Annonce
Tørring Folkeblad

Kommunen: Vi vil gerne guide borgerne til mere vild natur

Hedensted Kommune begyndte sidste år at slå nogle af de mange grøftekanter på en anderledes måde, så vilde blomster fik lov til at trives. Arkivfoto
Hedensted Kommune er selv begyndt at tænke mere over biodiversitet, når kommunens arealer og ansvarsområder skal plejes. Næste skridt er at vejlede borgerne og deltage i en konkurrence.

Hedensted: Nærstuderede du grøftekanterne langs vejene i Hedensted Kommune sidste år, ville du kunne se, at de blomstrede mere end tidligere.

I 2020 ændrede kommunen nemlig den måde, grøfterne bliver slået på. Nu bliver grøfterne slået i maj og kun delvist i efteråret, hvis det er nødvendigt for, at vandet kan komme væk.

Det har betydet, at kommunen allerede sidste år observerede mere end 20 forskellige blomstrende planter, bl.a. røllike, lancetvejbred, vild gulerod, dagpragtstjerne og hvid okseøje i gørftekanterne.

Annonce

- Målet er at skabe mere biodiversitet, så det vil vi fortsætte med, forklarer Per Nørmark, der er afdelingsleder i Natur og Miljø i Hedensted Kommune.

Flere projekter

Kommunen har flere projekter med fokus på vild natur på vej.

Sammen med den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening har kommunen skrællet mulden af et område ved Hedensted Søerne. Formålet er at skabe bedre vilkår for de såkaldte nøjsomhedsplanter, der trives i næringsfattig jord og også er vigtige for insekterne. En del af jorden er lagt i en vold, hvor det er tanken, at insekterne kan bo.

Sammen med Grønt Råd er kommunen i gang med en biodiversitetsplan, som bliver færdig i år, og så har kommunen netop tilmeldt sig miljøministeriets konkurrence om at skabe mere vild natur.

Tilmeldingen skal godkendes endeligt i byrådet, og derefter skal kommunen bestemme, hvilke konkrete projektet man vil arbejde med.

- Vi har meldt os til konkurrencen, fordi det er en god måde at støtte udviklingen, og noget, der er relevant for mange. Vi får mange henvendelser fra borgere om, hvad man selv kan gøre for at få mere vild natur, så derfor giver det mening at være med, forklarer Per Nørmark og peger på, at borgerinddragelse bliver et vigtigt element i konkurrencen.

Annonce

Ingen løftede pegefingre

Borgere, der henvender sig til kommunen, bliver henvist til to biologer, der sidder med området.

- Vi vejleder dem om, hvilke muligheder der er, men vi kommer ikke og siger, hvad de skal gøre. Det vigtigste er, at der bliver gjort noget, så vi forsøger at hjælpe borgerne i den retning, de gerne vil, forklarer Per Nørmark.

Kommunen har blandt andet planer om at lave en frøblanding med arter, der er naturligt hjemmehørende i kommunen, som borgerne kan købe.


Vi får mange henvendelser fra borger om, hvad man selv kan gøre for at få mere vild natur.

Per Nørmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 18

Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 17

Tørring Folkeblad

Mathilde Grosbøl: - Fantastisk at kunderne har brugt tid på at rose vores butik

Tørring Folkeblad

Bogsnak i Uldum Kær

Tørring Folkeblad

Klummen: Gå dig glæde til

Annonce