnet Krat.

Om projektet

Bag podcast-serien står et partnerskab, der består af de statsanerkendte museer med ansvar for formidling af Gudenåen, turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet.

De deltagende museer er: Glud Museum, Horsens Industrimuseum, Horsens Museum, Øm Kloster Museum, Museum Silkeborg, Moesgaard Museum, Energimuseet og Museum Østjylland.

Formålet med GudenåSamarbejet, som består af Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers kommuner, er at gøre oplevelserne knyttet til Gudenåen mere synlige og tilgængelige

Regionsrådet i Region Midtjylland har bevilget 245.000 kroner til projektet

Der udgives en ny podcast i serien hver måned. De produceres af journalisterne Lene Grønborg Poulsen og Susanna Sommer.

Søg efter "Åsteder - fortællinger fra Gudenåen" på din podcast-app eller hør dem på oplevgudena.dk/podcast, hvor der også er yderligere formidling af seværdighederne langs Gudenåen.

Annonce

Appellerer til besøg

Her kan man udover Anders Baggesens fortolkning og personificering af Gudenåen bl.a. høre Lola Hansen fra Glud Museum forklare - både naturvidenskabeligt og mytologisk, hvordan åen er opstået. Til journalist Lene Grønborg fortæller hun også historien om Danmarks første badeland i Tinnet Krat og om åens funktion som skel mellem sogne, byer og sågar dialekter.

Næste afsnit af podcast-serien om Uldum Kær udkommer i slutningen af juni måned og herefter følger et afsnit hver måned, indtil udløbet i Randers Fjord ved enden af året er nået. På turen kommer serien blandt andet forbi Vestbirk Vandkraftværk, Klostermølle, Øm Kloster og Tange Sø.

- I podcasten har vi valgt at lade de mange videnspersoner på de lokale museer komme til orde. De er dygtige formidlere og kan berette mange interessante historier om, hvilken betydning Gudenåen har haft både før og nu. Podcasten kan derfor både appellere til, at folk får lyst til besøge museerne samt de forskellige steder langs Gudenåen, forklarer Gudenåsamarbejdets koordinator Gunhild Øeby Nielsen i en pressemeddelelse.

Annonce

Ud af museet

Som en del af projektet undervises museerne også i, hvordan man kan producere podcasts, så de selv kan fortsætte, når projektet er i mål. Det er en vigtig del af samarbejdet, som netop skal pege på nytænkende muligheder for museumsformidling i fremtiden.

- På den måde rykker den historiske fortælling ud af museumsbygningerne, og det kan være med til at skubbe til vores vante forestilling om, hvordan man kommunikerer med museumsgæster, og hvor man gør det henne.

- Man kan sige, at det er formidling på brugernes præmisser, fordi de kan lytte til kulturhistorie, når det passer dem - og det kan både være i bussen, i sofaen eller et helt tredje sted, udtaler Gunhild Øeby Nielsen.

Første afsnit af podcast-serien kan høres på avisens hjemmeside/herunder.

Podcast-serien udspringer samme sted som Gudenåen, nemlig i Tinnet Krat nordvest for Tørring. Pressefoto

 

Gudenåen snor sig omkring 160 km. op gennem Jylland fra udspringet i Tinnet Krat til udløbet i Randers Fjord. Pressefoto
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 28

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce