Annonce
Tørring Folkeblad

Klummen: Fra åndsamøber til noobs

Elisabet Hyttel. Foto: Michael Svenningsen

Klummen: Undermålere, tøsedrenge, gorillaer, knoldesparkere, bavianer, klemmelus, åndsamøber...

Det er ikke for at fornærme læsere af klummen, jeg har skrevet ovenstående smøre. Faktisk er det slet ikke min. Trofaste læsere af tegneserien Tintin vil kunne genkende en klassisk Kaptajn Haddock-tirade.

Hans alenlange udgydelser af mere eller mindre spidsfindige eder og forbandelser har gennem tiden vakt stor begejstring blandt tegneseriefans, men læser man dem i dag, kan man godt se, at de er nogle årtier gamle.

For som alt andet flytter fornærmelser, ordsprog og sprogblomster sig i takt med samfundets udvikling.

Vi har i det danske sprog ufattelig mange talemåder, der stammer fra landbruget.

Tag ovennævnte knoldesparkere, der skal komme først til mølle, hvis de vil have først malet eller bides som hestene, når krybben er tom.

Det kan godt være vi stadigvæk lige klapper hesten eller går agurk, men jeg spår en dyster fremtid for ordsprog som "håret i postkassen" i takt med at de fysiske postkasser forsvinder,

På bandeordsfronten er brugen, i følge en undersøgelse fra Dansk Sprognævn, flyttet fra ord som gud, sgu og sørme for de ældre generationers vedkommende til engelske ord som shit og fuck blandt de unge, der dog stadig bruger sgu.

Når vores dagligdag i landbruget er forsvundet, kommer der selvfølgelig nye sprogblomster til, der relaterer sig til vores hverdag.

For et par år siden lærte jeg således et nyt nedsættende ord, nemlig ordet noob, som betyder noget i retning af en computerspiller, der først lige er begyndt på et bestemt spil, men tror han ved lige præcis, hvordan det skal spilles. Et fænomen som jo kan bruges i mange andre sammenhænge.

Og at være en boomer er ikke længere blot en betegnelse for at være født efter krigen, men i stedet et nedsættende navn for en midaldrende person, der forsøger at belære de yngre generationer.

Og mon ikke coronakrisen får indflydelse på sproget? Jeg vil nødig være en superspreder eller en sølvpapirshat, der tror på konspirationsteorier.

For ikke at tale om at være klimabenægter eller trumpist.

Ordsprogene bliver også fornyet, for der kommer en god løsning i morgen (tak til Helle Thorning Schmidt), og en gang imellem bliver vi nødt til at spørge, om der er en voksen til stede?

Heldigvis følger sproget med vores hverdag, og det kunne være fedt (siger man det mere?), hvis vi øvede os i at bruge sprogets mange udtryk endnu mere.

Om føje år, når Kaptajn Haddock skal nyoversættes, vil det være en skam, hvis der ikke var en ordentlig mark af skældsord og sprogblomster at plukke af til de lange tirader.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 17

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Klummen: Gå dig glæde til

Hedensted/Juelsminde Avis

Replik efter anklager om manglende visioner: Det giver mig anledning til at fortælle, hvad der egentlig står i budget 2021

Annonce