Annonce
Tørring Folkeblad

Klummen fra Kilde til Kyst: Natur på hjernen

Hedensted: Klummeskribent Benny Jensen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Tør du kysse skrubtudsen? Ja, det gør jeg! Og hvad skulle der være galt i en sådan handling. Der findes ikke noget smukkere end skrubtudsens guldrandede øjne, og så har dyret tilmed den blødeste og sarteste hud, som tænkes kan.

Mange husker sikkert Fritidscentret Juelsbo i Løsning i firserne, som blev landskendt på DR i programmet ”Dus med dyrene” med Poul Thomsen. Fritidscentret, hvor jeg var ansat som afdelingsleder, havde adopteret en stor tykvommet tudsemadam ved navn Olga og lavede masser af yngel i akvarierne til udsættelse i Kærskov Sø. Arbejdet startede med, at når vi var på cykleture, kørte børnene padderne over, og derfor fangede vi Olga, så børnene kunne lære om dens levevis. Der var ikke mange børn i firserne, der ikke havde kysset skrubtudsen Olga, som i øvrigt blev 14 år gammel.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal gå rundt og kysse skrubtudser, men respektere dyrene og naturen. Vi hverken kan eller skal vende tilbage til naturtilværelsen, men vi kunne måske lære at leve et liv, der bedre end i dag er i pagt med menneskets egentlige natur. Lad os begynde nu - Lad os begynde med børnene.

Mennesket har gennem årtusinder levet i og med den levende natur. I dag er naturen kommet så langt på afstand, at den for mange er noget fremmed og uvedkommende, men dog er vi selv en del af den selvsamme natur.

Børnene er vores guldklumper, og det er voksnes opgaver at lade dem være børn og helst sammen med andre børn, hvor de lærer rigtig meget om det sociale liv til udvikling af livsglæden og sundheden og højne selvværdsfølelsen. Voksne skal være troværdige forbilleder, som børnene kan spejle sig i, og her kan vi bruge naturen.

De biologiske processer starter med øjeblikkelig virkning ved at færdes i naturen, her kommer vi i kontakt med vores urgamle gener, som medvirker til, at vi blandt andet kan se ting i perspektiv. Vi bliver endnu en gang jægere og samlere, det er her, vi sammen skal gå på opdagelse i naturen. ” At turde gå på opdagelse” giver kraftige sansestimulationer, som styrker vores hukommelse, tale og refleksion, som modner børnene til at tåle presset, der senere i livet møder dem.

De får på denne måde den indre ro og ikke stresset adfærd, som måske på længere sigt kan give dem en sindslidelse.

20 minutter i naturen kan dæmpe stress og give selvhelbredelse, og det kan gøres på mange måder. Hedensted Kommune og de omkringliggende kommuner byder på meget varieret natur, hvor også ens egne interesser kan komme i højsædet. På nettet og i aviserne kan I læse om rigtig mange organiserede ture med guider, men vi kan også selv gå på opdagelse, og i alle tilfælde får vi sanseoplevelser og nedbragt stresshormonet kortisol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Politirapporten uge 48

Tørring Folkeblad

Tørring-butikker øger åbningstiden: Blomsterhandel bliver døgnåben og sportsbutik tilbyder morgen- og aftenshopping

Annonce