Annonce
Tørring Folkeblad

Klummen: Frivillig? Hvem? Mig?

Elisabet Hyttel. Foto: Michael Svenningsen

Klummen: En særlig form for komik dyrker de akavede situationer.

De der episoder, hvor alt går galt for hovedpersonen, der ellers har sat næsen op efter det helt store gennembrud, men i stedet må nøjes med vittigheder, der falder til jorden, og halvlunkne klapsalver senest i rendyrket form i tv-serien "Guru" med Simon Kvamm.

Jeg har dog endnu ikke set komikere tage fat i den ultimative akavede situation: Når der skal findes frivillige til et stykke arbejde.

Annonce

Der er ikke noget mere akavet, end når en træner, klasselærer eller formand med opmuntrende stemme, og efter en varm tale om det frivillige arbejdes lyksaligheder, bliver mødt med tavshed.

Det er ikke den tavshed, der kan være dejlig, som når naboen slukker for græsslåmaskinen, eller ungerne stopper med at ræse rundt i huset.

Nej, det er den type tavshed, der opstår, når mennesker sidder side om side, men ingen, som i ingen, vil være den første til at sige noget. Og alle kører hele arsenalet af undskyldninger for ikke at melde sig igennem inde i hovedet.

Den der tavshed, som består af urolige ryk på stolene, blikke, der bliver meget optaget af støvfnug på gulvet, og kaffe, der bliver omhyggelig drukket.

Heldigvis har vi jo været forskånet for den slags akavede oplevelser det seneste år.

Generalforsamlinger, trivselsråd og foreningsaktiviteter har ligget i dvale på grund af coronaen. Vi har dermed haft fred for pinlige møder, som ofte ender med, at en pligtopfyldende sjæl rækker hånden i vejret og siger, at det kan hun da godt. (Ja, det er ofte kvinder, der til sidst bliver så pinligt berørte af situationen, at de melder sig).

Men nu begynder de frivillige opgaver at dukke op igen. I takt med, at coronarestriktionerne forsvinder, vil behovet for frivillige igen dukke op.

Men der er faktisk en måde at undgå de mange akavede situationer på. I år har vi en unik mulighed for at vende frivillighedsbøtten og få genstartet det foreningsliv, som er så vigtigt for os, på en ikke-akavet måde.

Nemlig hvis alle - ja også dig, der aldrig har været frivillig før - på forhånd bestemmer sig for mindst én frivillig tjans. Så vil sandsynligheden for, at der er nogen, der melder sig, stige betragteligt.

Og ja, vi har alle sammen vores liste over mere eller mindre gode undskyldninger, men langt de fleste burde have mulighed for at melde sig til bare én ting i løbet af ugen.

I følge Center for Frivilligt Socialt Arbejde deltager fire ud af ti danskere i frivillige aktiviteter eller frivilligt arbejde. I følge samme undersøgelse har 31 pct. af danskerne aldrig har været frivillige. Der lader altså til at være rum for forbedring.

Om det så er at være formand for en idrætsforening, tilbyde at køre fodboldspillere til fodboldkamp, være besøgsven eller passe en flaskeø for spejderne er sådan set underordnet.

Hvis du på forhånd har besluttet dig for mindst én frivillig tjans, så kan du med ro i sindet møde op i alle andre sammenhænge og glæde dig over, at en af de andre straks vil række hånden op, når mødelederen spørger: Hvem vil melde sig til den opgave?

Jeg glæder mig til, der igen kommer gang i foreningslivet, og håber, at det i år kan ske uden akavet tavshed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er en myte, som politiske modstandere vil pådutte Nye Borgerlige, at vi ønsker at fjerne ydelserne fra de ældre

Tørring Folkeblad

Lån bøger i brugsen

Tørring Folkeblad

Åbent køkken

Annonce