Annonce
Tørring Folkeblad

Klummen: Respekt for de kommende håndværkere

Hedensted: Klummeskribent Jonas Nonbo. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klummen: Selv om jeg stadig ser mig selv som en ung mand, må jeg jo erkende, at det er ved at være et par somre siden, jeg fik mit svendebrev som murer, og et par somre mere siden, jeg gik på efterskole, men begge ting står stadig som nogle af mit livs højdepunkter.

Derfor har jeg stor medfølelse med de unge mennesker, som netop i år har gået på efterskole, men desværre fået taget deres sidste tid på efterskolerne fra sig. Den sidste tid, hvor de venskaber, som man har startet i august, udvikler sig til venskaber for livet.

Efter efterskoletiden gik jeg i lærer som murer i fire år, hvor man starter lidt nervøst. Man skal lære at gå på arbejde fra 7 til 16 og være en del af et team og afslutter det hele med en svendeprøve. Denne prøve bliver, når man er færdig, bedømt fra sokkel til tagsten, og man ender med at stå som færdigudlært svend, hvis man består.

Jeg har selv fået den opgave nu at være med til at bedømme disse svendeprøver, og det er en fornøjelse at se den iver og gåpåmod, som de unge mennesker kaster i deres opgaver.

Man kan lige frem se, hvor stolte de er, når de skal vise det frem til deres mester og familier, det er medaljen for fire års læretid. Men det har de unge mennesker, som skulle op til svendeprøve i dette forår, ikke haft mulighed for. Begrundelsen for at gøre det på denne måde, kan man være enig eller uenig i, men beslutningen er truffet, alle har bestået. Der, hvor kæden hopper af for mig, er, at der ikke er en rød tråd i den tilgang, man har til dette på vores ungdomsuddannelser. For de unge mennesker, som har valgt at tage en gymnasial uddannelse, skal op til deres studentereksamen. Dette virker for mig helt forkert, at vi på denne måde lader nogen få deres eksamen, mens andre bare får et svendebrev uden at have gået til deres eksamen.

I en tid, hvor håndværksfagene har svært ved at få dygtige unge mennesker tiltrukket, da det i vores samfund ikke virker til, at det er fint nok at kunne udføre håndens arbejde, hjælper dette bestemt ikke til, at folk får øjnene op for de muligheder, som en håndværkeruddannelse giver. Jeg kender rigtig mange, som har taget en praktisk uddannelse og på baggrund af den har klaret sig rigtig godt, ofte fordi, at de har en hel anden indsigt i, hvordan ting kommer til at virke i virkeligheden og ikke bare i teorien.

Der er ikke nogen tvivl fra min side: Alle, der tager en uddannelse har min respekt, bare respekten også gælder den anden vej.

Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 3

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Testcenter i Hedensted lukker

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 2

Annonce