Annonce
Tørring Folkeblad

Klumme: Velkommen i det grønne

Klummeskribent Uffe Christiansen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klummen. Går man en tur i skoven, på marken, ved stranden, eller færdes man et hvilket som helst sted i naturen – ja så tror jeg, at de fleste mennesker føler sig godt tilpas og velkomne.

Især på denne årstid, hvor alt er grønt og frodigt. Dyr og fugle har travlt med at få næste generation på benene/vingerne, hvilket i sig selv er et næsten 24 timers job. Når jeg sammen med familien sidder på terrassen og følger et gråspurvepars utrættelige pendulfart efter insekter for at bringe dem retur til ungerne i reden, ja så får jeg sådan en god afslappet fornemmelse i maven, sjovt nok. Det er uden tvivl hårdt for et gråspurvepar at skulle føde et kuld unger, til de er flyvefærdige.

Et tårnfalkepar med måske fire halvstore unger i reden skal dagligt jage fire-fem mus til hver unge, før der kan blive noget til dem selv. Mindst 30 mus skal der fanges før ”arbejdsdagen” er omme, og alle munde (næb) er mættede. Tårnfalken gør brug af en meget sofistikeret jagtmetode, idet den har en slags ”lasersyn”. Den kan se de ultraviolette duftspor, som musene efterlader i gangene i jorden. På den måde slipper tårnfalken for at ”musse” hele marken, men kan fokusere på musegangene, og så at sige angribe med et missils præcision. Kom ikke og sig naturen ikke er forunderlig, lang tid før mennesket opfandt hjulet.

I det hele taget er det ikke bare snak, at vi mennesker slapper af på en anden måde, når vi færdes i naturen, kontra når vi f.eks. går en tur på strøget.

Der mødes vi af tusinder af indtryk i sekundet, som hjernen skal bearbejde med en langt mere ”på vagt” attitude. En by er nemlig en ny ting rent evolutionært.

Går vi derimod en tur i skoven, på trods af dens mange lyde, ja så holder hjernen mere ”fri,” og vi slapper derfor af på en langt sundere måde. Skoven/naturen har altid været en del af vores mentale dna. Ikke svært at forstå at læger ofte ordinerer naturen som antistress-middel.

Jeg er som gammel landmand priviligeret med at have haft naturen omkring mig altid. Trods det nyder jeg bestemt at være på besøg i byen hos vores børn, men må også sige at det er dejligt at komme hjem igen efter en dag eller to.

I det hele taget handler livet vel om at få sjælen med, så vi ikke ender med at gå rundt om os selv og være forvirrede. Ja, det lyder enkelt – men det er nok en stor kunst, når det kommer til stykket at kunne være sig selv. Det tager det meste af livet at holde kunsten ved lige, vil jeg mene. Måske vi også på det punkt kunne lære noget af naturfolkene rundt i verden.

Jeg tror, at vi skal lære så meget mere fra naturen, lytte til den, læse om den, tænke over den - for på den måde at kunne respektere de fantastiske værdier, den står for.

I denne sommer har vi som bekendt ekstra motivation til at udforske meget mere af Danmark, og jeg vil derfor ønske alle en dejlig ferie derude i vores egen skønne natur.


I det hele taget handler livet vel om at få sjælen med, så vi ikke ender med at gå rundt om os selv og være forvirrede.

Fra klummen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Han grundlagde virksomhed, fik pustet nyt liv i gammel mølle og trak sig tilbage som kursus-bestyrer: Nu er Knud død

Tørring Folkeblad

Alle kanoture fra Tørring er for første gang i 26 år udsolgt: Politiker har nu fået afslag på 3000 ekstra sejladser

Tørring Folkeblad

Ugens politirapport - uge 30

Annonce