Annonce
Tørring Folkeblad

Jægere efter 237 nedlagte mårhunde i 2019: Vi er blevet overhalet indenom

Peder Jensen og John Ravn har de seneste 10 år forsøgt at dæmme op for den invasive art mårhund. - Men vi kan ikke følge med, siger Peder Jensen. Arkivfoto: Michael Svenningsen
- Det er blevet meget værre, end vi frygtede for nogle år siden, siger mårhundegruppen i Hedensted Kommune, der i 2019 nedlagde 237 mårhunde. I 2018 var tallet 124. Jægere melder, at mårhundens indtog kan begynde at ses på fuglelivet.
Annonce

Rårup: Da en flok jægere fra blandt andet Rårup Jagtforening i begyndelsen af 2019 gjorde status over jagten på den invasive art mårhund, var der optimisme at spore.

- Vi havde en fornemmelse af, at vi havde fat i noget, fordi vi havde nedlagt 124 mårhunde året før. Men vi er blev overhalet indenom. Problemet er langt værre, end vi selv troede. I 2011 blev der fanget 65 mårhunde i hele Danmark, og i juli måned skød og fangede vi 75 mårhunde bare her i kommunen, fortæller Peder Jensen, der er formand for Rårup Jagtforening og med i mårhundegruppen, der koordinerer indsatsen mod dyret.

Inden nytårsklokkerne markerede overgangen til 2020, havde gruppen registreret 237 døde mårhunde.

- Der er ikke længere tvivl om, at vi står med et megaproblem, fortæller Peder Jensen.

Mårhunde i 2019

I alt har mårhundegruppen talt 237 døde mårhunde i Hedensted Kommune i 2019.

113 var hanner, 112 tæver og 12 ukendte.

135 er skudt med riffel.

28 er skudt med haglgevær.

24 er fanget i fælder.

14 er taget i grav.

32 er trafikdræbt.

Fire er taget med maskiner.

Kilde: Rårup Jagtforening

Annonce

Går ud over fuglelivet

Selvom der i øjeblikket er 14 foderpladser og 50 fælder fordelt over hele kommunen, så er opgaven stadigvæk kæmpe stor.

Jægerne begynder at se, hvordan den invasive art, der ingen naturlige fjender har, gør indhug i naturen. Mårhund spiser både fugle, fisk, krybdyr og planter.

- Vi hører fra jægere, at der ikke er nær så mange fasaner som før. I de store søer, som eksempelvis Bjerre Engsø, som netop er blevet lavet til vådområde for fugle, er der ikke nær så mange ællinger, som der plejer at være, siger Peder Jensen, der gætter på, at når jægerne 1. april skal indberette, hvor mange dyr, de har skudt, vil antallet af almindelige andearter falde.

Annonce

Flere og flere kommer med

I løbet af året har endnu flere støttet kampen for at komme mårhunde til livs. Således har den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening søgt og fået 24.500 kr. til vildtkameraer.

- Mårhund ødelægger meget i naturen, så derfor mener vi, det er vigtigt at bidrage til kampen. Et af vores bestyrelsesmedlemmer har selv observeret mårhunde, fortæller formand for DN i Hedensted Kommune, Martin Fritzner.

Mårhundegruppen får også støtte fra Hedensted Kommune.

Selvom kampen mod mårhunden ser håbløs ud, så agter Peder Jensen ikke at give op.

- Til dem, der siger, at det ikke kan betale sig, spørger jeg, om det kan betale sig at lade være. De 112 tæver, vi har nedlagt i 2019, kunne være blevet til 1200 nye mårhunde. Vi er nødt til at prøve at passe på vor natur, ellers vil det blive en dårlig fremtid for os allesammen, siger Peder Jensen, der oplever, at flere og flere jægere melder sig i kampen mod mårhunden.

Mårhunde har et fast "toilet", hvis de slår sig ned i et område. Dyrene er meget sky, men deres ekskrementer er tydelige at spotte. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Grundtvig for nydanskere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Teater på sognegården

Tørring Folkeblad

BID bliver virtuelt

Annonce