Annonce
Tørring Folkeblad

Kommunens grøftekanter skal være vilde

Formålet med at slå grøftekanterne anderledes er at skabe gode betingelser for vilde planter, der tiltrække insekter. Arkivfoto: Morten Pape
Hedensted Kommune indfører nu en ny praksis for slåning af grøftekanter, uden at det går ud over trafiksikkerheden. Formålet er at øge biodiversiteten
Annonce

Hedensted: Kommunen vil fremme biodiversiteten i grøftekanterne. Derfor har man på udvalgte strækninger vendt om på, hvordan man slår grøftekanter.

Man slår grøfterne helt i begyndelsen af maj, mens slåning om efteråret er minimeret til kun det mest nødvendige.

Der skal f.eks. kun slås og renses op nede i grøfterne de år, hvor det er nødvendigt for at få ledt vandet væk, som det har været tilfældet i år. Andre steder kan det være nødvendigt at holde vegetationen nede af trafiksikkerhedsmæssige hensyn, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Som avisen tidligere har omtalt, er flere kommuner i gang med at gøre noget for biodiversiteten, og da budgettet for nyligt blev vedtaget, blev der sat fokus på, at kommunen skal arbejde for at tilslutte sig Danmarks Naturfredningsforenings Projekt Naturkommune.

Annonce

Væk med kørvel og brændenælde

I følge Hedensted Kommune er meget af jorden i grøftekanterne fed næringsrig lerjord. De næringskrævende arter som vild kørvel, brændenælde og høje græsser vokser hurtigt, så snart det bliver forår, og kvæler de langsomt voksende arter, der kræver næringsfattig jord.

Ved at slå tidligt i maj på næringsrig lerjord, inden vild kørvel blomstrer, bliver de næringskrævende og hurtigt voksende arter slået tilbage i foråret, og de øvrige arter kan komme til. Derved skabes større variation af blomsterplanter hen over sommeren.

Blomstrende planter er ikke kun fødegrundlag for sommerfugle, bier, svirrefluer, og andre insekter. De fleste sommerfuglearter overvintrer også godt gemt som fx larver eller pupper mellem blade og vissent løv.

Vejkanter og markskel, men især enge og overdrev, er vigtige overvintringssteder for mange insekter, der gemmer sig enten i jorden eller i de visne plantestængler. Det er derfor vigtigt ikke at slå områderne helt i bund overalt men at efterlade mere ‘langhårede’ partier hist og her, hvor dyrene kan være i sikkerhed.

- Målet i Hedensted Kommune er at øge grøftekanternes værdi som levested for vilde planter og dyr hele året samt forbedre deres funktion som spredningskorridorer for planter og dyr i det åbne land - uden at give afkald på hverken trafiksikkerhed og/eller vejvedligehold, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Annonce

Første år har givet godt

Det første år tyder på, at slåning af grøftekanten i forsommeren sikrer flere lavt voksende arter og blomstrende vejkanter hele sommeren. Således har man observeret mere end 20 forskellige blomstrende planter, bl.a. røllike, lancetvejbred, vild gulerod, dagpragtstjerne og hvid okseøje.

- Vi er nu i gang, og intentionen er, at denne slåningspraksis tilpasses og udvikles de kommende år, så flere af kommunens grøftekanter bliver vilde igen, siger formand for udvalget for teknik Lene Tingleff (V).

- Biodiversitet i grøftekanterne skal gerne blive en del af den kommende biodiversitetsplan, som Hedensted Kommune i samarbejde med Grønt Råd har besluttet at udarbejde det kommende år.


Målet er at øge grøftekanternes værdi som levested for vilde planter og dyr hele året.

Hedensted Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Politirapporten uge 48

Tørring Folkeblad

Tørring-butikker øger åbningstiden: Blomsterhandel bliver døgnåben og sportsbutik tilbyder morgen- og aftenshopping

Annonce