Annonce
Tørring Folkeblad

Møllevinge undslap konkursdrama: Nu er Uldums vartegn igen komplet

En efter en fik Uldum Mølle torsdag sine to gennemgående vinger tilbage. Den ene vinge er helt ny og erstatter en rådden vinge, mens den anden godt kunne genbruges.  Foto: Ingrid Trier
Torsdag ankom en 21 meter lang ny møllevinge til Uldum Mølle, der har stået vingeløs siden november. Opsætningen af vingerne var dog i risiko for at blive forsinket på grund af noget så kuriøst som en familiestrid mellem to baronesser på Tåsinge.

Uldum: - Ej, hvor er det skønt at se møllen med vinger igen. Vi har savnet at kigge på den fra vinduet i stuen og høre på dens knirken og knagen. Det er jo halvdelen af Uldum, der ligger i de vinger.

Henning Rasmussen og en snes andre Uldum-borgere fulgte interesseret med, da Uldum Mølle efter syv måneder torsdag fik sine vinger igen.

Møllen, der også er et arbejdende museum, har stået vingeløs siden november, efter der blev fundet råd i den ene af dens to gennemgående vinger.

Annonce

Som erstatning for den rådne vinge blev der i januar fældet en kæmpe douglasgran i skovene nær Holsteinhus på Fyn. Træet var nøje udvalgt af møllebygger Bent Hartvig, der havde lånt plads på Valdemar Slot på Tåsinge til arbejdet med at lave vingen.

Da han for et par uger siden hørte, at slottet, der er ejet af tv-baronessen Caroline Fleming samt hendes søster, var i risiko for at gå konkurs, skyndte han sig at få vingen ud fra slottets grund.

- Selvom mit værksted ikke har noget med Valdemar Slot at gøre, ville jeg være helt sikker på, at jeg kunne få vingen ud. Man kunne jo nemt forestille sig, at porten vil blive låst dertil, hvis boet skulle gøres op, og jeg ville ikke risikere, at vingen blev fanget der, lyder det fra Bent Hartvig.

Har malet med motorkraft

Han var selv taget med til Uldum torsdag for at montere den nye, samt den gamle vinge. Sidstnævnte har frivillige fra Uldum Mølle brugt vinteren på at male og istandsætte.

Også de i alt 76 hvide vingeklapper er blevet malet, og de vil i løbet af de næste par dage blive monteret på vingerne.

Flere lokale havde fundet vej til møllen torsdag, hvor de interesserede fulgte med i arbejdet med at montere de to tonstunge vinger. Foto: Ingrid Trier

Forventningen er, at vingerne efter en finjustering igen vil kunne dreje rundt til Dansk Mølledag 20. juni, så møller Jacob Hanquist til den tid igen vil kunne kværne mel med vindkraft.

- Vi har en gammel dieselmotor, vi har brugt, mens vingerne har været af, men det bliver rigtig godt også at kunne bruge vingerne igen. Møllen inklusiv vinger er jo et vartegn og et ikon for byen, konstaterer mølleren.

Annonce

Corona-underskud

Betydningen kan bl.a. ses ved det stigende antal, der de sidste år har meldt sig ind i foreningen bag Uldum Mølle. Faktisk er antallet af medlemmer gået fra ca. 200 til 400 fra 2019 til 2020.

- Det er et stort moralsk skulderklap for os, at så mange bakker op, og det betyder selvfølgelig også noget for økonomien, der selvsagt er noget præget af corona, fortæller Jacob Hanquist.

Selve udskiftningen af møllevingerne er løbet op i ca. 300.000 kroner og er betalt af Hedensted Kommune, men pga. manglende indtægter ved rundvisninger og arrangementer i møllen, er regnskabet for 2020 endt med et underskud på ca. 25.000 kroner.

- Det er ikke fordi, jeg har haft søvnløse nætter over det. Med kontingenterne fra vores medlemmer har vi heldigvis stadigvæk noget brændstof på bogen til at holde den gående, lyder det fra Jacob Hanquist.

Den gamle og rådne møllevinge er blevet doneret til Glud Museum, der bl.a. har brugt træet til at udføre reparationer på museets gamle bygninger, mens den anden vinge er blevet malet og kortvarigt brugt som bænk inden den igen er kommet op på selve møllen.Foto: Ingrid Trier


Selvom mit værksted ikke har noget med Valdemar Slot at gøre, ville jeg være helt sikker på at jeg kunne få vingen ud.

Bent Hartvig, Møllebygger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er en myte, som politiske modstandere vil pådutte Nye Borgerlige, at vi ønsker at fjerne ydelserne fra de ældre

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 24

Tørring Folkeblad

Åbent køkken

Annonce