Annonce
Tørring Folkeblad

Hobbyen skal stå sin prøve som forretning: Meho sælger delikatesser fra eget røgeri

Meho og Sanda Harbas samt børnene 12-årige Alen og og 17-årige Ajla er sammen om røgeri og salg. Mens far og søn håndterer kødet, tager mor og datter sig af bogholderi og lignende. Foto: Ludvig Dittmann
39-årige Meho Harbas har indrettet røgeri på privatadressen, hvorfra han sælger køddelikatesser. Han og familien er sammen om passionsprojektet.

Ølholm: Hjemme hos familien Harbas på Skolevej i Ølhom må bilen affinde sig med at stå parkeret i indkørslen uden for garagebygningen.

Bag porten optager hverken motionsredskaber eller tysker-sodavand pladsen. Det gør derimod 39-årige Meho Harbas’ store hobby.

Han er vild med at salte og ryge kød, og andre er vilde med smagen af det.

Det har ført til, at han med hjælp fra familien bestående af hustruen Sanda samt børnene Alen og Ajla har åbnet Harbas Røgeri i garagen. Den er ombygget og indrettet med køledisk, fryserum og opskæringsrum med rygeovn.

I køledisken finder man blandt andet okseinderlår og tykkamshjerte, der har været igennem en cirka tre uger lang proces fra saltkar til rygeovn for at få den rigtige smag og konsistens.

- Det er hjemmelavet det hele og uden tilsætningsstoffer eller farve eller noget som helst andet. Jeg bruger salt, peber og hvidløg og går efter at give kunderne en rigtig gammeldags smag, siger Meho Harbas, der sælger kødet udskåret i tynder skiver eksempelvis til tapas såvel som i hele stykker.

Annonce

Farfaren drev slagterbutik

Han har ikke sin interesse for kød fra fremmede. Hans farfar drev slagterbutik i Bosnien, og som barn fandt Meho Harbas det spændende at besøge ham og følge arbejdet.

Meho Harbas kom til Danmark i 1995. Han og familien fik hjemme på Bornholm, hvor forældrene stadig bor.


Det startede som et lille hobbyrøgeri, hvor jeg røg lidt spegepølse, fisk og kød. Så begyndte folk at efterspørge det. Det udviklede sig og er blevet så stort, at vi er nødt til at prøve at åbne en butik, simpelthen.

Meho Harbas


Meho Harbas flyttede til København som ung og uddannede sig til mekaniker.

Han blev gift med Sanda Harbas, som han mødte på en ferie hos familie i Bosnien. Parret flyttede væk fra storbyen og til Vejle, hvor de havde fået arbejde som maskinoperatører hos Tulip Food Company A/S.

De boede et par måneder i Nørremarken, men rykkede så videre til Ølholm i et hus skråt over for byens skole.

- Vi fandt et flot hus, og vi syntes, det var et godt sted for vores børn at vokse op, siger Meho Harbas.

Annonce

Danmarks navle

Han er glad for Ølholms placering midt i landet med kort afstand til motorvej og større byer. ”Danmarks navle”, kalder han landsbyen.

- Jeg føler mig rigtig godt hjemme. Det er dejlige mennesker, der bor her. Det er et lille samfund, så vi kender hinanden godt, siger Meho Harbas.

Mens Sanda Harbas stadig arbejder for Tulip, har han de seneste otte års tid været tekniker hos det lokale staldinventarfirma Domino A/S.

Søndag holdt familien Harbas åbent hus for at markere åbningen af Harbas Røgeri. I indkørslen var der stillet smagsprøver an, så der ikke blev trængsel i røgeriet. Foto: Ludvig Dittmann

Når han haft tid til det, er han taget på fisketure. Og det var fangsterne, der for fem-seks år siden ansporede ham til at begynde at eksperimentere med rygning i garagen.

Røget og tørret kød er en traditionel delikatesse i Bosnien. Meho Harbas fører traditionen videre i Danmark, hvor han bruger kvalitetskød fra to store danske leverandører.

- Jeg tager det bedste ud af Bosnien og det bedste ud af Danmark og får et rigtig godt produkt ud af det, siger han med begejstring i stemmen.

Annonce

Måtte udsætte åbning

Meho Harbas solgte i begyndelsen kød til sine venner. Det blev siden til venners venner. Kundekredsen voksede så meget, at han for halvandet års tid besluttede sig for at åbne en butik i garagen. Projektet blev sat tilbage i december sidste år, da en brand fik fat i både brændeskur og garagebygning.

I årets løb har den stået på genopbygning. Fødevarestyrelsen gav røgeriet en smiley uden anmærkninger i november efter en måneds åbning, og i weekenden blev det markeret med åbent hus.

I første omgang vil der være åbent efter aftale. Delikatesserne kan bestilles over telefonen eller via røgeriets side på Facebook.

- Indtil videre er det planen at blive ved med at arbejde på fuld tid. Vi må se, hvordan det kommer til at gå. Jeg håber, det bliver en succes, og at jeg måske engang kan komme til at leve af det, siger Meho Harbas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Færre råger - flere agerhøns, tak

Annonce