Annonce
Tørring Folkeblad

Klima- og energiråd: Affaldsordning giver os et dårligt grønt image

Ove Kjærskov Nielsen (DF), der er formand for Hedensted Kommunes Klima- og Energiråd, og Merete Valbak, der er ansat til at stå for rådets administration, glæder sig over de mange grønne tiltag, som er i gang i kommunen. Foto: Michael Svenningsen
Grønne projekter og bæredygtige løsninger vælder frem overalt i Hedensted Kommune. - Men vi skal blive bedre til at fortælle om dem, siger formand for kommunens Klima- og Energiråd, Ove Kjærskov Nielsen (DF). Rådet har fungeret i to år og er for alvor kommet i gang med arbejdet.
Annonce

Hedensted: At Hedensted Kommune har modtaget en pris for at booste udbud og efterspørgsel af cirkulære løsninger i byggebranchen, er nok gået de flestes næse forbi.

For selvom der bliver arbejdet med grønne løsninger på mange planer rundt om i kommunen, er det nok ikke ligefrem grøn, man tænker på, når man tænker på Hedensted, erkender formand for kommunens klima- og energiråd Ove Kjærskov Nielsen (DF).

- Vore image er ikke specielt grønt. Jeg tror, det skyldes vores affaldsordning. Mange borgere vil gerne sortere deres affald og kan ikke forstå, hvorfor vi så har den ordning, vi har, forklarer Ove Kjærskov Nielsen.

En ny affaldsplan er på vej i løbet af året, men eksemplet viser, at der skal gøres et stykke arbejde for at gøre opmærksom på de mange grønne projekter, der findes.

- Det bliver et mål for os at udbrede kendskabet til klima- og energirådets arbejde og mange andre ting, der er i gang. For man arbejder jo med grønne løsninger og klimaet på alle områder, fortæller Ove Kjærskov Nielsen.

Han nævner kommunale byggerier, der er certificeret bæredygtige, klimavejen i Hedensted, samt kommunale biler, der kører på dieselolie, der ikke forurener så meget.

Klima- og Energirådet

Visionen for Klima- & Energirådet er at skabe bæredygtig velfærd og bæredygtig vækst med udgangspunkt i miljømæssig bæredygtighed. Dette skal skabes med borgerne og ikke til borgerne. Derfor er det afgørende, at rådet formår at engagere til handling.

Rådet har følgende medlemmer:

Ove Kjærskov Nielsen (DF)

Lars Poulsen (V)

Claus Thaisen (S)

Torsten Sonne Petersen (SF)

Anders Møller, menigt medlem

Henrik Narud, menigt medlem

Bent Sørensen, menigt medlem

Lars Jensen, menigt medlem

Michael Laursen (Hedensted Kommune)

Carsten Steffensen (Hedensted Erhverv)

Anders Franck Korsgaard (Ungdomsskolens Uddannelsesvejledning)

Per Nørmark (Hedensted Kommune)

Merete Valbak (Hedensted Kommune)

Annonce

Oliefyr og FN's verdensmål

Klima- og energirådet i Hedensted Kommune er to år gammelt. Rådet er et rådgivende organ, der har til formål at fremme grønne og bæredygtige løsninger. Ud over lidt penge til en tovholder har rådet ikke midler at gøre med selv, så de skal søges hjem enten fra byrådet eller via fonde. Til gengæld bliver rådet ofte spurgt af byrådet og private om holdninger og hjælp til konkrete projekter. Rådet har også selv holdt arrangementer og sat gang i projekter.

- Vi har holdt en informationsdag for borgere, der gerne ville udskifte deres oliefyr, hvor 50-60 interesserede mødte op. Så har vi været med til at få gang i Compas, som støtter bæredygtige virksomheder, og vi har fået mange sager til drøftelse fra byrådet. Sager som går på tværs af udvalg og faggrupper. Vi har eksempelvis lige fået til opgave at se på, hvordan byrådet kan arbejde med FN's 17 verdensmål, forklarer Ove Kjærskov Nielsen.

Netop at rådet er tværgående med repræsentanter fra både teknisk udvalg og udvalget for fritid og fællesskab samt eksterne aktører, ser formanden som en fordel.

Annonce

Samarbejder bredt

Eksempelvis skal rådet i februar mødes med en lang række elevråd og tale om, hvordan eleverne kan arbejde med grøn omstilling.

Rådet har også hjulpet projektet omkring fjernvarme i Daugård i gang, og næste projekt er at komme med indput til den affaldsplan, som kommunen arbejder på.

- Rådet er til for at hjælpe og understøtte grønne og bæredygtige løsninger, og vi får mange henvendelser fra andre kommuner, der gerne vil oprette et lignende råd, fortæller Merete Valbak, der er den eneste kommunalt ansatte, som har med rådet at gøre.

Det er hendes arbejde, som for nylig er blevet præmieret af Region Midtjylland.

- Vi har ikke en så grøn profil udadtil i Hedensted Kommune, men der sker mange ting, som vi skal blive bedre til at fortælle om, siger Ove Kjærskov Nielsen.

- Vi skal blive bedre til at fortælle om de mange projekter, mener formand for Klima- og Energirådet, Ove Kjærskov Nielsen (DF). Foto: Michael Svenningsen
Circularity City er et projekt under Region Midtjylland, som går ud på at booste udbud og efterspørgsel af cirkulære løsninger i byggebranchen. Det kan være at bruge genbrugstræ i byggeriet. Hedensted Kommune fik en pris for arbejdet med Compas, som understøtter cirkulært iværksætteri. Foto: Michael Svenningsen
Hedensted kommunes klima og energi råd. Foto: Michael Svenningsen
Hedensted kommunes klima og energi råd. Foto: Michael Svenningsen
Hedensted kommunes klima og energi råd. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Sat til vægs af et marsvin

Annonce