Annonce
Tørring Folkeblad

Kanofart gennem 70 år: Turister, forbud og spidstelte

Kanosejlads har været en populær beskæftigelse i mange, mange år. Billedet er fra 1957. Foto: Tørring-Hammer Lokalarkiv
Mens kanoudlejningen igennem årene havde samme ejer, har campingpladsen i Tørring ført en noget mere omskiftelig tilværelse. Avisen har været i arkiverne for at finde historien.
Annonce

Tørring: I år er det 60 år siden, den første campingplads i Tørring blev etableret, og 70 år siden, Arne Falentin Olesen begyndte at udleje kanoer til sejlads på Gudenåen.

Men ideen med at smide en kano i Gudenåens vande går meget længere tilbage.

I følge lokalarkivets artikler fastsatte Arne Falentin Olesen den officielle start på kanoture på Gudenåen til 1926. Nogle studerende satte en kano i vandet for at sejle til Silkeborg, og det ville mange andre også. I 1940'erne blev kanofarten kommerciel, og Arne Falentin Olesen begyndte selv i 1949 at drive kanoudlejning i Tørring.

Kanofart blev populært, hvilket førte til, at der i begyndelsen af 1980'erne rasede en større debat om at begrænse kanosejlads på Gudenåen mellem Tørring og Mossø. Lodsejere og naturfolk ville begrænse den livlige sejlads på åen på alle tider af året, og i 1983 blev det forbud, man kender fra i dag indført, nemlig at der ikke må sejles fra 1. januar til 15. juni af hensyn til dyrelivet.

Desuden bliver der kun givet et vist antal sejltilladelser, som bliver administreret af forskellige kanoudlejere som Tørring Kanoudlejning.

Arne Falentin Olesen fortsatte med kanofart frem til sin død i januar 2009. Efterfølgende overtog Jan og Anette Mindedahl kanofarten, som de stadig har i dag.

Billedet er fra ca. 1970. Til venstre ses Arne Falentin Olesens bygning til opbevaring af veste og andet udstyr. Til højre kan man ane Aksel Poulsens pølsevogn. Han stod i en årrække for at kigge efter teltpladsen. Foto: Tørring-Hammer Lokalarkiv
Annonce

Mange forpagtere

Campingpladsen, der begyndet som en teltplads i 1959, har levet en mere omtumlet tilværelse. I følge Ketty Højgaard Larsen fra Tørring, der har siddet i lokalarkivet, begyndte det i 1958, da et udvalg bestående af handelsstandsforeningen, fagforeninger og landboforeninger nedsatte et udvalg, der skulle skabe en campingplads i byen.

Man begyndte i 1959 at udlejede spidstelte på den anden side af åen i forhold til, hvor campingpladsen er i dag, og i 1960 opnåede pladsen en stjerne. I 1961-63 stod Hans S. Jensen som tilsynsførende lejrchef for pladsen, der opnåede to stjerner. Faktisk var der så mange turister, at man måtte afvise folk på pladsen, fremgår det af arkiverne.

Men da Hans S. Jensen stoppede, havde man vanskeligt ved at finde en ny lejrchef. Aftalen blev, at Aksel Poulsen, der havde en pølsevogn ved siden af pladsen, skulle bestyre campingpladsen.

Hvor længe, Aksel Poulsen havde den opgave, fortaber sig lidt i arkivet, men i 1992 overtog Tørring Uddannelsescenter forpagtningen med hjælp fra ledige. På det tidspunkt var campingpladsen flyttet over, hvor den ligger nu, og der blev bygget hytter på pladsen.

I 1995 overtog Asta Hansen pladsen, men hun stoppede efter kun tre år.

Wolfgang Classen blev den næste bestyrer i 1999, og han drev campingpladsen helt frem til 2010, da Tørring Teltplads, som den nu blev døbt, overgik til at være en foreningsdrevet plads baseret på frivillig arbejdskraft. Overskuddet skulle gå til byggeriet af Gudenåcentret.

I 2018 overtog Flemming og Betina Nygård Johansen campingpladsen, som blev omdannet til at være ejet af en forening og omdøbt til Tørring Camping.

Begge jubilæer fejres 1. juni.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 26

Annonce