Annonce
Tørring Folkeblad

Klummen: Fællesskabet kontra den personlige frihed

Uffe Christiansen. Foto: Michael Svenningsen

Klummen: Vi lever i en tumultarisk verden – i hvert fald at dømme efter de mængder af nyheder i alle ”vægtklasser”, vi dagligt bombarderes med.

Metoo, Black Lives Matter, det amerikanske valg, selvfølgelig, der minder mere om en sæbeopera, men desværre er virkelighed. Terror, klimaudfordringer/miljøpolitik, sexisme med meget mere. Jo, der er nok at tage stilling til. Et Storm P. citat: ”Er du glad og i godt humør er du selv ude om det – der er nok i verden at bekymre sig om”.

Vi skal derfor huske at holde mental pause ind i mellem fra dette gigantiske nyhedssupermarked, selv om det er lettere sagt end gjort. Men her kommer hverdagen ind i billedet som vores alle sammens faste holdepunkt, så vi kan have benene solidt plantet i den gode muld uden at blive blæst væk i nyhedsstrømmen.

Vi bidrager hver på vores måde til fællesskabet i lokalsamfundet igennem vores hverdagsliv. Det være sig, når vi handler hos købmanden, i foreningsarbejdet, skolebestyrelsen, osv. Fællesskabet er lidt at sammenligne med et fundament til et hus. Uden et solidt fundament kan vi ikke bygge resten af huset forsvarligt, så vi kan bo trygt sammen. Uden fundamentet opnår vi ikke tilstrækkelig personlig frihed. For mig er begreberne frihed/demokrati og fællesskab/forpligtelser nært forbundne.

Vi skal dagligt ”øve” os i at fastholde disse begreber ved at være nærværende overfor hinanden. Bl.a. af en vigtig grund: at vi undgår at marginalisere hinanden, så der opstår et ”dem” og ”os”. Det ser vi desværre mere og mere, især i USA, verdens største demokrati, som amerikanerne så stolte fremhæver. Den enkeltes frihed værner de kraftigt om. Men er det frihed at gå rundt med våben i gaderne, selvom det måske er lovligt? Godt at vi herhjemme og i de fleste europæiske lande ikke er kommet så langt ud.

Vi har i Danmark et relativt fintmasket socialt sikkerhedsnet, som er blevet ekstraordinært spændt for under coronapandemien. Her får vi tilbage, ”høster” fra fællesskabets kasse i form af hjælpepakker til dele af erhvervslivet, bl.a. hoteller, restauranter, men også kulturlivet f.eks. teater/musikbranchen. Alle er vi mærket af pandemien, og her på det sidste er det så minkavlerne og hele dens følgeindustri, der nu ligger i knæ, og som helt uden skyld må se deres livsværk/grundlag forsvinde som dug for solen. Her i området er der desværre en del landmænd, der er blevet ramt. Alle disse familier kan med rette forvente at blive holdt økonomisk skadesløse af fællesskabet.

Men med den demokratiske ballast, som vi danskere har udviklet gennem mange generationer, er jeg ikke i tvivl om, at vi som nation også i fremtiden vil være i stand til at værne om demokratiet, fællesskabet og dermed den enkeltes frihed. Samtidig viser vi et godt eksempel for andre nationer. Opgaven er at holde fast – held og lykke med det til os alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Plantebyttemarked på Torvet

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Nyt flag til campingpladsen

Annonce