Annonce
Tørring Folkeblad

Kanoturister strømmer til Gudenåen: Flere dage er fuldt bookede

En kanotur på Gudenåen er for mange blevet en alternativ feriemulighed, nu hvor coronaen sætter begrænsninger på udlandsrejserne. Men der er rift om sejltilladelserne i højsæsonen. Arkivfoto: Mads Hansen
For første gang nogensinde er der i flere dage i uge 29 og 30 fyldt helt op af kanoer på Gudenåen fra Tørring til Klostermølle. Sejl ikke på en mandag i højsæsonen, lyder rådet fra Gudenåkomiteens sekretariat.
Annonce

Tørring: Drømmer du om at bruge sommerferien på en kanotur på Gudenåen, så skal du nok ikke tøve alt for længe.

I hvert fald ikke, hvis drømmestrækningen hedder Tørring til Mossø. Her er der nemlig begrænsninger på, hvor mange kanoer, der må være på åen ad gangen, og for første gang nogensinde er der flere dage, hvor kanoudlejerne må melde alt udsolgt.

Lige nu er det de første dage i uge 29 og de første dage i uge 30, hvor der er udsolgt på strækningen - men det kan hurtigt ændre sig.

- Det varierer lidt, hvilke dage, der er udsolgt, da der bliver ændret i forhåndsbookningerne hele tiden, så man skal ikke opgive helt, hvis man bare vil af sted på den sydligste del af åen mandag i uge 30.

-Generelt går folk dog på ferie, ligesom de går på arbejde, og begynder ferien en mandag, så hvis man har mulighed for at skubbe sin tur til sidst på ugen, skal man måske overveje det. Især hvis man gerne vil have god plads og ro omkring sig. Alternativt kan man begynde sin tur nord for Klostermølle, hvor der ikke er de samme restriktioner, fortæller Majbritt Kjeldahl Lassen fra Gudenåkomitéens sekretariat.

Annonce

Begyndte dårligt

At der i år er ekstraordinært mange, der ønsker at bruge nogle feriedage på at sejle på Gudenåen, kan Tørring Kanoudlejning og Kanofart også bekræfte.

- Året begyndte ellers rigtig dårligt, og vi var bagud i forhold til, hvor mange der plejer at forhåndsbooke, men det var også meget vådt og regnfuldt det hele, så det var nok ikke lige der, folk drømte om at tage på kanotur, fortæller Anette Mindedahl fra Tørring Kanoudlejning og Kanofart.

Anette og Jan Mindedahl fra Tørring Kanoudlejning og Kanofart har i år oplevet at langt flere end vanligt har forhåndsbestilt kanoture på Gudenåen. Arkivfoto: Martin Ravn

Efter coronaen lukkede Danmark ned, og især efter grænserne blev lukket blev situationen dog en helt anden.

- Så skal jeg lige love for, at vi fik gang i bestillinger, og vi har haft sindssygt travlt lige siden. Især vores pakketure, hvor man overnatter på bed and breakfast, hytter eller opslåede telte er populære, fortæller Anette Mindedahl.

Annonce

Udsolgt for private

Hun sendte knap en snes kanoer af sted, da kanosejladsen på Gudenåen blev frigivet tirsdag 16. juni, og i denne weekend skal omkring 50 kanoer af sted fra Tørring Kanoudlejning og Kanofart.

- Det er lidt som det plejer at være, men det usædvanlige er, at så mange har forhåndsbooket ture i rigtig god tid. Jeg vil tro, der er solgt dobbelt så mange sejltilladelser, som vi plejer, lyder det fra Anette Mindedahl.

Regler for kanofart

På strækningen fra Tørring til Klostermølle er sejlads på Gudenåen underlagt en række regler.

Sejlads er kun tilladt mellem 16. juni og 31. december mellem kl. 08 og 18, og du må ikke sejle modstrøms.

Man skal desuden have et gyldigt adgangstegn for at sejle på åen.

Lejer du en kano, sørger kanoudlejeren for adgangstegnet. I alt 110 udlejningskanoer må sejle fra Tørring om dagen, mens der kun er plads til 260 udlejningskanoer ad gangen på strækningen fra Tørring til Klostermølle.

Ejer du selv en kano, skal du købe et gæstemærke via hjemmesiden gaeste.sejladspaagudenaaen.dk. Der er kun et begrænset antal gæstemærker pr. uge.

Bor du i Horsens eller Hedensted kommune vest for motorvej E45, eller hvis du ejer jord ned til Gudenåen, kan du desuden få din kano eller kajak registreret som hjemmehørende. I så fald må du frit sejle på Gudenåen mellem 16. juni og 31. december.

Der føres kontrol med sejladsen på Gudenåen og sejlads uden en gyldig sejltilladelse straffes med bøde.

Også for de private kanosejlere, der har egen kano, er alt udsolgt på strækningen fra Tørring til Mossø. Først i uge 32 er der mulighed for at få en sejltilladelse i sin egen kano.

Hjemmehørende kanoer, det vil sige kanoejere bosat i Hedensted eller Horsens kommuner, der har fået en sejltilladelse kan frit sejle på åen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Springvandet slukkes

Tørring Folkeblad

Adventsmøde i Hammer

Annonce